Novým ministrem vnitra bude expolicista Jan Kubice

Praha - Novým ministrem vnitra bude bývalý elitní policista Jan Kubice, potvrdil agentuře Mediafax předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík (STAN) po jednání K12.

"Dnes jsme dosáhli dohody o řešení vládní krize. Funkce ministra vnitra bude nabídnuta Janu Kubicemu," uvedl na tiskové konferenci předseda vlády Petr Nečas (ODS) a dodal: "Jan Kubice už předběžně vyjádřil souhlas." Předseda Věcí Veřejných (VV) Radek John, který sám vnitro v Kubiceho prospěch opouští a bude novým vicepremiérem pro boj s korupcí, dodal, že jméno nového ministra vnitra pro něj bylo ze seznamu deseti navržených jmen tím nejpřijatelnějším. "Jsem rám, že jsem mohl doporučit pana plukovníka Kubiceho," zmínil John s tím, že toto jméno je pro něj zárukou, že budou jím nastavený změny na vnitru pokračovat.

Jan Kubice je bývalý ředitel policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).

V kabinetu Petra Nečase na pozici ministra školství dál zůstane i Josef Dobeš, kterého premiér původně kvůli jeho působení v bezpečnostní agentuře ABL navrhl prezidentovi Václavu Klausovi na odvolání. "Tento návrh jsem stáhl," konstatoval Nečas s tím, že jeho kroku předcházela debata zástupců TOP 09 a ODS. Ministr financí Miroslav Kalousek agentuře Mediafax potvrdil, že jednání o dalším osudu Dobeše iniciovala TOP 09. "Varianty byly buď, že Dobeš zůstane, nebo že stávající vládní koalice skončí," řekl Kalousek Mediafaxu. Sám premiér další vedení rezortu školství stávajícím ministrem odůvodnil pokračujícími pracemi na projektu státních maturit, které v tomto roce probíhají poprvé na ostro.

VV navíc navrhnou svého ministra dopravy za svého stranického lídra Víta Bártu, který podal sám demisi. "Novým ministrem vnitra by pak měl být na návrh VV Radek Šmerda," uvedl Nečas. Šmerda už v posledních dnech z pozice náměstka rezort prakticky řídil.

Premiér dodal, že do konce června představí další personální změny, které se na základě výkonnosti jednotlivých ministrů v jeho kabinetu odehrají. Připojil také, že kabinet si do konce června znovu řekne o důvěru. Jestli o křeslo přijde ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), jehož odchod kvůli kauze ProMoPro a předraženému ozvučení českého předsednictví Evropské unii VV původně požadovaly a který sám nabídl svoji funkci k dispozici, Nečas nespecifikoval.

"Opravdu jsme se dohodli. Stojíme tu tak, jak jsme se stmelili, ne podle stranického klíče," uvedl na tiskové konferenci ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg s odkazem na to, že dvanáct vyjednavačů se postavilo před mikrofony a novináře promixovaně. "TOP 09 stojí za Petrem Nečasem a jsme velmi rádi, že můžeme pokračovat ve společném koaličním projektu," dodal Schwarzenberg.

Čtyři zástupci každé ze tří koaličních stran, tedy ODS, TOP 09 a VV, jednali v Kramářově vile přes pět hodin, od 19.00. Jejich cílem bylo najít východisko ze 14 dní trvající vládní krize. Klíčovou otázkou bylo, kdo a jakým způsobem obsadí právě post ministra vnitra, jaké místo dostane John a která ministerstva v kabinetu zůstanou VV.PROFIL: Jan KubiceNovým ministrem vnitra bude bývalý elitní policista Jan Kubice. Bývalý ředitel policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) na základě jednání koaličních stran nahradí ve funkci předsedu Věcí veřejných Radka Johna.

Bývalý ředitel ÚOOZ, plukovník Jan Kubice, se narodil 3. října 1953. U policie pracoval podle serveru Wikipedia od roku 1989 do roku 2008. Před Sametovou revolucí se pohyboval spíše v evangelických kruzích a měl styky s disidenty. Do ledna 1994 řídil Ochrannou službu Policie ČR, která zabezpečuje ochranu vysokých ústavních činitelů, do konce roku 1994 byl ředitelem útvaru operativní dokumentace kriminální policie.

Ředitelem ÚOOZ byl od vzniku útvaru v roce 1995. Policii opustil počátkem roku 2008 po neshodách s tehdejším ministrem vnitra Ivanem Langerem a vedením policie. V současné době má soukromou firmu zabývající se bezpečnostním poradenstvím.

Proslul zejména tzv. Kubiceho aférou. Několik dní před volbami 2006 do Poslanecké sněmovny se Kubice obrátil na poslance sněmovního branného výboru se zprávou, ve které se uvádí, že organizovaný zločin pronikl do státní správy. Policejní prezidium, ministerstvo vnitra a předseda vlády prý omezovali činnost ÚOOZ.

Mělo se tak dít především v souvislosti s vyšetřováním tří závažných případů - vyšetřování vraždy podnikatele Františka Mrázka a jeho vztahů s vysoce postavenými úředníky a politiky, vyšetřování podvodů při obchodech s ropnými produkty, vyšetřování objasňování vražd v takzvané Solncevské mafii a o korupci ve státní správě v souvislosti s biopalivy (kauza biolíh).

Kubice z ovlivňování vyšetřování obvinil především bývalého šéfa úřadu vlády Pavla Přibyla. Ten měl intenzivní kontakty hlavně s bývalým předsedou vlády a ČSSD Stanislavem Grossem. Vyšetřování ale Kubiceho obvinění nepotvrdilo.

Související

Více souvisejících

Jan Kubice Vláda ČR

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 20 minutami

před 44 minutami

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie

Vážná nehoda zkomplikovala provoz na D1. Šest lidí se zranilo

Vážná nehoda zkomplikovala v neděli dopoledne provoz na páteřní české dálnici D1 ve středních Čechách. Několik lidí utrpělo zranění, jsou mezi nimi i děti. Na místě zasahovaly všechny složky záchranného systému, na dálnici se utvořila kolona. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Kim Čong-un

Kim Čong-una znepokojuje "asijské NATO". Prsty v něm mají Američané

Severokorejská diktatura v neděli podrobila kritice vojenské cvičení Jižní Koreji, USA a Japonska v mezinárodních vodách na jih od jihokorejského ostrovního letoviska Čedžu. Manévry podle Pchjongjangu ukazují, že vztahy mezi zmíněnými zeměmi se změnili v "asijskou verzi NATO". 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

SK Slavia Praha

Největší přestup letní pauzy se blíží. Plzeň a Slavia řeší přesun Chorého do Prahy

Na fotbalovém Euru v Německu sice byl, ale nastoupil až v závěru zápasu s Tureckem, navíc dostal červenou kartu za zapojení do rvačky s tureckými fotbalisty. Přesto právě jeho absence, především pak v zápase s Gruzií, mnoho fanoušků i fotbalová veřejnost vnímali jako největší chybu kouče Ivana Haška. Řeč je o plzeňském hromotlukovi v útoku Tomáši Chorém. Jeden z nejnepříjemnějších hráčů české fotbalové ligy se nejspíše přesune z Plzně do Slavie, přičemž zákulisní informace hovoří o tom, že oba kluby už se měly na tomto transferu dohodnout.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Joe Bidene, odstupte. Vyzývá deník New York Times prezidenta. Jste jen stínem velkého politika

Redaktoři deníku New York Times vyzvali současného prezidenta a kandidáta Demokratické strany USA Joea Bidena, aby odstoupil z účasti v listopadových prezidentských volbách, kde by se měl střetnout se svým předchůdcem a republikánským kandidátem Donaldem Trumpem o znovuzvolení do úřadu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy