Arogantní ministr Staněk? Odvolání šéfa olomouckého muzea vyvolalo bouři nevole

Odvolaný ředitel Muzea umění Michal Soukup dnes odmítl, že by se dopustil chyb v hospodaření muzea, což bylo argumentem ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) pro jeho odvolání. Ministrův krok pobouřil řadu zaměstnanců muzea, kteří před časem vyzvali Staňka k rezignaci. Zvažují další protest. Vedením olomouckého muzea byl pověřen do výběrového řízení dosavadní zástupce ředitele Ondřej Zatloukal. Chystá se se zaměstnanci situaci probrat.

Soukup v prohlášení ministrovy argumenty pro své odvolání odmítl. "Důvodem mého odvolání byly údajné chyby v hospodaření muzea, které zjistil audit Ministerstva kultury ČR. My jsme na všecky výtky reagovali, vyargumentovali jsme je, ale ministerstvo je smetlo bez jakéhokoliv zdůvodnění ze stolu," uvedl Soukup.

Změny ve vedení Muzea umění souvisejí s přípravou stavby Středoevropského fóra Olomouc (SEFO), na kterou vláda nedávno uvolnila 600 milionů korun. Muzeum umění má už dlouho připravený projekt SEFO od architekta Jana Šépky, ministerstvo ale jako zřizovatel muzea rozhodlo o architektonické soutěži. Muzeum se kvůli tomu musí s právními závazky složitě vypořádat.

Soukup poukázal na to, že jej sice ministr loni v listopadu pověřil přípravou architektonické soutěže na stavbu SEFO, písemný příkaz ale ani po půl roce nedostal. Staněk prý ani přes sliby dosud nikoho z ministerstva nepověřil řešením složité právní problematiky kolem soutěže. "Muzeum umění Olomouc se snaží a vždy snažilo komunikovat s ministerstvem kultury jako se svým zřizovatelem, ale za ministra Staňka to byla jednostranná komunikace," podotkl Soukup.

Zatloukal pověřený řízením muzea dnes ČTK řekl, že má obavu, že odvolání ředitele může mít vliv na stabilizaci muzea. "Je mou povinností se zaměstnanci o tom všem promluvit a dohodnout se na společném řešení," uvedl Zatloukal. Jeho prioritou teď bude řídit poměrně velkou příspěvkovou organizaci, která má mnoho projektů, výstav, závazků a grantů. "Škála povinností je opravdu velká, velkým úkolem bude bezpochyby připravovat i projekt Středoevopského fóra," podotkl Zatloukal. Dodal, že je zatím předčasné říkat, zda se přihlásí do výběrového řízení.

"Je nutné zdůraznit, že všechny naše kroky jsme vždy činili se souhlasem MK ČR a s péčí řádného hospodáře," říká k svému odvolání ředitel MUO Michal Soukup. Celé jeho vyjádření najdete zde: https://t.co/okBWYy8v35 pic.twitter.com/PdIkhm2Y8X

— Muzeum umění Olomouc (@muzeumumeni) 18. dubna 2019

O chystaném Soukupově odvolání už týdny mluvili zaměstnanci muzea, kteří se proti tomu ostře stavěli. Před čtyřmi týdny vyzvalo několik desítek z nich ministra kultury a někdejšího olomouckého primátora Staňka k okamžité rezignaci. Ministra obvinili z arogantního chování. Jeho dnešní verdikt vyvolal na sociálních sítích emoce, kritika se snesla i na načasování kroku na dny před svátky, kdy řada zaměstnanců muzea čerpá dovolenou. Soukup je na nemocenské, rozhodnutí údajně ještě nepřevzal. "Zvažujeme další kroky, které budou adekvátní situaci," řekl dnes ČTK pracovník muzea David Hrbek.

Kvůli vyhroceným vazbám mezi zástupci muzea a ministerstvem kultury se role mediátora nedávno zhostil olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk (ANO). "Pan ministr Staněk mě dnes ujistil, že personální záležitosti nemají žádný vliv na dohody uzavřené u kulatého stolu ve vztahu k SEFO," řekl dnes ČTK hejtman Okleštěk.

Ministr kultury dnes kromě Soukupa odvolal také ředitele pražské Národní galerie Jiřího Fajta. Na Fajta podal Staněk dvě trestní oznámení, třetí se připravuje. Na koho bude podáno, dnes ministr novinářům odmítl říci. Vedením NGP pověřil krizového manažera Ivana Morávka, který působil jako ekonomický náměstek v Národní knihovně. Na místa ředitelů vypíše ministerstvo v nejbližší době výběrová řízení.

Související

Štěpánka Bieleszová, Vladimír Birgus a Michal Soukup

Policie odložila trestní oznámení na exředitele Muzea umění

Policie odložila trestní oznámení na bývalé ředitele Muzea umění Michala Soukupa a jeho předchůdce Pavla Zatloukala. ČTK to dnes řekl krajský policejní mluvčí Libor Hejtman. Trestní oznámení na ně podal před odchodem z funkce ministra kultury Antonín Staněk (ČSSD). Důvodem byly okolnosti přípravy stavby Středoevropského fóra v Olomouci (SEFO), jež se chystá přes deset let. Na projekt vláda uvolnila 600 milionů korun. Staňka se ČTK kontaktovat nepodařilo, nebere telefon.
Antonín Staněk (ČSSD)

Staněk tepe Zaorálka: Zrušit výběrové řízení na šéfa MUO je vážná chyba

Bývalý ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) považuje za vážnou chybu, že jeho nástupce a spolustraník Lubomír Zaorálek zrušil výběrové řízení na nového ředitele Muzea umění Olomouc (MUO), které vypsal v červenci před svým odchodem z funkce. Podle něj bude šéf muzea jmenovaný bez výběrového řízení zpochybňován. Staněk to dnes uvedl na twitteru v reakci na Zaorálkovo páteční rozhodnutí.

Více souvisejících

Muzeum umění Olomouc Antonín Staněk (ČSSD primátor Olomouce) olomouc Michal Soukup (muzeum umění Olomouc) Ministerstvo kultury

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy