Jakl si své napadení celé vymyslel? Objevilo se nové svědectví

Médii v květnu proběhla zpráva, že člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) Ladislav Jakl byl fyzicky napaden dvěma muži v metru. Nyní se ale deníku Respekt ozval údajný útočník, který podává poněkud jinou verzi událostí.

„ Seděl jsem na sedadla a najednou kdosi nade mnou zvolal: Ty seš Jakl, ten lídr SPD. A začal mě mlátit do hlavy a ramene. Pak mě strhl na zem a na zastávce hned utekl,“ uvedl Jakl pro server Echo 24. Prý si z incidentu odnesl potlučenou hlavu a levé rameno a lékařskou pomoc vyhledal až později.

Devětadvacetiletý Daniel R., který se na policii přihlásil jako onen domnělý útočník., však popisuje celý incident poněkud jinak. Při cestě metrem se svou přítelkyní k nim přistoupil i Jakl. „ S tímhle kriplem nepojedu,“ měl říci muž, který pracuje jako datový analytik, své přítelkyni.

Daniel R., který se skrývá pod pseudonymem kvůli obavám z agresivní reakce příznivců SPD, uvedl, že ačkoliv s Jaklovými politickými názory nesouhlasí, to nebyl ve skutečnosti důvod jeho hanlivé poznámky. Tím bylo osobní setkání s Jaklem v jedné pražské hospodě.

Jakl, který sám sebe považuje za znalce piv a má o nich i blog, se prý choval hlučně a arogantně, což přesně zapadalo do obrazu, který si o Jaklovi utvořil Daniel R. na základě zkušeností jeho známých barmanů, podle kterých se Jakl chová nabubřele, opravuje obsluze okázale výslovnost názvů piv a vůbec platí za nepříjemného hosta. 

Jakl jeho poznámku zaslechnul a otázal se Daniela R., zda to bylo o něm. Když Daniel R. přisvědčil, měl jej Jakl napadnout. „ A vtom jsem od něj dostal pěstí. Nepraštil jsem já jeho, praštil on mě,“ uvedl muž.

Mezi oběma muži se strhla rvačka. „ Většinu času jsem se jen bránil, držel jsem ho za ramena, aby mě nemohl zase praštit. Když mě nemohl bít, dal mi hlavičku, byla to dost velká rána,“ tvrdí Daniel R., podle něhož má Jakl pravdu, v tom, že jej udeřil do ramene a tváře.

Podle Daniela R. však bývalý ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky lže, když tvrdí, že útočníci byli dva a že útok byl politicky motivovaný. Daniel R. byl v metru jen s přítelkyní, do rvačky se pak vložil další muž, aby oba zápasníky odtrhl. Datový analytik přiznává, že řekl hlasitě věty, „to je Jakl z SPD“ a „to je Jakl od Klause“, ale učinil tak až ve chvíli, kdy se s Jaklem přetahovali, aby lidé v metru věděli, kdo je člověk, který ho napadl pěstí. 

Na konci května Jakl uvedl, že opětovně čelil napadení. Útok se měl odehrát na zlínském filmovém festivalu. Zlínská policie však uvedla, že o něm nemá žádné zprávy. 

Údajné útoky vzbudily velké pozdvižení mezi Jaklovými příznivci. Předseda SPD, Tomio Okamura, to přirovnal k „ politickému teroru“, který měli vůči svým odpůrcům aplikovat nacisté. Podle Okamury za útokem stáli „sluníčkaři“, Jakl sám však řekl, že neví, jak na to přišel.

Novinář Reflexu, Jiří X. Doležal zase zkritizoval údajný dvojí metr tzv. „pražské kavárny“ na sociálních médiích, která dle něj Jaklově napadení nevěnovala příliš velkou pozornost, zatímco vyvolala velkou bouři v případě napadení poslance TOP 09, Dominika Feriho. Doležal však přiznává, že Jaklovo napadení důrazně odsoudili i jeho političtí odpůrci, např. předseda poslaneckého klubu TOP 09, Miroslav Kalousek.

Sám Jakl se do Feriho opřel. „„Naše případy se trochu liší. Já o svém případu nešel vytrubovat na veřejné sítě, do médií a tak dál. To, co dělal v této situaci Feri, mi vlastní není, já bych se v této poloze necítil dobře,“ uvedl Jakl v rozhovoru pro internetovou televizi DVTV.

Související

Ladislav Jakl

Jakl dostal za potyčku v metru pokutu 1000 korun, jeho sok má zaplatit 5000

Ladislav Jakl, někdejší tajemník bývalého prezidenta Václava Klause, dostal za loňskou potyčku v metru pokutu 1000 korun, jeho sok musí zaplatit 5000 korun. ČTK to dnes sdělil Jakl. O výši trestu rozhodl úřad Prahy 1, informovala dnes Česká televize. Policie případ odložila a předala úřadu jako přestupek, na což si Jakl neúspěšně stěžoval u státního zastupitelství.
Ladislav Jakl

Ladislav Jakl a potyčka v metru? Postup policie byl správný

V případě potyčky někdejšího tajemníka bývalého prezidenta Václava Klause Ladislava Jakla s mužem v metru postupovala policie podle státního zástupce správně. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz na základě vyjádření šéfa Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jana Lelka. Jakl podle serveru na dotazy k rozhodnutí žalobce nereagoval. Jakl tvrdil, že byl letos v květnu v Praze napaden, podle policie se ale jednalo o vzájemnou potyčku. Jakl následně požádal Vrchní státní zastupitelství v Praze, aby prověřilo počínání policie při vyšetřování.

Více souvisejících

Ladislav Jakl Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) napadení

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 5 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely

Česko v druhé polovině dubna zaskočil návrat zimního počasí, kdy teploty klesaly pod nulu a na horách spadly desítky centimetrů sněhu. V dlouhodobých meteorologických modelech se ale nic nemění. Letošní léto má podle nich být pořádně žhavé.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy