Šéf odborářů Zavadil ostře kritizoval program vlády

Praha - Vláda by měla upustit od svého programového prohlášení, řekl v nedělním pořadu televize Prima Partie šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil. Ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) to ovšem odmítl.

"Více než 80 procent lidí tento způsob reforem odmítá. To, jak byly prosazovány tyto reformy, to nebylo OK. My jsme přesvědčeni, že se dalo jít jinou cestou," vysvětlil Zavadil, proč by se kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) měl rozejít se svým programovým prohlášením. "Vláda si zarputile jede v tom svém koridoru, ale podmínky se mění," podotkl šéf odborářů. Drábek však takový návrh odmítl. Vláda se podle něj snaží jednat odpovědně a zamezit prohlubování státního dluhu.

Zavadil se však obává, že finance, které státní pokladna získá sjednocením sazeb DPH na 17,5 procenta, vláda rozpustí v jednotlivých rezortech a peníze tak nebudou směřovat pouze na důchody.

Ministr to odmítl a zároveň připustil, že vláda dostatečně nevysvětlila všechny své reformy. Ve hře však zůstává prý návrh, že si Nečasův kabinet na vysvětlení reforem najme PR agenturu. "Informační aktivity jsou vesměs financovány z evropských peněz. Za informační kampaň bude ministerstvo práce utrácet letos i příští rok," přiznal Drábek. "Ono je možná dobře, že vláda dosud ty reformy nevysvětlila. Protože kdyby ty reformy vysvětlila, tak by ty negativní reakce veřejnosti byly ještě masivnější," reagoval na to Zavadil.

Související

Jaroslav Zavadil /ČSSD/ v Poslanecké sněmovně

Výrazné přilepšení k důchodu? Něco se chystá

Praha - Zhruba 4,5 milionu lidí, kteří myslí na důchod a mají penzijní připojištění se státním příspěvkem, má šanci dostat výraznou podporu. Nově by totiž mohli uplatnit úlevu na dani ve výši až 3 600 korun ročně.
Jaroslav Zavadil

Dar pro Zavadila od kolegů? Trenýrky s přirozením

Praha - Sedmdesáté narozeniny bude bývalý odborářský boss a nyní poslanec ČSSD Jaroslav Zavadil slavit až za pár dní. Již nyní ale měl párty pro kolegy ze sociální demokracie a mezi dary se objevil opravdový skvost. Trenýrky s mužským údem.

Více souvisejících

Jaroslav Zavadil Odbory Vláda ČR

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy