Liberálové.cz jsou rádi, že soud nerozpusil extremistickou Dělnickou stranu

Neparlamentní Liberálové.cz jsou rádi, že Nejvyšší správní soud nerozpustil extremistickou Dělnickou stranu, jak to navrhla vláda. Tajemník Liberálů.cz Milan Hamerský ve středu Mediafaxu sdělil, že věří v politickou soutěž.

"Kriminální činy jednotlivců je třeba nekompromisně stíhat, ať již je vykoná člen jakékoli strany. Zákaz politické strany není řešením ani v případě nacionalistů z Dělnické strany ani u nostalgiků z KSČM," uvedl Hamerský. Ministr vnitra Ivan Langer (ODS), který návrh pro kabinet připravil, podle něho opět prokázal svou nekompetentnost. "Nekvalitní žalobou přispěl k propagaci Dělnické strany," tvrdí tajemník.

Nejvyšší správní soud rozhodoval o rozpuštění Dělnické strany ve středu, může působit dál. "Vzhledem ke klíčové roli, kterou hrají politické strany v demokracii, vyžadují tyto zvýšenou ochranu před možným rozpuštěním," zdůraznil soudce Vojtěch Šimíček. Vláda podle něho nepředložila věrohodné a přesvědčivé důkazy k tomu, aby bylo možné stranu zrušit. Vláda podle soudu například nijak neprokázala spolupráci Dělnické strany a zakázaného neonacistického hnutí Národní odpor.

 

Související

Tomáš Vandas /DSSS/, předseda strany

Dělnické listy končí. Předseda DSSS Vandas nabídl rezignaci

Praha - Celostátní porada zástupců krajských a místních organizací Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) se dnes uskutečnila v Praze a zúčastnilo se jí na padesát delegátů. Hlavním tématem bylo podle informací tiskového centra zhodnocení voleb do Evropského parlamentu a příprava na volby komunální.

"Dělníci " neuspěli: Soud zamítl název Dělnická strana. Pokračuje prý v extremismu

Praha - Pražský městský soud dnes zamítl název "Dělnická strana" (DS) pro Stranu pro Evropu (SPE), která změnu jména vymáhala žalobou po ministerstvu vnitra. Soud odkazuje na to, že Nejvyšší správní soud (NSS) v roce 2010 rozpustil DS kvůli extremismu. Také zástupcem SPE byl dnes u soudu někdejší šéf "dělníků" Tomáš Vandas. Ten namítal, že NSS před lety jeho stranu sice rozpustil, nezakázal ale prý samotný název a její symboly. Rozhodnutí není pravomocné, strana podá stížnost k NSS.

Více souvisejících

dělnická strana Liberálové.cz

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy