Zeman a Veleba truchlí: Čuba (†83) byl světoznámá osobnost, ať je mu moravská země lehká

Ve věku 83 zemřel bývalý senátor za Stranu práv občanů (SPO) a hlavní představitel někdejšího slavného JZD Slušovice František Čuba. Informaci potvrdil ČTK jeho blízký spolupracovník a bývalý předseda SPO Jan Veleba. František Čuba byl za SPO do Senátu zvolen za Zlínský kraj na roky 2014 až říjen 2020. Mandátu se ale vzdal v únoru 2018 po dlouhodobé absenci kvůli nemoci. V Senátu se neobjevoval od konce srpna 2016.

Pohřeb by Čuba měl mít podle informací ČTK ve středu 3. července od 15:30 ve Slušovicích. Smuteční obřad bude v kostele.

"Co vím z vyprávění známých, tak si ho na Zlínsku poměrně vážili," řekl dnes místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), který stál v čele horní komory, když byl Čuba senátorem. Štěch jej označil jako odborníka na zemědělství a manažera a za úspěšného a schopného v době, v níž působil.

"Ve své době to byl člověk, který se jevil jako člověk udávající nějaký směr, který by snad mohl mít naději na úspěch. Ale jak se ukázalo později, byla to možná jenom taková dovedně vytvořená kulisa za minulého režimu," dodal Štěch.

Veleba podrobnosti o jeho úmrtí nezná. Na pohřeb svého bývalého spolustraníka a senátního kolegy se chystá jít "ať bude kdykoli a kdekoli". Čubu označil za osobnost, kterou odborníci na zemědělství znali po celém světě. JZD Slušovice přezdívané "slušovický zázrak" by podle Veleby vybudoval Čuba kdekoli a i jindy než v socialismu.

"Popřál bych panu docentu Čubovi, aby mu moravská země byla lehká. Budu na něj vzpomínat a budou na něj vzpomínat celé generace," řekl Veleba.

Nynější předseda Strany práv občanů Zemanovci Lubomír Nečas, který s Čubou několik let působil v zastupitelstvu Zlínského kraje, označil informaci o jeho úmrtí za smutnou zprávu. "S panem docentem jsme rádi spolupracovali. Byla to osobnost, nejen v podnikatelské sféře. Největší úspěchy zažil v 80. letech v rámci JZD Slušovice. Jsme rádi, že podpořil naši stranu, osobně jsem s ním řadu věcí konzultoval," řekl Nečas.

Čuba byl v minulosti krajským zastupitelem a radním pro zemědělství a poradcem prezidenta Miloše Zemana v jeho expertním týmu. Prezident mu v roce 2013 udělil Medaili za zásluhy. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že si Zeman Čuby velmi vážil. "Jméno Františka Čuby bude navždy spojeno s podnikatelským zázrakem, vizionářstvím a velkou odvahou," uvedl.

Pan prezident si Františka Čuby velmi vážil. Jméno Františka Čuby bude navždy spojeno s podnikatelským zázrakem, vizionářstvím a velkou odvahou.

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 29. června 2019

Čuba je spojován právě se "slušovickým zázrakem" vybudovaným za minulého režimu. Tehdy z průměrného družstva Slušovice na Zlínsku vybudoval agrokombinát se sedmimiliardovým obratem. V 80. letech byly Slušovice výkladní skříní socialistického zemědělství, ale fungovaly spíše na tržních principech. Podnik zaměstnával na 7000 lidí. Z čela agrokombinátu odešel Čuba v roce 1990.

Od vysoké školy byl Čuba členem KSČ (1956 až 1989), v roce 1993 vstoupil do ČSSD a od roku 2010 byl členem Strany práv občanů, za niž dvakrát neúspěšně kandidoval do Sněmovny.

Související

Petr Rafaj

Babiš a Hamáček budou jednat se Zemanem, navrhnou odchod Rafaje z čela ÚOHS

S návrhem na odvolání předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petra Rafaje dorazí v úterý za prezidentem Milošem Zemanem na zámek v Lánech premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Lídři koaličních stran se na postupu shodli koncem července, podle zákona o odvolání rozhoduje po návrhu vlády prezident.
Miloš Zeman na pohřbu Františka Čuby

Stovky lidí se rozloučily s Čubou, na pohřeb přijel i Zeman

Zhruba 200 lidí včetně prezidenta Miloše Zemana dnes přišlo ve Slušovicích na Zlínsku na pohřeb Františka Čuby, bývalého senátora za SPO a předsedy někdejšího známého JZD Slušovice fungujícího za minulého režimu. Čuba zemřel minulý pátek ve věku 83 let. Obřad se odehrává ve slušovickém kostelíku Narození sv. Jana Křtitele. Maličký kostel je plný, mnozí stojí i před ním a v okolí. Novináři dovnitř nebyli vpuštěni.

Více souvisejících

František Čuba Jan Veleba úmrtí Milan Štěch

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy