Jandák: Rath je kladivem strany

Praha - Stínový ministr kultury a lídr jihočeské kandidátky ČSSD Vítězslav Jandák mnohdy kritizoval Davida Ratha za sezení na dvou křeslech, nyní však změnil názor. David je člověk, který má fanatické přívržence a fanatické odpůrce.

"Já jsem teď s Rathem mluvil, ale leccos jsem pochopil, " doplnil Jandák.

Přestože David Rath mnohým lidem jak z politické, tak laické veřejnosti leží v žaludku, podle Jandáka stranu v říjnových volbách nemůže ohrozit. "Možná, že to vyhrajeme," podotkl Jandák.Podle jeho slov, má Rath pocit, že jako hejtman může pro samotné hejtmany z poslanecké židle udělat více.

Středočeský hejtman a poslanec David Rath tak nadále zůstává na kandidátce do sněmovny, předsednictvo ČSSD jej v pátek nevyzvalo k rezignaci, ani nenavrhlo ústřednímu výkonnému výboru návrh na jeho vyškrtnutí z kandidátky.

„Opakuji, že mám plnou důvěru grémia a předsednictva ČSSD, abych vedl středočeskou kandidátku. Byl jsem o to požádán a respektuji toto rozhodnutí,“ uvedl místopředseda strany a lídr kandidátky ve Středočeském kraji Milan Urban. Další setrvání Davida Ratha na kandidátce dále odmítl komentovat.

Některé sociální demokraty přitom znepokojuje ostrá politika, kterou Rath používá. Přestože jej ve sněmovně rádi používali k ostrým vystoupení proti vládě, nyní se jeho ostrého jazyka a loktů obávají. Socialistům také vadí i způsob, jakým Rath vede kraj. Podle nich na veřejnost špatně působí, když zařizuje 60milionovou dotaci na jídelnu ve svých Hostivicích, nebo peníze pro Zbuzany, kde je místostarostou jeho bratr. Na veřejnost by mohlo podle jeho kolegů negativně působit i to, že nepřijal rozhodnutí soudu o tom, že nemá v krajských lékárnách proplácet poplatky, protože se jedná o nekalou soutěž. V reakci na to zveřejnil číslo soudkyně, aby jí mohla veřejnost sdělit svůj názor. Rovněž výhrůžky, že přestane proplácet poplatky v nemocnicích, pokud ČSSD prohraje volby se spolustraníkům příliš nelíbí.

Další okolností, kterou Rath nepotěšil své kolegy, byla obhajoba náměstka ve středočeských krajských nemocnicích Filipa Bušiny. Ten byl policií obviněn z daňového úniku. Rath ho hájil, poukazoval na presumpci neviny a tvrdil, že je to komplot srovnatelný s kauzou Kubice. Možnost spojení sociální demokracie s člověkem podezřelým z trestného činu vedla lídra středočeské kandidátky Milana Urbana k tomu, že vyzval Ratha k odchodu z kandidátky, jinak že odstoupí sám. V pátek už to potvrdit nechtěl a odkazoval na diskusi v předsednictvu. Podle informací v médiích byl jediným místopředsedou, který se Ratha zastal, Bohuslav Sobotka.

Související

David Rath

David Rath byl propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za korupci

Bývalý středočeský hejtman David Rath v úterý opustil brněnskou věznici, kde si od počátku ledna odpykával trest za korupci. ČTK to sdělil advokát někdejšího politika Roman Jelínek. Ratha poslal soud za mříže loni v červnu, kdy mu ve druhé větvi kauzy manipulací při zadávání zakázek ve Středočeském kraji o rok prodloužil už dříve uložený sedmiletý trest. Svaz pacientů ČR ve středu oznámil, že do konce května jmenuje Ratha pacientským ombudsmanem pro celou ČR. Rath ČTK v SMS zprávě zatím pouze napsal, že ho nyní čeká dost práce. Působí též jako lékař v Poliklinice u svatého Jakuba Hostivice, kde ale dnes dopoledne nebyl, řekla ČTK pracovnice polikliniky.

Více souvisejících

David Rath Vítězslav Jandák

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izraelské manévry v Libanonu pokračují. V ohrožení je čtvrtina území

Izraelská armáda zesiluje operace v jižním Libanonu, kde se k dosavadnímu vojsku připojila nová divize. Současně izraelské nálety zasáhly oblast u íránského velvyslanectví v syrském Damašku. Konflikt s hnutím Hizballáh stále eskaluje, izraelská protivzdušná obrana čelí stovkám raket. Izrael nadále hlásí zásahy členů vedení této teroristické organizace.

před 3 hodinami

Větrný rukáv

Větrné počasí zasáhne část Česka. Platí výstraha

Meteorologové opět varují před větrným počasím v části Česka v souvislosti s přechodem studené fronty od západu, který se očekává ve čtvrtek. Příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).  

před 3 hodinami

Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Jsou v tom nevinně? Jurečka vysvětluje, proč mají růst platy politiků

Vlnu nevole u české veřejnosti vzbudila informace, že platy politiků od ledna opět stoupnou. Vláda sice od návrhu nedává zcela ruce pryč, ale snaží si je nad ním umýt. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) totiž výdělky porostou kvůli letošnímu rozhodnutí ústavních soudců. 

před 4 hodinami

Dálnice v Německu, ilustrační fotografie. Prohlédněte si galerii

Autem po Evropě: Jak kvalitní jsou silnice a kolik stojí dálniční známky? Česko chystá novou cenu

Ceny dálničních známek v Evropě se často výrazně liší a mnohdy nemusí odpovídat kvalitě poskytovaných služeb. V Česku znovu vzrostou ceny od roku 2025 na základě inflace a rozšíření dálniční sítě. Mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka zdůraznil, že příjmy z poplatků jsou klíčové pro financování modernizace a výstavby dopravní sítě.

před 5 hodinami

Petr Pavel a jeho žena Eva.

Měsíční paušál pro první dámu? Chtěl jsem napravit, co je nefér, říká Pavel

Prezident Petr Pavel se v úterý zapojil do vyhrocené debaty kolem návrhu, který by první dámě přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační výdaje. Pavel tvrdí, že chtěl napravit zejména neférovou situaci, kdy manželce prezidenta není hrazeno zdravotní a sociální pojištění a zároveň se jí roky v této pozici nezapočítávají do důchodu.  

před 5 hodinami

Joe Biden

Zas*aný Putin, ulevil si Biden. Trump si se šéfem Kremlu volá, tvrdí slavný novinář

Americký investigativní novinář Bob Woodward brzy vydá novou knihu s titulem „Válka“. Odhaluje v ní zdánlivě šokující informace o průběhu války na Ukrajině a v Izraeli, ale i vše ze zákulisí Bílého domu za Joea Bidena. Rovněž prohlásil, že si Donald Trump od doby, co odešel z funkce amerického prezidenta, až sedmkrát volal s ruským lídrem Vladimirem Putinem.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR

Pražská policie dopadla celosvětově hledaného Čecha. Šel po něm Europol i FBI

Pražští kriminalisté zadrželi Čecha, který podle nich patřil k největším distributorům dětské homosexuální pornografie na světě. Z tohoto důvodu ho hledal americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) i Evropský policejní úřad (Europol). Na webu pražské policie to v úterý napsala mluvčí Kristýna Zelinková.

včera

Ukrajina dostane příští rok francouzské stíhačky Mirage

Francouzský ministr obrany Sébastien Lecornu oznámil, že Ukrajina obdrží slíbené stíhačky Mirage v prvním čtvrtletí roku 2025.  Uvedl to server Politico.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy