Peake: Politici se bojí úředníků! Aby jim neukradli ministerstva

Praha - Místopředsedkyně vlády Karolína Peake (VV) chce místo služebního zákona prosadit ve vládě obecnější zákon o úřednících, který se již připravuje na ministerstvu vnitra. Peake to řekla v nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

Služební zákon je podle Peake ve stávající podobě příliš nákladný pro státní rozpočet. Tím zdůvodnila i to, že sněmovna nedávno opět odložila jeho účinnost. "Navíc tato novela řešila jen státní správu, kdežto mnou navrhovaná novela řeší i samosprávu," zmínila místopředsedkyně. Zákon o úřednících považuje za prioritu vlády a chtěla by, aby vstoupil v platnost v polovině roku 2013.Peake také řekla, že tento zákon je nezbytný, protože je na něj navázána celá řada dalších předpisů. "Pokud chceme například v zákonech o obcích nebo o krajích prosazovat silnější odpovědnost úředníků, musíme jim také poskytnout jisté garance.Místopředsedkyně také uvedla, že o novém zákonu hodlá více diskutovat i s těmi, kterých se dotkne. "Plánuji vznik platformy, v níž budou sedět odborníci z neziskových organizací, politici i samotní úřednici. Taková platforma by se poprvé mohla sejít za dva až tři týdny," podotkla Peake.Zároveň upozornila, že úřednici i politici jsou ve sporu. "Úředníci vědí, jak by měl zákon fungovat. Politici se ale zase obávají, aby jim administrativa ministerstva náhodou neukradla."Předseda KSČM Vojtěch Filip ale soudí, že by služební zákon platit měl. "I stávající ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) byl v roce 2002 pro jeho přijetí. Navíc již dnes existuje vedle odkládaného služebního zákona i zákon o úřednících, takže není důvod, aby i v budoucnu obě novely fungovaly spolu. Případně byly sjednoceny."Peake s Filipem probrali i další osud zákona o veřejných zakázkách, který se do sněmovny vrací ze Senátu. Ten totiž zákon nepodpořil a vrátil jej s pozměňovacími návrhy. Zatímco Peake by byla ráda, kdyby se hlasovalo o původní vládní verzi, kdy je potřeba nadpoloviční většina hlasů, Filip je ochoten tolerovat i verzi Senátu. "Je takto totiž snáze prosaditelné a zákon by konečně začal platit.Vládní místopředsedkyně dále řekla, že má připravený návrh, který by prodloužil lhůtu pro skartaci některých dokumentů z 90 let týkajících se kuponové privatizace. Podle Peake by mohly vnést světlo do některých kauz s touto dobou spjatých.Filip tuto zprávu uvítal a řekl, že pokud by se tak nestalo, vznese návrh sám.

Související

Více souvisejících

Karolína Peake Vláda ČR

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy