Tajemství ministra Bessera? Byt na Floridě

Praha - Ministr kultury Jiří Besser zatajil své angažmá ve společnosti Comoros Group, která působí ve Spojených státech a investovala miliony do nemovitosti na Floridě. Jde o byt ve vilovém domě v proslulém golfovém resortu, informuje v pátek rever Aktuálně.cz.

Nemovitost na Floridě koupilo podle zjištění deníku v květnu 2009 americké "eseróčko" Comoros Group, které čtvrt roku před tím spoluzakládal právě ministr Besser. Ten je také v zatím poslední výroční zprávě společnosti z letošního března stále vedený jako člen společnosti Comoros Group.

Server Aktuálně.cz nyní zjistil, že Besser ve firmě působí spolu s Pavlem Hráchem, podnikatelem, jehož soud před čtyřmi týdny pravomocně odsoudil za to, že uplácel vlivnou manažerku státní konsolidační agentury Radku Kafkovou.

Ministr Besser přitom v osobním rozhovoru reportérům přiznal, že o Hráchově korupčním skandálu věděl. Dal ale najevo, že mu to dosud vůbec nevadilo. "V době, kdy jsem mu pomáhal, ten příběh takto nestál, nebylo to pravomocné. Věřil jsem mu, že to tak není. Soud má jiné zjištění, já to akceptuji, ale není to tak, že bych s panem Hráchem kvůli tomu nešel na pivo. Snad dostal jen podmínku, ne?" reagoval v rozhovoru ministr Besser.

Besser své angažmá v Comoros Group neuvedl v přiznání, které sepisují členové vlády a poslanci, ani v tom, které musel podávat jako starosta Berouna, jímž byl do roku 2010. Nikde se nezmínil ani o bytu na Floridě.

Nejenže tak porušil zákon, ale jak dodává deník Insider, který o případu informavl první, současně se ocitl v podezření, že tajně investoval do nemovitosti ve Spojených státech. "Pouze jsem svým členstvím pomáhal kamarádovi, protože je lepší, když si pořizujete nějakou nemovitost, když je to na společnost a jsou tam tři lidi než jeden. To je všechno," obhajoval se Besser.

Verzi o své skryté investici odmítá: "Nemovitost patří společnosti. Mně nepatří...Peníze jsem do toho nedal." Současně však uznal, že má problém, když své členství i nemovitost na Floridě nikde neuváděl. Tvrdí, že právě nyní začal podnikat kroky, aby firmu opustil. "Tak mě odstřelte, no. Pokládal jsem to za okrajovou věc," odpověděl na otázku, proč doposud vše tajil.

Jeho stranický nadřízený Petr Gazdík má na věc odlišný názor: "Pro mě je to velmi šokující zjištění". Na otázku, zda hnutí Starostové a nezávislí stáhnou svého ministra z vlády, odpověděl: "Dokud si osobně nevyslechneme pana ministra, nechci se k jeho dalšímu osudu vyjadřovat."

Související

Jiří Besser

Exministr Besser si koupil dům za devět milionů korun

Praha - Vybavený dům v Berouně za 9,1 milionu korun si podle středečních informací serveru Aktuálně.cz zakoupil bývalý ministr kultury Jiří Besser (Starostové), který musel loni rezignovat z funkce kvůli nepřiznané firmě vlastnící apartmán na Floridě. Nemovitost si zakoupil s manželkou Blankou Kosinovou.

Více souvisejících

Jiří Besser

Aktuálně se děje

před 21 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 38 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy