Nečasova vláda z nás udělá druhé Řecko!

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) by měl začít okamžitě řešit situaci s propadem ve výběru daní od osob samostatně výdělečně činných (OSVČ). V pondělí ho k tomu vyzval jeho stínový protějšek Jan Mládek z ČSSD.

"Sociální demokracie je velmi znepokojena skutečností, že pravicová vláda Petra Nečase (ODS) není schopna vybírat daně," uvedl Mládek s tím, že právě OSVČ v České republice už téměř žádné daně neplatí."Zatímco v roce 2006 stát vybral od OSVČ 20 miliard korun, po pěti letech fungování pravicových vlád vybral v roce 2011 již pouze 2,9 miliardy korun," uvedl. Připomněl, že je to o 2,6 miliardy méně, než byl i ministrem plánovaný výběr pro rok 2011."ČSSD je přesvědčena, že tento tristní výsledek není náhoda, ale zákonitý výsledek pravicového populismu, který vedl k vytvoření neúměrné velkorysých výdajových paušálů, bez jakéhokoliv horního stropu. To, vedle laxního přístupu ke kontrole, vede k tomu, že většina OSVČ neplatí vůbec žádné daně, případně naopak ještě dostává dotaci od ministerstva financí – zápornou daň," vypočetl stínový ministr financí z ČSSD.Sociální demokracie podle Mládka prosazuje pro řešení situace návrat daňových paušálů k jejich původnímu smyslu, tedy k omezení administrativní náročnosti pro drobné živnostníky. Navíc je ale potřeba kontrolovat také plátce daně. "Cesta, kterou nyní prosazuje Nečasova vláda, z nás brzy udělá druhé Řecko. Právě tam to totiž dotáhli k dokonalosti. Nemalá část tamních OSVČ nevede vůbec žádné účetnictví," zmínil Mládek."Propad příjmů od OSVČ samozřejmě vnímáme a chceme ho řešit. Pracujeme na návrhu změny výdajových paušálů. Ale rozhodně o něm ještě proběhne jednání v koalici a na vládě," uvedl pro Mediafax mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Právě kvůli nadcházejícímu koaličnímu vyjednávání nechtěl zacházet do podrobností.Ministr financí Kalousek už dříve uvedl, že daňové paušály pro OSVČ by se mohly snížit na úroveň roku 2005. Premiér a předseda ODS Petr Nečas ale tuto vizi odmítl. "Výši paušálu, o které mluví pan ministr Kalousek, které odpovídaly roku 2005, zavedl s Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Pokud se chce vrátit k výši paušálů z roku 2005, bude to muset opět učinit s Bohuslavem Sobotkou, nikoliv s Petrem Nečasem," prohlásil minulý týden předseda vlády.Živnostníci si mohou paušálně nárokovat až 80 procent svých nákladů bez toho, aby je museli dokladovat. U řemeslných živností, zemědělské výroby a lesního nebo vodního hospodářství je paušál 80procentní. U ostatních živností je paušál 60 procent. Svobodná povolání, příjmy z autorských práv nebo podnikání podle zvláštního předpisu mají 40procentní paušál.

Související

Marek Ženíšek (TOP 09)

Ženíšek bude od čtvrtka novým ministrem pro vědu

Česko bude mít nového ministra pro vědu, výzkum a inovace, který nahradí poslankyni Helenu Langšádlovou (TOP 09). Prezident Petr Pavel se chystá jmenovat Marka Ženíška (TOP 09) ve čtvrtek dopoledne, informoval Pražský hrad na webu. 

Více souvisejících

Vláda ČR Jan Mládek

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Vesmírně zbrojení začalo? Rusko zřejmě umístilo na orbitu zbraň, tvrdí USA

Spojené státy v pondělí uvedly, že Rusko minulý týden vypustilo do vesmíru družici, která by mohla být součástí umísťování zbraní ve vesmíru. Uvedla to agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy