Snad jsme ještě tolik neklesli! V kauze auditu a Babišově střetu zájmů zazněla zásadní slova

Senátor Tomáš Goláň už před pár dny souvislosti s předběžnými výsledky auditu Evropské komise uváděl, že by měl být premiér Andrej Babiš umístěn do vazby. varoval totiž, že by mohl uprchnout že začne rychle přesouvat své majetky na zahraniční vlastníky. Ve své kritice pokračuje i teď, kdy přišla z Bruselu další předběžná zpráva.

Stálé zastoupení ČR při Evropské unii potvrdilo, že do Česka dorazila předběžná auditní zpráva Evropské komise (EK) týkající se zemědělských dotací pro Agrofert. ČTK s odkazem na své zdroje uvedlo, že je možné, že Agrofert bude muset vrátit všechny investiční zemědělské dotace od února 2017, kdy začala platit novela o střetu zájmů označovaná jako lex Babiš. Navíc se kromě jeho jména ve zprávě objevuje i jméno ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD), který je údajně také ve střetu zájmů, protože jeho bratr i otec podnikají v oboru.

„Vlastní zájem premiéra nemůže být postaven nad zájmy ČR, to by si měli občané této země jasně uvědomit. Nevěřím tomu, že se u nás v ČR najdou lidé, kteří by si mohli myslet, že Andrej Babiš nemá možnost ovládat Agrofert. Ve svěřenském fondu je on tím obmyšleným, má předkupní právo na vše, co do tohoto fondu vložil, pokud by došlo k prodeji z fondu, celý fond vede jeho rodina, to prostě vědí všichni. Pak taky vědí, že fakticky vede Agrofert on,“ zdůrazňuje fakta Goláň, který v profesním životě vede vlastní daňovou kancelář.

A i když Babiš tvrdí, že první zpráva byla útokem a Česko a že auditoři, kteří na ní pracovali, jsou nekompetentní. Podle Goláně ale legislativa hovoří jasně. „V takovém okamžiku je tedy porušováno ust. § 4a, § 4b a § 4c zákona č. 159/2006 Sb. ve znění pozdějších předpisů. To je fakt, který nikdo nesmaže ani rétorikou o tom, jak nám EU chce uškodit,“ zdůrazňuje na svém facebooku.

Česko podle něj má velký problém. „A tímto problémem je premiér, který porušuje zákon a tím brání čerpání dotací pro ČR. Evropská unie nemá problém s Českou republikou a ani Česká republika nemá problém s Evropskou unií. Problém má Česká republika se svým premiérem, protože ten svým porušováním zákona o střetu zájmů, zabraňuje čerpání dotací z EU,“ myslí si senátor.

Dle něj existují pouze dvě možná řešení. „Buď premiér ihned odstoupí z vlády nebo prodá Agrofert. Jiná možnost není. Ale ani to nic nezmění na tom, že od 9. 2. 2017 do dnešních dní bude muset Agrofert vrátit miliardy. Pokud stát tyto miliardy vymáhat nebude, budou příslušní ministři součástí protiprávní činnosti páchané již delší dobu premiérem. A to je třeba vyřešit v rámci trestních oznámení. Každým dnem, kterým tento premiér setrvává ve své funkci, prodlužuje situaci, kdy Česká republika na dotace z EU nedosáhne. Ale vlastní zájem premiéra nemůže být postaven nad zájmy ČR a to by si měli občané této země jasně uvědomit,“ apeluje na Čechy.

„Lidé si přece nemohou myslet, že porušovat zákony je možné, protože to právě dělá jejich oblíbený politik. Ani odkaz na to, že jiní také porušovali zákon, současný stav, kdy premiér je ve střetu zájmů a brání čerpání dotací, nám žádným způsobem tento problém nevyřeší,“ píše Goláň.

Pak už se obrátil přímo na české voliče. „Lidé, snad si nemyslíte, že EU je proti Andreji Babišovi zaujatá, tak hluboko jsme ještě, doufám, neklesli. EU se jenom řádně stará o své prostředky. Pokud se kdokoliv nestranně zamyslí, přece si musí uvědomit, že státní zakázky, dotace a investiční pobídky nemůže obdržet člověk, který si o nich sám rozhoduje. Takto hloupý určitě nikdo není, aby takovou situaci považoval za normální. A přesně o tom je zákon o střetu zájmů, aby taková situace nastat nemohla. U nás ale nastala dokonce za potlesku určité části spoluobčanů, proto se musíme z toho poučit, aby se již nic podobného v budoucnu neopakovalo,“ burcuje politik.

„Taky nejsem proti Andreji Babiš zaujatý, jenom jsem ze své práce zvyklý celý život bojovat proti nespravedlnosti a protiprávnímu jednání úřadů a tady nám jedno protiprávní jednání premiéra ničí nejen pověst naší vlasti v civilizovaném světě, ale navíc nám škodí i hospodářsky. A k tomu jako občan nemohu mlčet,“ vysvětluje, proč se k této kauze tolik vyjadřuje.

Premiér podle něj musí ihned odstoupit z vlády nebo prodat fakticky Agrofert, aby ztratil možnost jej přes kohokoliv ovládat. „Jinak se z tohoto problému nedostaneme, jinak žádné další peníze z EU neobdržíme. Řečí už vedli politici a hlavně premiér kolem toho hodně, konečně ale musí začít někdo konat. Největší odpovědnost dnes leží na ČSSD a KSČM, protože oni drží vládu Andreje Babiše u moci, u poslanců ANO, kteří žijí z podpory Andreje, žádný konstruktivní přístup čekat nelze,“ dodává senátor Goláň.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Tomáš Goláň (senátor) evropská komise dotace Agrofert

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Munice a rakety za miliardy. USA chystají další masivní balík pomoci Ukrajině

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy