Vodičková varuje politiky. Novela o ochraně dětí zlikviduje Klokánky!

Praha - Novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí, která nyní putuje z vlády do parlamentu, znemožní další existenci Klokánků a zhorší pozici pěstounů-prarodičů. Novela navíc nevyhovuje doporučení, které dalo OSN České republice, uvedla ve čtvrtek předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková.

"Podle našeho přesvědčení je navrhovaná novela proti tomu, co požaduje výbor OSN pro práva dítěte. Doporučuje ČR, aby podporovala pěstounskou péči nebo jinou odbornou péči," uvedla Vodičková.

Klokánek má po celé republice 34 budov, v nich poskytuje péči pro 500 dětí. "Loni prošlo Klokánky tisíc dětí. Zařízení splňuje požadavky OSN, je to rodinně orientovaná péče v systému sociální péče. Děti jsou po čtyřech v samostatných bytech, starají se o ně manželské páry, nebo se střídají tety. Péče o děti se v našich rodinách neliší od péče v rodině," uvedla Vodičková.

Navržená novela má podle ministerstva práce upřednostnit péči o děti v jejich biologických rodinách nebo v náhradních pěstounských rodinách. V průběhu několika let by se měly zrušit kojenecké ústavy a dětské domovy.

V návrhu navíc dále stojí, že v jednom zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc může být maximálně 24 dětí, a to i v případě, že zařízení má několik budov. "Vzhledem k tomu, že Klokánky mají jedno vedení a fungují na stejných principech, lze je považovat za jedno zařízení. Nyní mají 500 plně obsazených míst a jsou rozmístěny ve 34 budovách. Podle znění novely by se současná kapacita zredukovala na pouhých 24 míst," uvedla Vodičková.

V Evropské unii se nachází v ústavní výchově 140 tisíc dětí. "Protože v unii je půl miliardy obyvatel, tak to dělá 0,028 procenta. U nás je podíl 0,084 procenta, to je třikrát tolik," uvedla Vodičková a dodala: "V unii je třikrát méně dětí v ústavní výchově, než je to u nás, ale v Evropské unii se také rodiny s dětmi nedostávají na ulici tak, jak je to u nás. To je specifikum České republiky. Proto máme tolik dětí v ústavní výchově, chybí nám sociální bydlení."

Zástupce ministerstva práce Miloslav Macela prohlásil, že vláda se snaží změnit celý systém, aby se zabránilo neustálému nárůstu počtu dětí v ústavní péči. "Pro nás jsou důležité systémové věci. My víme, že vnášíme nároky na profesionalitu lidí. Ale to jsou potíže dospělých a my chceme, aby byla poskytována co nejlepší péče o děti," uvedl Macela.

"My jsme navrhovali ministerstvu, aby se nejprve změnil zákon o pěstounské péči. Ať je vytvořen systém přechodných pěstounských rodin. Pěstounských rodin je u nás málo a zdaleka nezvládají pokrýt potřebu," varovala Vodičková před hlavním úskalím nové předlohy.

"Další věc je v tom, že výplata státního příspěvku se oddaluje na tři měsíce. Nyní je to tak, že když dítě přijmeme v červnu, příspěvek dostaneme koncem července. Takže dva měsíce zálohujeme. Teď by vznikla finanční propast, kterou bychom nebyli schopni pokrýt," dodala.

Návrh novely ruší také nyní platné ustanovení, že rodinná péče v zařízeních pro děti vyžadující okamžitou pomoc má přednost před ústavní výchovou. Obsahuje lhůty od tří měsíců do jednoho roku, po jejichž uplynutí by děti nemohly zůstat nadále v zařízení, a pokud by se nemohly vrátit domů nebo by se pro ně nenašla rodina, byly by umístěny do ústavní výchovy. "Ústavní výchova tedy má podle návrhu novely přednost i před rodinnou péčí v zařízeních pro děti vyžadující okamžitou pomoc, což je zcela v rozporu s požadavky výboru OSN pro práva dítěte," uvedla Vodičková.

Fond ohrožených dětí znepokojuje také změna, podle níž by pěstouni-prarodiče měli přijít o dosavadní odměnu pěstouna, která na jedno dítě činí 3126 korun. Odměnu by mohli získat pouze v případech zvláštního zřetele. Někteří pěstouni by tak nedostali žádnou odměnu, jiní však – pokud by jim ji úřad práce přiznal – by získali odměnu 2,5krát vyšší, tedy 8000 korun. Pokud by tato zvýšená odměna byla přiznána 40 procentům prarodičů, bylo by to nákladnější než ponechat všem tu dosavadní. "Aby to nebylo zase na libovůli úřadů. Někdo dostane osm tisíc, jiný nedostane nic," nelíbí se předsedkyni Fondu ohrožených dětí.

"Cílem novely není šetřit peníze na pěstounské péči," ohradil se Macela. "Máme před sebou celý legislativní proces, pojďme tu novelu upravit, ať je jasný výklad," nabídl. Vodičková podotkla, že se fond již na poslance obrátil a zaslal jim k novele své připomínky.

Související

Miloš Zeman

Prezident Zeman s dcerou předali klokánkům dar milion korun

Prezident Miloš Zeman a jeho dcera Kateřina předali dnes na Pražském hradě Fondu ohrožených dětí (FOD) pro jeho klokánky milion korun. Symbolický šek převzala šéfka fondu Hana Kupková. Hlava státu přispívá klokánkům pravidelně několik let. Podle Kupkové jim Zeman věnoval od roku 2015 celkem 16,450.000 korun. Klokánky patří mezi zařízení pro okamžitou pomoc dětem v krizové situaci. Fond podle svého webu provozuje těchto zařízení 15, je v nich 322 míst.
Miloš Zeman

Zeman předal klokánkům šek na 1,5 milionu. Při té příležitosti urážel novináře

Prezident Miloš Zeman a jeho dcera Kateřina předali dnes na Pražském hradě Fondu ohrožených dětí (FOD) pro jeho klokánky 1,5 milionu korun. Symbolický šek převzala šéfka fondu Hana Kupková. Podle ní se peníze využijí na uhrazení potřeb dětí, předání se tentokrát uskutečnilo kvůli koronavirové epidemii bez nich. Hlava státu přispívá klokánkům pravidelně několik let.

Více souvisejících

klokánek

Aktuálně se děje

před 49 minutami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

Statisíce lidí přijdou o práci, milion míst změní digitalizace, varuje Jurečka

V následujících sedmi až osmi letech v Česku přijde o práci 300 000 lidí a další milion pracovních míst se výrazně změní kvůli digitalizaci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy