Vládu čeká spor o dotace na paneláky, Jankovský chce čtvrt miliardy korun

Praha - Program Nový panel na rekonstrukci a modernizaci bytových domů by měl ještě letos vydat navíc 240 milionů korun, jinak na podzim nesplní platné závazky, apeluje ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV). Žádost v úterý posoudí vláda, ministerstvo financí je ale proti.

"V průběhu října letošního roku se Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) dostane do situace, kdy objem stanovený rozpočtem bude vyčerpán, přičemž v říjnu až prosinci 2011 nastane splatnost zbývajících závazků ve výši 240 milionů korun," vyčíslil pro vládu Jankovský.

Ministr připomněl, že poslanci vloni v polovině prosince schválili pro program Nový panel, ze kterého jeho rezort vyplácí příspěvky k úrokům z úvěrů na rekonstrukce a modernizace bytových domů, částku 666 milionů korun. Z ní měly být letos vyplacené závazky u smluv uzavřených v předchozích deseti letech.

"Vyšší objem nebylo možné v návrhu rozpočtu na rok 2011 uplatnit, bránil tomu limit výdajů v metodice fiskálního cílení stanovený pro SFRB," snaží se vysvětlit situaci Jankovský.

Rezort Miroslava Kalouska (TOP 09) ale kritizuje tým ministerstva pro místní rozvoj (MMR), že rozpočet SFRB připravil nekoncepčně. "Fond musel vědět, že narozpočtovaná částka 666 milionů korun je nedostatečná pro krytí smluvních závazků v roce 2011 vyplývajících z realizace programu Nový panel." Kalouskovu úřadu vadí i to, že MMR z jiného důvodu žádalo o další peníze pro SFRB už v březnu, tehdy si na hrozící podzimní čtvrtmiliardové manko nevzpomnělo.

MMR se zase hájí tím, že dávalo o chybějících penězích vědět opakovaně a že za celou věc může nízko nastavený strop od ministerstva financí. Že problém dodatečných 240 milionů korun nezmínilo při první, březnové úpravě rozpočtu SFRB, MMR odbylo slovy, že tehdy se řešil jiný aktuální problém.

"Pokud by SFRB nemohl zbývající pohledávky uspokojit, bude vystaven případným úspěšným žalobám oprávněných příjemců podpory. Úhrada sankčních úroků a nákladů případných soudních sporů by pak představovala další zatížení výdajů v řádu desítek milionů korun," uvedlo MMR.

Navrhovaná úprava podle Jankovského přitom neklade žádný nárok na prostředky ze státního rozpočtu – dříve uzavřené závazky jsou totiž plně kryty finančními prostředky SFRB. "K jejich použití je však nezbytné zvýšit limit výdajů schválený v příslušné položce rozpočtu o 240 milionů korun na hladinu 906 milionů korun," shrnulo MMR.

Podle ministerstva pro místní rozvoj je podpora rekonstrukcí, modernizací a zateplování bytových domů mimořádně důležitým podpůrným programem státní bytové politiky, který běží už od roku 2001. "Úhrada splatných smluvních závazků ve formě úrokových dotací jako formy státní podpory je pochopitelně nezbytnou podmínkou důvěry veřejnosti v seriozní postup státní bytové politiky," uzavřel rezort ministra Jankovského.

Vláda o změně výdajů sama rozhodnout nemůže, o úpravu rozpočtu musí požádat Poslaneckou sněmovnu.

Související

Ilustrační foto

Přichází změna pravidel pro stavební povolení. Co bude nové?

Praha - Skleník, sklad na zeleninu nebo bazén si budou moci lidé od 1. ledna 2013 vybudovat i bez stavebního povolení. Začne totiž platit novela, která usnadňuje, zpřehledňuje a zrychluje procesy ohledně vydávání územních rozhodnutí a stavebních povolení.

Více souvisejících

Kamil Jankovský Vláda ČR

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy