Babiš vyjádřil podporu kontroverznímu hnutí. A na sociálních sítích vypukla bouře

Premiér Andrej Babiš na svém twitterovém účtu zveřejnil podporu prorodinné politice Hnutí pro život. To je známé svou kontroverzní, konzervativní kampaní proti potratům. Babiš si proto za slova podpory vysloužil na sociálních sítích spoustu kritiky a výsměchu. Diskutující např. upozorňují na to, že Hnutí pro život je proti umělé oplodnění, přičemž Babišův Agrofert se v této oblasti hodně angažuje.

„Hned po ránu jsme se s @JuchelkaA potkali s @HnutiProzivotCR. Tahle neziskovka je dost akční, nemá ani korunu od státu ani od municipalit, má 15 000 podporovatelů, financuje se z darů a přišli s plánem, jak zvýšit porodnost. To samozřejmě vítám?“ napsal Babiš o svém setkání s Hnutím pro život, kterého se zúčastnil i křesťanský poslanec za hnutí ANO a bývalý moderátor hudebního pořadu Meduza, Aleš Juchelka.

Hnutí pro život vzniklo jako křesťanská konzervativní organizace požadující zákaz potratů. Zatímco ze své protipotratové politiky neustoupilo, zmírnilo svou náboženskou rétoriku a namísto toho se pokouší vystupovat jako spíše sekulární organizace podporující rodinnou politiku, např. kampaní za podporu třetího dítěte. Podle odpůrců je to však jen krytí pro tmářské omezování svobody žen.

Babišovi proto mnozí diskutující vyčetli, že pokouší s Hnutím pro život dát dohromady. „Opravdu nemáte lepšího poradce pro rodinou politiku než toto ve skutečnosti radikálně nábožensky motivované protipotratové hnutí spojené s mnoha kontroverzemi?“, otázal se jeden diskutující. „Hnutí, které chce zakázat potraty. Andreji, ty už vážně nevíš, kde ty body sbírat,“ dodal jiný.

Další diskutující poukázali na to, že do Babišova holdingu Agrofert, který je nyní v svěřenském fondu, patří i zdravotnická skupina FutureLife, která je evropskou dvojkou v oblasti umělého oplodnění. Hnutí pro život je však proti reprodukčním klinikám.

„Hnutí pro život dlouhodobě poukazuje na nepřijatelný trend, který se stal již standardem, kdy páry, které nemohou otěhotnět, jsou místo léčení automaticky posílány do reprodukčních klinik, přestože umělé oplodnění je až na výjimky méně účinné, mnohonásobně dražší a představuje pro organismus ženy extrémní zátěž,“ napsalo Hnutí pro život.

Diskutujícím tento rozpor neunikl. „Čau lidi, ty děti, to je radost, co? Škoda, že jich nemáme víc. Naštěstí jsou tu možnosti dříve netušené, stačí zajít do jedné z mých reprodukčních klinik, které nevlastním, kde vám moji odborníci poradí, a snad to za sto tisíc korun půjde to určitě líp jak s těmi dálnicemi,“ vysmál se Babišovi jeden.

Další využili statusu ke kritice premiéra obecně.  „Ještě porovnání: Tahle neziskovka @milionchvilek je dost akční, nemá ani korunu od státu ani od municipalit, má 428 000 podporovatelů, financuje se z darů a přišli s plánem, jak zlepšit tuto zemi. To samozřejmě vítám,“ porovnal jeden komentář Hnutí pro život s organizací Milion chvilek pro demokracii, která pořádá protibabišovské demonstrace.

Hnutí proti potratům představuje značnou politickou sílu v USA, která má i dopad na volby. Americký prezident Donald Trump a Republikánská strana obecně, jejichž volební základnu tvoří odpůrci potratů, mu proto vychází vstříc. USA např. dosáhly změny rezoluce OSN proti sexuálnímu násilí, odkud byla vypuštěna zmínka o poskytování „sexuální a reproduktivní zdravotní péče.“ Podle USA by se totiž mohlo jednat o skrytou podporu potratů.

V Česku potraty příliš velkým tématem nejsou. Podle průzkumu analytické společnosti Pew Research Center většina Čechů (84%) podporuje to, aby byly legální. ČR se tak liší od zbytku východoevropských států, kde občané se často vyjadřují pro to, aby byly zakázány (např. Polsko, Rusko, Ukrajina). V této otázce tak spíše patří do západní Evropy, kde je většina občanů včetně převážně katolických zemí Irsko, Itálie či Portugalsko proto, aby potraty byly legální. 

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš potraty křesťanství umělé oplodnění FutureLife

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy