Dobeš hájí zákon zavádějící školné, kritiku akademiků odmítl

Praha - Ministr školství Josef Dobeš (VV) v pátek odmítl kritiku Rady vysokých škol (RVŠ) na adresu věcného záměru zákona o finanční pomoci studentům. Normu, která fakticky zavádí školné i na veřejných vysokých školách, akademici odmítli jako nepřipravenou.

"Věcný záměr zákona má popisovat základní principy, nikoli detaily," reagoval Dobeš. Předložený materiál má podle něj i s přílohami 90 stran a obsahuje jen součásti, které jsou pro věcný záměr nezbytné.

V rámci studie proveditelnosti, která hodnotí dopady regulace na státní rozpočet a ekonomickou situaci studentů, materiál podle ministra školství uvádí několik variant řešení. Nejvhodnější je popsána zhruba na osmi stranách, ale ani veškerý další text není v materiálu nazbyt, uvedl Dobeš.

RVŠ ve čtvrtek odsoudila ministerstvem navržený systém jako nepropracovaný, pro studenty omezující a navíc neprojednaný na úrovni vysokých škol. Poslala proto ministrovi 33 připomínek a doporučila Dobešovi, aby na normě ještě rok zapracoval a celou ji předělal.

"Připomínkami chceme poukázat na stav tohoto návrhu o finanční pomoci studentům jako takového. Pokud text očistíme, dostaneme se k jedné a půl stránce. My jsme schopni dát k této stránce 134 stran, které popisují vady tohoto návrhu. To svědčí o kvalitě toho návrhu jako takového," zmínil místopředseda RVŠ Marek Hodulík.

Ministr školství objem připomínek od akademiků zpochybnil. Do počtu 134 stran totiž RVŠ podle Dobeše započítala i zkopírované části věcného záměru zákona. "Bez těchto pasáží by připomínky byly zhruba na třech stranách," uvedl ministr. Smířlivě nicméně dodal, že veškerými připomínkami se bude jeho rezort zabývat a vypořádá je.

Dobeš se pokusil také uvést na pravou míru informace týkající se finančních prostředků určených na přípravu zákonů o vysokých školách a o finanční pomoci studentům. Původní rozpočet projektu reformy terciárního vzdělávání, která obsahuje i oba uvedené zákony, počítal sice s částkou 91 milionů korun, ministr ho ale nechal seškrtat na polovinu.

Vláda počítá se zavedením školného od akademického roku 2013 až 2014, částka by měla být zhruba 10 tisíc korun za semestr a studenti by ji spláceli až po nástupu do zaměstnání.

Související

Za exministra Dobeše stát zaplatí sto tisíc, Autoklub uspěl se žalobou

Za exministra Dobeše stát zaplatí sto tisíc, Autoklub uspěl se žalobou

Praha - Ministerstvo školství se má omluvit Autoklubu ČR za poškození dobré pověsti a zaplatit mu 100.000 korun jako náhradu škody. Dnes o tom nepravomocně rozhodl pražský městský soud. Autoklub zažaloval ministerstvo a exministra Josefa Dobeše za oficiální vyjádření, podle nějž sdružení nakládá neprůhledně s financemi na motocyklový sport a nedostatečně pečuje o mladé talenty. Soud došel k závěru, že ačkoliv výroky učinil Dobeš, odpovědnost za ně nese stát.

Více souvisejících

Josef Dobeš školné

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 23 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí na státní svátek: Středa bude nejchladnějším dnem týdne

I příští týden si lidé kromě víkendu užijí volno také ve středu, kdy je druhý z květnových státních svátků. Podle předpovědi by měl být Den vítězství nejchladnějším dnem nadcházejícího týdne. Maxima dosáhnou 17 stupňů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy