Sněmovna rozšířila pravomoci zpravodajských služeb

Zpravodajské služby pravděpodobně získají více pravomocí, aby mohly nakládat se záznamy v informačních systémech. Sněmovna dnes návrh schválila. Poslanci ve vládní předloze, kterou nyní dostane k projednání Senát, sjednotili formulace týkající se krycích dokladů v zákonech o Bezpečnostní informační službě a Vojenském zpravodajství. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) se sněmovními úpravami souhlasila.

Předloha má dát tajným službám možnost lépe zabezpečit skryté identity prostřednictvím záznamů v informačních systémech. Mohly by také získávat a zpracovávat digitální fotografie a indentifikátory lidí vedených v některých informačních systémech. Zpravodajci by tak mohli vytvořit vlastní systém hledání osob podle obličejů.

Chráněné bankovní údaje by zpravodajci mohli získat po svolení soudu i bez vědomí konkrétní banky. Nyní totiž narážejí na problém v případě, kdy banka nemá prověřeného pracovníka, jenž by mohl s tajnou žádostí nakládat. Informace budou moci služby získat podle novely tak, že o ně požádají prostřednictvím subjektu, který má sám oprávnění, tedy České národní banky.

Novela dále počítá s prodloužením doby platnosti povolení pro použití zpravodajské techniky z nejvýše tří na maximálně čtyři měsíce. Odposlechy tak budou zpravodajci moci používat stejně, jak stanoví trestní řád.

Předloha se týká všech tří českých zpravodajských služeb, tedy BIS, Vojenského zpravodajství a Úřadu pro zahraniční styky a informace.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna BIS Vojenské zpravodajství Marie Benešová

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy