KSČM: Ministr Besser porušil zákon, musí rezignovat

Praha - Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) porušil zákon o střetu zájmů a musí okamžitě rezignovat, zní stanovisko KSČM, které v pondělí rozeslala mluvčí strany Věra Žežulková. Prohlášení ministra, že odstoupí až poté, co mu bude prokázáno provinění, KSČM neakceptuje.

"KSČM považuje vyjádření ministra Bessera na dnešní tiskové konferenci, podle něhož je ochoten rezignovat, pokud mu bude prokázáno provinění, za naprosto nepřijatelné," uvedla Žežulková.Ministr podle strany prokázal svou vinu sám, když porušil zákon o střetu zájmů a zatajil a neuvedl do svého majetkového přiznání fakta o svém podílu na podnikání firmy Comoros Group. "Porušil tím nejen svůj ústavní slib, že bude dodržovat zákony ČR, ale zákon samotný a měl by okamžitě rezignovat," dodávají komunisté."Za zcela scestné proto považujeme i úvahy, že by ministr odložil svou rezignaci, dokud nepředloží návrh zákona o vyrovnání státu s církvemi," uzavírá KSČM ve svém tiskovém prohlášení.Ministr kultury v majetkovém přiznání nepřiznal angažmá v Comoros Group, společnosti působící v USA, která vložila peníze do bytu ve vilovém domě na Floridě. Společnost Comoros Groups navíc právě ministr údajně spoluzakládal. V její prozatím poslední výroční zprávě z letošního března je stále vedený jako její člen. Ve firmě navíc údajně působí společně s Pavlem Hráchem, podnikatelem, jehož soud před čtyřmi týdny pravomocně odsoudil za uplácení.Besser své angažmá v Comoros Group neuvedl v přiznání, které sepisují členové vlády a poslanci, ani v tom, které musel podávat jako starosta Berouna, jímž byl do roku 2010. Nikde se nezmínil ani o bytu na Floridě. Porušil tak zákon a současně je podezřelý, že tajně investoval do nemovitosti ve Spojených státech.

Související

Jiří Besser

Exministr Besser si koupil dům za devět milionů korun

Praha - Vybavený dům v Berouně za 9,1 milionu korun si podle středečních informací serveru Aktuálně.cz zakoupil bývalý ministr kultury Jiří Besser (Starostové), který musel loni rezignovat z funkce kvůli nepřiznané firmě vlastnící apartmán na Floridě. Nemovitost si zakoupil s manželkou Blankou Kosinovou.

Více souvisejících

Jiří Besser

Aktuálně se děje

před 37 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 54 minutami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy