Největší dotační podvodník v Česku a EU? Kvůli Babišovi se už připravuje trestní oznámení

Senátoři Tomáš Goláň a Lukáš Wagenknecht chtějí připravit trestní oznámení na neznámého pachatele, které by mělo vyšetřit, kdo ve státě nekoná, aby zabránil pokračování protiprávního jednání premiéra Andreje Babiše. Mluví také o tom, že pokud jsou informace o závěrech auditu pravdivé, je Babiš z pohledu objemu financí největší dotační podvodník v ČR a možná i v celé Unii.

Jak jsme vás již informovali, senátor Goláň varoval, že by měl Babiš skončit ve vazbě, protože by se mohl pokusit uprchnout před spravedlností. Navíc se obává, že premiér začne rychle přesouvat své majetky na zahraniční vlastníky.

Tím ale ve své kritice nekončí. „Premiér Babiš prohlásil, že Česká republika se bude proti zjištění Evropské komise bránit. Ale Česká republika Andreji Babišovi nepatří! Proč má Česká republika vynakládat nemalé finanční prostředky na to, aby se bránila proti osobnímu podvodu jejího premiéra? Evropská komise jasně řekla, že Andrej Babiš svým jednáním porušil zákon o střetu zájmů, tento zákon neporušila Česká republika!“ zdůrazňuje senátor.

Diví se také, že to některým politikům a partajím evidentně vůbec nevadí. „To tady nemáme žádné politické strany, které dokáží ještě bránit národní zájmy? ČSSD takové jednání svou účastí ve vládě kryje, SPD hájí naše zájmy nikde, o KSČM jsme si nikdy nemysleli, že by jim šlo o blaho tohoto národa, ale ostatní strany nemohou mlčet,“ burcuje Goláń, který zároveň vede daňovou kancelář.

I proto se sám rozhodl jednat. „Ve středu se s Lukášem Wagenknechtem dohodneme, jak bude obsahově vypadat trestní oznámení na neznámého pachatele, které by mělo vyšetřit, kdo ve státě nekoná, aby zabránil pokračování protiprávního jednání premiéra Českého státu a kdo umožnil poskytnutí finančních prostředků Agrofertu v rozporu se zákonem, což plyne z návrhu závěrečné zprávy Evropské komise...“ vzkázal senátor.

„Jenom pro shrnutí: Andrej Babiš v rozporu s ust. § 4a, § 4b a § 4c zákona o střetu zájmů (tato ustanovení mají účinnost od 9. 2. 2017) čerpal dotace, investiční pobídky, státní zakázky; a v rozporu s tímto zákonem vlastnil média ( MF DNES a LN),“ upřesňuje Goláň.

Stíhaný premiér komentuje stanoviska kolegů (odpovědných úředníků a politiků) k návrhu auditu o kterém nemá nic vědět a který se týká dotačního podvodu jeho osoby a společností. Bude bojovat proti. Jako premiér, hájící zájmy daňového poplatníka nebo jako ten, kdo podváděl? https://t.co/jbo37Dimy2

— Lukáš Wagenknecht (@WagenknechtLuk) 31. května 2019

Podobně jako Goláň se před pár dny vyjádřil i Wagenknecht. „Bohužel se potvrzují mé dlouhodobé pochybnosti o porušování práva a vědomém páchání podvodného jednání pana premiéra v oblasti dotací, veřejných zakázek, investičních pobídek a zneužívání médií v politické soutěži. Co na to orgány na všech úrovních? Budou dále zavírat oči?“ zajímá ho.

„Když o tom přemýšlím, pokud jsou pravda informace o závěrech auditu, dá se udělat kvalifikovaný závěr: z pohledu objemu financí je premiér a jím ovládaný holding největší dotační podvodník v ČR a nejspíš i v EU. Dodávám, že dotační podvod je trestný čin,“ upozornil.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Tomáš Goláň (senátor) Lukáš Wagenknecht

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 12 minutami

před 28 minutami

před 55 minutami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

ANO by v březnu vyhrálo volby. Ze Sněmovny by vypadly dvě vládní strany

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy