Pád dalšího ministra: Kněžínek končí, má ho nahradit Benešová

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) dnes oznámil, že se rozhodl skončit ve funkci. Demisi podá k 30. dubnu, poté se vrátí zpět na úřad vlády.

Kněžínek vydržel v čele ministerstva zhruba deset měsíců, nyní se vrátí na úřad vlády. Uvedl, že nikdy netoužil po politické kariéře a že rezignaci zvažoval dlouho. Původně ji prý směřoval na léto, nakonec ale jeho krok uspíšilo to, že "již nechtěl čelit mediálním spekulacím o svém konci ve funkci". Označil za logické skončit v okamžiku, kdy odchází i jiní ministři. Dále sdělil, že své rozhodnutí ústně oznámil premiérovi v pondělí a o den později mu předal písemnou rezignaci.

Totéž dnes uvedl i Babiš. Kněžínkovo rozhodnutí ho nepřekvapilo, protože jeho působení na ministerstvu bylo od počátku dohodnuto jako dočasné, sdělil.

K jedenasedmdesátileté bývalé nejvyšší státní zástupkyni Benešové Babiš řekl, že má dlouholeté zkušenosti a také předpoklady pokračovat ve stabilizaci justičního prostředí, v potírání korupce a klientelismu a v omezování působení exekuční mafie.

O návrhu na podání obžaloby v kauze Čapí hnízdo informovalo státní zastupitelství ve středu. Podle předsedy ODS Petra Fialy s tím rychlá výměna ministra souvisí. Situaci označil za nepřijatelnou a neuvěřitelnou. Bývalý ministr spravedlnosti a šéf TOP 09 Jiří Pospíšil upozornil, že výměna Kněžínka za loajální Benešovou by mohla vést k odvolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, a tím i k ovládnutí celé justiční soustavy s cílem ovlivnit vyšetřování premiérova dotačního podvodu.

Šéfa koaliční ČSSD Jana Hamáčka Kněžínkovo rozhodnutí překvapilo, protože o něm neměl žádné signály. Dodal, že pokud by výměnu doprovázely změny na státním zastupitelství, bylo by to na vážnou debatu koalice. Překvapení a znepokojení vyjádřil i předseda lidovců Marek Výborný. Šéf Pirátů Ivan Bartoš je přesvědčen, že Kněžínek rezignoval pod tlakem. Podle předsedy STAN Víta Rakušana bude po příchodu Benešové slavit především Hrad.

Překvapivá je Kněžínkova rezignace také podle Unie státních zástupců a nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Svého případného odvolání, před kterým varují někteří zástupci opozice, se Zeman nebojí, řekl České televizi. Státní zastupitelství podle něj funguje dobře a pod jeho vedením prokázalo, že všem měří stejným metrem. "Přestože mě vláda může odvolat na návrh ministra takzvaně bez důvodu, tak si dokážu těžko představit, že by to v současné době snad udělali. To by postrádalo nějaký trošku demokratický prvek," podotkl Zeman.

Benešová už ministerstvo spravedlnosti v minulosti krátce vedla, a to jako členka úřednické vlády Jiřího Rusnoka. Byla také poslankyní za ČSSD a místopředsedkyní strany. Výrazně na sebe upozornila, když označila svou nástupkyni na postu nejvyšší státní zástupkyně Renatu Veseckou a další představitele justice za mafii.

Hrad sdělil, že Benešovou jmenuje ministryní společně s novým ministrem průmyslu Karlem Havlíčkem a ministrem dopravy Vladimírem Kremlíkem, tedy 30. dubna.

Související

Miloš Zeman

Zemanova rakovina? Policie měla právo kauzu odložit, rozhodl NS. Ovčáček skřípe zuby

Policie mohla odložit trestní oznámení Pražského hradu na brněnského politika Svatopluka Bartíka, který předloni před volbami na facebooku napsal, že prezident Miloš Zeman má rakovinu, což Hrad popřel. Nejvyšší soud nevyhověl stížnosti bývalého ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (ANO), podle něhož nebyly splněné podmínky pro odložení případu. Nejvyšší soud stížnost zamítl jako nepřípustnou, řekl dnes ČTK jeho mluvčí Petr Tomíček. Zeman vede s Bartíkem civilní spor také u Městského soudu v Brně, projednávání případu začne v září.
Miloš Zeman, prezident ČR

Zeman a rakovina? NS rozhodl o stížnosti v kauze Bartíkova příspěvku

Nejvyšší soud (NS) už rozhodl o stížnosti pro porušení zákona, kterou podal někdejší ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) v souvislosti s odložením trestního oznámení Hradu na Brňana Svatopluka Bartíka. Výsledek zatím není známý. Podnět k podání stížnosti dal prezident Miloš Zeman. Bartík napsal v roce 2017 na facebooku, že Zeman má rakovinu.

Více souvisejících

Jan Kněžínek Ministerstvo spravedlnosti Vláda ČR Andrej Babiš Jiří Pospíšil Marie Benešová

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

NATO míří k tomu, aby překročilo červené čáry na Ukrajině, varuje Maďarsko

Severoatlantická aliance intenzivnějším financováním války na Ukrajině činí mílové kroky směrem k tomu, aby překročila dříve stanovené červené čáry. Podle agentury MTI to prohlásil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy