Z obchodního rejstříku zmizí rodná čísla, počítá novela zákona

Praha - Z veřejné části obchodního rejstříku by mohla zmizet rodná čísla podnikatelů. Počítá s tím změna obchodního zákoníku, kterou ve středu propustili poslanci do posledního, třetího čtení.

"Tato novela je technická a řeší problémy, které se v praxi ukázaly. Naše snaha je, aby judikatura nebyla ve sporu s obchodním zákoníkem. Návrh usnadní život našim podnikatelům," řekl poslancům ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).Podle Marka Bendy (ODS) by nemělo být rodné číslo považováno za univerzální identifikátor, takové vnímání je podle něj chybné a ze seznamů by mělo zmizet. Pospíšil už dříve uvedl, že novela již dopředu počítá s chystaným zákonem o obchodních korporacích. "Do budoucna bude potřeba, aby obchodní společnost měla právní vztah k místu, na kterém oficiálně sídlí. Mění se povinnost pro podnikatele při ukládání listin, upouští se od povinnosti zveřejňovat podpisové vzory, měla by být uváděna rodná čísla, ale ta by se neměla zveřejňovat ve veřejné části obchodního rejstříku," pokračoval ministr. Další změnou, kterou má novela přinést, je usnadnění likvidace tzv. prázdných společností. Nově má platit, že když bude likvidátorem někdo, kdo nemá se společností nic společného, nebude muset posílat zákonem stanovené zprávy společníkům firmy ani sestavovat účetní uzávěrku. Pro podnikatele však z novely plynou i nové povinnosti. Zejména musí mít právní důvod k užívání těch prostor, které má jako sídlo zapsané v obchodním rejstříku. Rejstříkový soud bude moci požadovat doložení tohoto právního důvodu, a pokud by podnikatel používání těchto prostor nedoložil, může soud rozhodnout i o zrušení právnické osoby.

Lhůtu na projednávání mezi druhým a třetím čtením poslanci zkrátili na 48 hodin.

Související

Pavel Blažek

Podnikání zjednoduší, přichází velké změny v obchodním rejstříku

Praha - Jednodušší podnikání a vyšší konkurenceschopnost jsou cíle, se kterými ministerstvo spravedlnosti přistoupilo k přípravě změn v obchodním rejstříku, který by měl nově poskytnout všechny údaje na jednom místě. Analýzu možných úprav ve čtvrtek podle informací Mediafaxu posvětila vláda.

Více souvisejících

obchodní rejstřík rodné číslo

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

EU a NATO tlačí na Řecko a Španělsko: Dejte Ukrajině své Patrioty

Řecko a Španělsko jsou pod stále větším tlakem spojenců z Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), aby dodaly Ukrajině více systémů protivzdušné obrany. Uvedl to server Financial Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy