Nečas převzal Besserovu rezignaci, osobního vysvětlení se zatím nedočkal

Praha - Předseda vlády Petr Nečas (ODS) ve čtvrtek převzal rezignaci, kterou mu odeslal ministr kultury Jiří Besser (za TOP 09). Agentuře Mediafax to potvrdil premiérův mluvčí Jan Osúch, podle kterého Nečas s Besserem zatím mluvili jen telefonicky.

"Pan premiér poděkoval ministru Besserovi za dosavadní spolupráci. Domluvili se, že se spolu také sejdou," uvedl Osúch. Nečas si podle něj chce vysvětlení od rezignujícího šéfa rezortu kultury vyslechnout osobně, na jeho konci ve vládě to ale už nic nemění.

Ministr Besser poslal premiérovi rezignační dopis. "Rozhodl se tak po návratu ze zahraniční cesty do Vatikánu, kde splnil své vládní povinnosti," informoval mluvčí rezortu kultury Stanislav Brunclík.

Besser podle svých slov necítí podporu stranických kolegů, před kterými se nemohl obhájit. "Dospěl k závěru, že nebude svým příběhem dále zatěžovat vládu České republiky," dodal mluvčí.

Poslední oficialitou stávajícího ministra kultury v jeho funkci bude zřejmě jeho čtvrteční účast na zahájení výstavy Carský dvůr pod vládou Romanovců. Tu v 15. hodin zahájí český prezident Václav Klaus a jeho ruský protějšek Dmitrij Medveděv. Besser má na Hradě předtím celodenní program jednání, potvrdil Mediafaxu jeho mluvčí, byl i u Medveděvova slavnostního uvítání.

"Pan ministr na sebe vzal politickou odpovědnost, kterou zřejmě všichni očekávali, že v souslednosti uplynulých kroků vezme," řekl agentuře Mediafax 1. místopředseda hnutí Starostů a nezávislých Stanislav Polčák, který dodal: "Jsme rádi, že tato věc je tímto za námi, a budeme zodpovědně hledat nástupce pana ministra na pondělním zasedání celostátního výboru."

Polčák ale odmítl Besserovo tvrzení, že mu nedali šanci celou věc vysvětlit. "Očekával jsem, že bychom v pondělí celou kauzu probrali a že by nám měl přinést důkazy, které on tvrdí, že existují," zmínil ke scénáři, který už zřejmě neproběhne.

Klíčové dokumenty podle něj odstupující ministr ukázal jen šéfovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi a předsedovi Starostů Petru Gazdíkovi. "Myslím si, že by to zasloužilo prozkoumání i od jiných kolegů, aby všichni viděli, že pan ministr se sice dopustil porušení zákona, ale nikoli takového, že by se jednalo o jakékoli korupční nebo jiné jednání," zmínil Polčák.

Místo pro zástupce Starostů ve vládě, o kterých koaliční smlouva nehovoří, podle Polčáka zaručuje dohoda s TOP 09. Nominace lidí do kabinetu je nicméně na premiérovi a ve funkci je musí potvrdit prezident Václav Klaus.

Ministr kultury dva roky po sobě nepřiznal v majetkovém přiznání účast ve společnosti Comoros Group, která koupila přibližně za čtyři miliony korun byt na Floridě. Firmu spoluvlastní za korupci odsouzený podnikatel Pavel Hrách. "Musím zdůraznit, že o jeho dřívějším odsouzení jsem nevěděl. Viděl jsem jeho výpis z rejstříku trestů a ke dni 3. 12. 2011 nemá žádný záznam," zmínil Besser už dříve na adresu svého společníka. Dodal, že toto zatajení ho mrzí.

Nátlak na jeho odchod zintenzivnil během Besserovy služební cesty v Itálii. "Vnímám, že v době plánované cesty do Vatikánu sílí tlak určitých lidí na moje odvolání. Jak už jsem řekl, na funkci nelpím, ale považuji za slušné, abych k celé věci mohl říct kolegům osobně několik podstatných věcí," napsal Besser ve svém úterním prohlášení.

Na postu ministra kultury by ho mohla podle MF Dnes vystřídat bývalá starostka Vizovic, poslankyně Alena Hanáková (TOP 09).

Jiří Besser je sedmým ministrem, který v Nečasově vládě končí.

Související

Jiří Besser

Exministr Besser si koupil dům za devět milionů korun

Praha - Vybavený dům v Berouně za 9,1 milionu korun si podle středečních informací serveru Aktuálně.cz zakoupil bývalý ministr kultury Jiří Besser (Starostové), který musel loni rezignovat z funkce kvůli nepřiznané firmě vlastnící apartmán na Floridě. Nemovitost si zakoupil s manželkou Blankou Kosinovou.

Více souvisejících

Jiří Besser Petr Nečas

Aktuálně se děje

před 30 minutami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 39 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 7 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy