Ministři schytají ostrou kritiku transformace Pozemkového fondu

Praha - I když se má Pozemkový fond na začátku roku 2013 sloučit s Pozemkovým úřadem, plánuje těsně před koncem své existence zaplatit 8,4 milionu korun na školení a semináře a vypsal zakázku na právní služby v hodnotě 140 milionů korun na čtyři roky. Zprávu o průběhu transformace ve středu projedná vláda.

"Je otázkou proč v oblasti nákupu a služeb je rok před koncem Pozemkového fondu (PF ČR) rozpočtováno 8,4 milionu korun na školení a semináře, v oblasti ostatních nákladů výdaje zejména na analýzy a poradenství jsou navýšeny na částku 24,8 milionu korun, přitom tyto výdaje nemají souvislost s ukončením činností Pozemkového fondu," vyčítají úředníci ministerstva zemědělství Pozemkovému fondu.Navíc chce fond zaplatit v příštím roce 8,5 milionu korun na obnovu vozového parku.Pozemkový fond totiž má k 31. prosinci 2012 zaniknout a zbytky jeho agendy má přebrat restrukturalizovaný Státní pozemkový úřad.Fond ale v roce 2011 vypsal zakázky, které budou stát stovky milionů korun a časově překročí jeho zánik. Jde například o zakázku na právní smlouvy v hodnotě 140 milionů korun na čtyři roky, nebo na stavební práce, které provádí Pozemkový fond. Ty by měly v následujících dvou letech stát 500 milionů korun. "V případě uzavření rámcových smluv budou ze strany Pozemkového fondu tyto smlouvy vypovězeny ke dni ukončení jeho činnosti," dodává materiál.Problematická je také zakázka rozšíření centrálního ekonomického systému řízení za 51 milionů korun. "Nebyla konzultovaná na ministerstvu zemědělství a v podmínkách IT nereaguje na potřebu sjednocení agendy IT obou institucí," myslí si úředníci ministerstva.V rozpočtu fondu na rok 2012 není také započítaný majetek převedený ze Zemědělské vodohospodářské správy na fond a náklady s ním spojené. Celkově má fond naplánovaný rozpočet o 100 milionů korun vyšší, než na rok 2011. "Které nejsou přitom rozpočtově stanoveny na krytí výdajů určených do oblasti zabezpečení transformace Pozemkového fondu," dodává zpráva.Informace, které kabinet Petra Nečase (ODS) projedná, jsou hodnocením, jak se fondu daří na restrukturalizaci připravit.O zániku fondu rozhodla vláda v roce 2008. Podle úředníků by se termín i přes možná pochybení mohl stihnout.

Sdílejte článek

Související

Marek Ženíšek (TOP 09)

Ženíšek bude od čtvrtka novým ministrem pro vědu

Česko bude mít nového ministra pro vědu, výzkum a inovace, který nahradí poslankyni Helenu Langšádlovou (TOP 09). Prezident Petr Pavel se chystá jmenovat Marka Ženíška (TOP 09) ve čtvrtek dopoledne, informoval Pražský hrad na webu. 

Více souvisejících

Vláda ČR pozemky

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 39 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy