Dobrá volba! Svoboda může ODS získat ztracené voličské hlasy

Praha - Primátor Bohuslav Svoboda, jehož v pondělí delegáti zvolili do čela celopražské ODS, by mohl straně přinést část voličských hlasů, o které strana v uplynulých letech přišla. Shodují se na tom politologové, které agentura Mediafax v úterý oslovila.

"Svoboda do jisté míry může získat zpět hlasy některých voličů. Zejména těch, kteří jsou znechuceni kauzami Hrdličků a Jančíků a čekají na umírněný styl staršího porodníka," řekl Mediafaxu politolog Kamil Švec s tím, že bude záležet i na tom, jak se mu podaří v Praze spolupracovat s TOP 09 a na tom, jak se budou tyto dvě strany nadále profilovat. Svobodovi se ale podle Švece prozatím daří pražskou ODS konsolidovat, což považuje za výhodnou výchozí pozici.

Stejného názoru je také politolog Jan Bureš, který stejně jako Švec zdůraznil, že vyšší zisk voličských hlasů pro Svobodovu domovskou ODS záleží také na tom, do jaké míry se bude primátorovi dařit bojovat s korupcí a klientelismem.

"Včerejší volba je pokračováním trendu, se kterým přišel nynější premiér Petr Nečas na kongresu, kde byl zvolen předsedou strany a kde jasně deklaroval nutnost zbavit se stranických 'kmotrů'," řekl Bureš s tím, že Svobodovi do čela pražské ODS pravděpodobně přispěla také otevřená podpora Nečase.

Švec ale upozorňuje, že sám premiér Svobodovou volbou získal a potvrdil si svou vnitrostranickou pozici. "Včerejší volba je především dobrý krok pro Nečase, který tak získal významnou podporu a Praha nyní stojí za ním," zdůraznil politolog.

Přestože oba politici veřejně vyhlašují boj stranickým "kmotrům", Švec není přesvědčený o tom, že by bylo reálné tyto lidi z politiky úplně "vystříhat". "To neudělá žádná strana, protože tito lidé mají stále velký vliv a to nejen vnitrostranický, ale i co se voličů týče. Jde tak hlavně o to, jakým způsobem je držet na uzdě a Svoboda se o to snaží a dává jasně najevo, že je na uzdě má," myslí si Švec.

Oba politologové také nevyloučili, že současný post v čele pražské ODS by nemusel být poslední politickou funkcí, o kterou se Svoboda uchází. Otázka jeho dalšího politického růstu podle Bureše záleží na tom, jak se bude Svobodovi dařit, a to jak na magistrátu, tak v čele pražské ODS. "Pokud se mu podaří bojovat s korupcí a získat zpět alespoň část voličských hlasů, o které strana v uplynulých letech přišla, není vyloučeno, že by mohl nadále růst," řekl politolog.

Ve stejném duchu se vyjádřil také Švec, podle kterého je to ovšem otázka vzdálenější budoucnosti. "Myslím si, že Svoboda je s funkcí primátora spokojený a zatím je předčasné jeho další politickou kariéru řešit. Umím si ale představit, že by chtěl kandidovat do Senátu, kde by navíc měl šanci uspět," myslí si politolog a dodává, že pondělní volba by mohla být z hlediska dalších politických angažmá zajímavá spíše pro jeho nově zvoleného prvního místopředsedu Zdeňka Zajíčka. "Pro něj to do jisté míry může otevírat cestu na ministerstvo vnitra. Ty úvahy už z ODS zaznívaly," uzavřel Švec.

Související

Bohuslav Svoboda

Mám černý kašel, zaskočil primátor Svoboda přítomné na jednání ve Sněmovně

Česko od začátku roku eviduje nárůst počtu případů černého kašle, který si našel i vrcholné politiky. Pražský primátor a poslanec Bohuslav Svoboda (ODS) na středečním jednání sněmovního zdravotnického výboru nečekaně uvedl, že se s tímto onemocněním léčí. V místnosti s ostatními členy výboru strávil několik hodin. 

Více souvisejících

Bohuslav Svoboda

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Válka na Ukrajině od dvojice fotografů.

Kdo pomůže zařídit mír na Ukrajině? Seznam zprostředkovatelů není dlouhý, ale existuje

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.  

před 1 hodinou

včera

včera

včera

Manchester City

Komise si posvítí na Manchester City. Velkoklub podezřívá z porušení finančních pravidel

Možná je to začátek konce úspěšného období anglického velkoklubu Manchesteru City pod majiteli ze Spojených arabských emirátů. Ten je totiž podezřelý z porušení hned 115 finančních pravidel, a pokud se po prošetření nezávislé komise některá či dokonce všechna prokážou, hrozí manchesterskému celku nejen odpočet bodů, ale vše může klidně skončit vyloučením z Premier League.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kanáry obchází strach po smrtícím útoku žraloka. Zemřela německá turistka

Na německou turistku zaútočil nedaleko Kanárských ostrovů žralok. Poté, co ji ukousl nohu, dostala žena infarkt a španělská pobřežní stráž už ji nemohla pomoct. Zemřela při převozu do nemocnice. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy