Senátoři projednají zákon rozšiřující práva pacientů

Praha - Novela zákona o zdravotních službách, kterou ministerstvo zdravotnictví nahrazuje zákon o zdraví lidu z 60. let minulého století, míří do Senátu. Legislativní změna má především rozšířit práva pacientů.

Zákon, který projedná Senát na své říjnové schůzi, je součástí vládní reformy zdravotnictví. "Zavedením zdravotních služeb dochází k přesnější specifikaci zdravotnických subjektů působících ve zdravotnictví," řekl při projednávání novely v Poslanecké sněmovně ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Novela zákona je jednou z částí zdravotní reformy, kterou připravila vláda Petra Nečase (ODS) a navazuje na zákon o veřejném zdraví z roku 1966. Ten označil ministr zdravotnictví jako na svoji dobu velmi moderní, jeho nahrazení bylo ale po 45 letech kvůli vývoji společnosti směrem k vyšším právům pacientů i celého zdravotnického systému podle něj nezbytné.Některé části zákona si už ve sněmovně vysloužily kritiku opozice. ČSSD se nezamlouvá zákonem vznikající Národní zdravotnický informační systém, který má shromažďovat informace o zdravotním stavu obyvatel na území ČR.

Někteří senátoři označili systém za průlom do lékařského tajemství, u něhož hrozí veliké riziko zneužití. Vadí jim, že bude systém obsahovat kromě informace o aktuálním zdravotním stavu také rodné číslo pacienta. Zákon navíc neobsahuje žádné vymezení konkrétních údajů, které by v databázi měly být.Problém představuje podle ČSSD i sankce pro lékařská zařízení. Novela například říká, že může lékař za nevyvěšené ordinační hodiny nebo dovolenou dostat postih až 300 tisíc korun.

Související

Předávání státních vyznamenání (28. říjen 2019)

Senát na státní vyznamenání nominoval 32 osobností

Senát na státní vyznamenání nominoval 32 osobností. Navrhl dnes ocenit předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského, neurochirurga Vladimíra Beneše nebo mikrobioložku Soňu Pekovou kvůli jejímu podílu na boji s koronavirovou epidemií. O ocenění rozhodne prezident Miloš Zeman.
Narozená miminka

Senát možná umožní uzákonění České komory porodních asistentek

Domácí porody by mohly do budoucna provádět porodní asistentky s nejméně tříletou praxí a kvalifikační zkouškou. Musely by být také zapsány v seznamu České komory porodních asistentek, které chce dát zákonný rámec skupina senátorů v čele s předsedou zdravotnického výboru Lumírem Kantorem (za KDU-ČSL). Proti návrhu, který dnes horní komora v prvním kole podpořila, má výhrady Unie porodních asistentek.

Více souvisejících

senát

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Orbán vzkazuje Stoltenbergovi: NATO nás má chránit, ne vtahovat do světového konfliktu

Severoatlantická aliance je obranná aliance, která vznikla s cílem zajistit ochranu členských států a ne zasahovat do ozbrojeného konfliktu mimo území NATO, čímž vzniká nebezpečí světové války. V rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Rádio to řekl předseda maďarské vlády Viktor Orbán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy