Vláda žene lidi do chudoby, kritizuje Zavadil

Praha - Hostem Interview ČT24 byl Jaroslav Zavadil, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů. Podle svých slov škrty a zvyšování DPH, které vláda chystá, povedou jen ke zdražení, ztrátě zaměstnání a zvýšení chudoby.

Odbory dle slov svého předsedy nesouhlasí s návrhem ministra financí Miroslava Kalouska, jak snížit státní deficit. Deficit podle Zavadila není v současnosti akutním problémem, který by nemohl být řešen později. Přestože vlády pětadvaceti zemí EU přistoupily k paktu rozpočtové odpovědnosti, Česká republika by neměla primárně řešit dluh, ale podporovat růst ekonomiky.Podle Zavadila mohou kroky vlády vést k tomu, že se Česká republika dostane do stejné situace, v jaké se v současnosti nachází Řecko. Proto by se měla vydat cestou opačnou, neškrtat, ale podporovat finančními injekcemi ekonomiku tak, aby začala opět růst.ČMKOS navrhuje odložit důchodovou reformu, která podle návrhu koalice by měla začít platit příští rok. Nesouhlasí především s druhým pilířem reformy. K samotné důchodové reformě podle Zavadila nemá stát ani peníze.

„Řešení je na příjmové straně“Řešení, jak ze současné situace ven, je podle Zavadila nutné dělat na straně příjmové, nikoliv škrtat ve výdajích. ČMKOS navrhuje zavést registrační pokladny, na nichž by stát dle slov svého předsedy ušetřil až 20 miliard korun. Ministerstvo financí připustilo, že jedním ze škrtů ve výdajích státu, bude zrušení některých úřednických míst a propuštění státních zaměstnanců. ČMKOS mluví o propuštění 17 000 učitelů a 3500 policistů a hasičů. „Za chvíli budeme lidem radit, aby si nakoupili hasičáky a pistole, protože se o sebe budou muset postarat sami.“Velký rozdíl je podle Zavadila také ve výdajových paušálech, které jsou dle něj výhodnější pro osoby samostatně výdělečně činné než pro samotné zaměstnance. „Problém začal už za vlády ČSSD, která jako první paušály zvedla. A to byl první problém. Je nutné paušály zprůhlednit a učinit je férovějšími.“ČMKOS by mimo jiné odložila i církevní restituce. Podle Zavadila současná koalice pouze škrtá ve výdajích, ale nekompenzuje zvyšování životních nákladů lidem. A to bude mít za následek zvýšení chudoby a nárůst počtu rodin, které nebudou moct svou situaci finančně zvládat.ČMKOS se s vládou sejde 23. března. Pokud se tripartita nedohodne, ČMKOS může přistoupit ke stávkám a protestům.

Související

Jaroslav Zavadil /ČSSD/ v Poslanecké sněmovně

Výrazné přilepšení k důchodu? Něco se chystá

Praha - Zhruba 4,5 milionu lidí, kteří myslí na důchod a mají penzijní připojištění se státním příspěvkem, má šanci dostat výraznou podporu. Nově by totiž mohli uplatnit úlevu na dani ve výši až 3 600 korun ročně.
Jaroslav Zavadil

Dar pro Zavadila od kolegů? Trenýrky s přirozením

Praha - Sedmdesáté narozeniny bude bývalý odborářský boss a nyní poslanec ČSSD Jaroslav Zavadil slavit až za pár dní. Již nyní ale měl párty pro kolegy ze sociální demokracie a mezi dary se objevil opravdový skvost. Trenýrky s mužským údem.

Více souvisejících

Jaroslav Zavadil Vláda ČR

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy