Odbory svolávají velký protivládní protest na 21. dubna

Praha - Na sobotu 21. dubna naplánovaly odbory velký protest proti zvyšování DPH a vládním škrtům. Odboráři chtějí, aby s nimi do ulic vyšly všechny iniciativy, které v současnosti organizují demonstrace proti Nečasově vládě, potvrdil v pondělí agentuře Mediafax šéf odborářů Jaroslav Zavadil.

"Nevidíme v tom problém. Když odboráři podpoří nás, rádi podpoříme my je. Na 15. dubna máme svolaný další celonárodní protest, který proběhne opět na náměstích měst po celém Česku," řekl Mediafaxu jeden z iniciátorů tzv. Holešovské výzvy Jaroslav Popelka. "Jestli demonstraci odborů podpoříme, by mělo potvrdit zasedání Národní rady, které proběhne ve středu večer," dodal. Na čtvrteční demonstraci pořádnou Národní radou přišly v Praze a Brně tisíce lidí a stovky se jich protestu zúčastnily v dalších městech.

Sraz demonstrujících bude na pražském Václavském náměstí. Vláda by měla podle Zavadila okamžitě zastavit asociální reformy, nebo podat demisi. Odborářům se nelíbí kromě zvýšení DPH zpomalení růstu důchodů a plánované propouštění státních zaměstnanců.

"Velmi pravděpodobně se k odborům připojíme. Na stejné datum jsme také plánovali demonstraci, i v našem případě to mělo být na Václavském náměstí. Dokonce si nejsem jistá, jestli to tam nemáme zamluvené," uvedla Tereza Stöckelová z iniciativy ProAlt. "S odbory dlouhodobě spolupracujeme a naše koordinace by neměla být problém," doplnila.

Vládní koalice vyjednává o opatřeních, jimiž by letos dokázala ušetřit 23,6 miliardy korun, v příštím roce přes 42 miliard korun a v roce 2014 ještě dvakrát víc, aby se jí podařilo snižovat schodek státního rozpočtu, jak si naplánovala - z letos plánovaných 105 miliard korun až na 70 miliard v roce 2014.

Premiér Petr Nečas (ODS) ovšem od úsporných opatření nehodlá ustoupit.

Související

Jaroslav Zavadil /ČSSD/ v Poslanecké sněmovně

Výrazné přilepšení k důchodu? Něco se chystá

Praha - Zhruba 4,5 milionu lidí, kteří myslí na důchod a mají penzijní připojištění se státním příspěvkem, má šanci dostat výraznou podporu. Nově by totiž mohli uplatnit úlevu na dani ve výši až 3 600 korun ročně.
Jaroslav Zavadil

Dar pro Zavadila od kolegů? Trenýrky s přirozením

Praha - Sedmdesáté narozeniny bude bývalý odborářský boss a nyní poslanec ČSSD Jaroslav Zavadil slavit až za pár dní. Již nyní ale měl párty pro kolegy ze sociální demokracie a mezi dary se objevil opravdový skvost. Trenýrky s mužským údem.

Více souvisejících

Jaroslav Zavadil

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy