Ondráčkova cesta do Doněcku není v souladu se zájmy ČR, uvedl premiér Babiš

Cesta komunistického poslance Zdeňka Ondráčka na území Ukrajiny ovládané proruskými separatisty není podle premiéra Andreje Babiše (ANO) v souladu se zahraniční politikou české vlády. Premiér dnes na dotaz novinářů uvedl, že neví, kdo Ondráčka pozval a o jakou akci šlo.

Problém by podle Babiše měl řešit Parlament vzhledem k tomu, že Ondráček je poslanec. Česká diplomacie se od cesty již distancovala, dnes se jí bude zabývat zahraniční výbor Sněmovny.

"Rozhodně to je na Poslanecké sněmovně, aby si tuto záležitost vyřešila. Ministerstvo zahraničních věcí nemá kompetenci a nemluví do parlamentní diplomacie. Můžeme pouze vyjádřit oficiální postavení a postoje vlády, která má odpovídat za zahraniční politiku naší země," řekl dnes novinářům minstr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Ministr zopakoval, že česká diplomacie se od Ondráčkovy cesty distancuje. "Budu rád, když i pan Ondráček vysvětlí, co bylo cílem této cesty, protože tam nejel reprezentovat ani Sněmovnu, ani Českou republiku, ale mělo to znaky oficiální návštěvy," uvedl.

Podle záběrů zveřejněných na twitteru byl Ondráček oficiálně přijat představiteli mezinárodně neuznávané Doněcké lidové republiky, zahráli mu českou hymnu. Ondráček ve středu ČTK řekl, že cesta byla soukromá a že Česko oficiálně nezastupoval.

Česká republika samozvané republiky proruských separatistů neuznává a trvá na tom, že jimi ovládaná území, stejně jako Ruskem anektovaný Krym, jsou nedílnou součástí Ukrajiny.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) ve středu uvedl, že Ondráček dělá ostudu České republice. Poslancovu cestu kritizovaly i sněmovní opoziční strany.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Zdeněk Ondráček Doněck (Ukrajina) KSČM

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Finsko: Moskva je nyní nepřítel č. 1 a proto roste vysoký plot na hranici

Finští pohraničníci vybaveni i běžkami monitorují východní hranici země, která představuje nejnovější a nejdelší hranici NATO s hlavním protivníkem Aliance, s Ruskem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy