Babiš má spadeno na NKÚ. Příští týden bude ve Sněmovna hodně dusno

Na schůzi Sněmovny ke zprávě Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) za loňský rok, hrozícímu schodku státního rozpočtu a situaci kolem údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) se poslanci sejdou ve čtvrtek příštího týdne. Na žádost poslanců opozičních ODS, Pirátů a KDU-ČSL ji dnes svolal předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO). Poslanci ČSSD pro program schůze hlasovat nebudou, řekl novinářům předseda strany a ministr vnitra Jan Hamáček.

Zprávu NKÚ hodnotící loňský rok se chystá mimořádně probírat i vláda. Podle úřadu stát není schopen správně reagovat na dynamické změny ve společnosti, ať už jde o digitalizaci, zjednodušení daňových povinností, úspory energií, sociální bydlení či dopravu. Kabinet se proti zprávě ohradil dopisem. Babiš kritizoval šéfa NKÚ Miroslava Kalu, který podle něj dělá politiku, což mu nepřísluší.

Fiala novinářům řekl, že vláda vystupuje, jako by neměla žádnou strategii. Občanští demokraté s Piráty a lidovci proto podle něj chtějí "spustit cvičný poplach, že končí hostina".

"Končí žerty, protože když se vláda nevzbudí, tak po ní zůstane jen hromada řečí, ale ani jedna podstatná reforma a za námi budou ztracené roky," uvedl Fiala. Dodal, že bude chtít slyšet konkrétní termíny chystaných kroků a jasné odpovědi.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš apeloval na zveřejnění výsledků unijního auditu ohledně dotací pro Babišovu bývalou společnost Agrofert. Piráti tento týden ve Sněmovně neúspěšně navrhovali, aby požádala Evropskou komisi o zveřejnění výsledků auditu do poloviny května, tedy ještě před volbami do Evropského parlamentu. Mluvit by se o tom mělo znovu. "Aby občané věděli, jestli premiér Babiš je tak čistý, jak celou dobu tvrdí," konstatoval Bartoš.

Třetím tématem probíraným na mimořádné schůzi by měl být rozpočet. "Vláda stojí na místě, je to vláda odkladů, slibů a sliby není schopna plnit," konstatoval šéf KDU-ČSL Marek Výborný. Kritizoval chaotické kroky vlády, chybějící důchodovou reformu nebo neschopnost státu řádně financovat sociální služby.

"To je ze strany opozice legitimní. My, když jsme byli v opozici, tak jsme také navrhovali mimořádné schůze. Úkolem opozice je kritizovat vládu a úkolem vlády není v tom opozici vycházet vstříc. My rozhodně pro program schůze hlasovat nebudeme, ale je právo opozice se o takovouto schůzi pokusit," řekl novinářům Hamáček.

Premiér bojuje proti tomu, co sám způsobuje. V boji proti suchu a dvojí kvalitě potravin se chová pokrytecky a stává se tak kozlem zahradníkem. Jeho ‚bývalá‘ firma huntuje venkov pěstováním řepky a je jedním z největších producentů nekvalitních potravin.

— Veronika Vrecionova (@vrecionova) 18. dubna 2019

Kabinet nedávno podle informací České televize vylepšil rozpočtovou bilanci převodem 18 miliard korun z privatizačního účtu. Schodek rozpočtu tím ke konci března klesl na 9,2 miliardy korun, bez rozpuštění peněz z privatizačního účtu by průběžný deficit byl téměř 28 miliard korun.

Mimořádná schůze se nakonec nemusí uskutečnit, pokud Sněmovna neschválí její navržený program. Předsedové stran, kteří schůzi vyvolali, nechtěli předjímat, jestli by v takovém případě usilovali o hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. I v případě, že by dolní komora návrh programu nakonec neschválila, se před tím otevře prostor pro debatu, byť omezenou. Vystupovat by mohli řečníci s přednostním právem, tedy předsedové sněmovních klubů a stran, členové vlády a členové vedení Sněmovny.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna nkú Andrej Babiš Petr Fiala (ODS) Ivan Bartoš (Piráti) ODS Česká pirátská strana Miloslav Kala Jan Hamáček

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 2 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 16 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

Erdogan v květnu do Bílého domu nedorazí, potvrdili Turci

Květnové setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým protějškem Joem Bidenem v Bílém domě se neuskuteční. Nejmenovaný turecký činitel to v pátek potvrdil agentuře AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy