Besser poslal Nečasovi svou rezignaci

Praha - Ministr kultury Jiří Besser (za TOP 09) poslal rezignační dopis premiérovi Petru Nečasovi (ODS). Informaci ve čtvrtek Mediafaxu potvrdil mluvčí ministerstva Stanislav Brunclík.

"Rozhodl se tak po návratu ze zahraniční cesty do Vatikánu, kde splnil své vládní povinnosti," uvedl Brunclík.

Besser údajně necítí podporu stranických kolegů, před kterými se nemohl obhájit. "Dospěl k závěru, že nebude svým příběhem dále zatěžovat vládu České republiky," dodal mluvčí.

Ministr kultury dva roky po sobě nepřiznal v majetkovém přiznání účast ve společnosti Comoros Group, která koupila přibližně za čtyři miliony korun byt na Floridě. Firmu spoluvlastní odsouzený korupčník Pavel Hrách. "Musím zdůraznit, že o jeho dřívějším odsouzení jsem nevěděl. Viděl jsem jeho výpis z rejstříku trestů a ke dni 3. 12. 2011 nemá žádný záznam," zmínil už před pár dny ministr na adresu svého společníka. Dodal, že toto zatajení ho mrzí.

Nátlak na jeho odchod zintenzivnil během Besserovy služební cesty v Itálii. "Vnímám, že v době plánované cesty do Vatikánu sílí tlak určitých lidí na moje odvolání. Jak už jsem řekl, na funkci nelpím, ale považuji za slušné, abych k celé věci mohl říct kolegům osobně několik podstatných věcí," napsal Besser v prohlášení, které Mediafaxu v úterý zprostředkoval jeho mluvčí.

Na postu ministra kultury by ho mohla podle MF Dnes vystřídat bývalá starostka Vizovic, poslankyně Alena Hanáková (TOP 09).

Související

Jiří Besser

Exministr Besser si koupil dům za devět milionů korun

Praha - Vybavený dům v Berouně za 9,1 milionu korun si podle středečních informací serveru Aktuálně.cz zakoupil bývalý ministr kultury Jiří Besser (Starostové), který musel loni rezignovat z funkce kvůli nepřiznané firmě vlastnící apartmán na Floridě. Nemovitost si zakoupil s manželkou Blankou Kosinovou.

Více souvisejících

Jiří Besser

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 10 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Výhled počasí na příští víkend: Bude panovat typické jaro

Česko má za sebou první víkend, přičemž i ten příští má přinést velmi podobné počasí. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima se v sobotu a neděli budou držet kolem dvacítky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy