Práci na zahrádce možná upraví speciální zákon

Praha - Zákonodárci se na schůzi Poslanecké sněmovny, která začíná 20. října, budou zabývat poslaneckým návrhem na určení pravidel pro zahrádkáře. Zákon projednala již vláda, ale považuje ho za nadbytečný.

"Zahrádkářská činnost a zejména podmínky pro její provozování nejsou upraveny samostatným zákonem a ani jednotlivé právní předpisy neobsahují speciální ustanovení pro její výkon. Přitom potřebu speciální úpravy a vytvoření nezbytných podmínek pro rozvoj odůvodňuje její společenský význam, který je leckdy podceňován a stavěn na okraj společenského zájmu, přestože se této činnosti věnuje cca jeden až 1,5 milionu občanů ČR," uvedli předkladatelé.

"Vzhledem k tomu, že zahrádkářství má u nás silnou historickou tradici a přispívá k lepšímu zdraví, ovlivňuje přírodu a další, proto jsme se rozhodli, že zahrádkářství nezařadíme do zemědělských zákonů, ale vytvoříme nový zákon," vysvětlil Mediafaxu poslanec Antonín Seďa (ČSSD) v době, kdy návrh projednávala vláda. Navrhovatelé zákonem vymezují základní pojmy, jako jsou zahrádka, zahrádková osada a zahrádkářská chata. Zároveň zákon upravuje i parametrové hodnoty jako jsou výměry zahrad a chat, popřípadě omezení zastavení.

Kabinet Mirka Topolánka (ODS) ale poslanecký návrh považoval za zbytečný. "Předložený návrh zákona nadbytečný, neboť jeho jednotlivá ustanovení nepřinášejí žádnou zásadnější novou právní úpravu a návrh neobsahuje, kromě nepříliš výstižného vymezení zahrádkářské činnosti, žádná konkrétní pravidla upravující předmětnou problematiku," konstatovali ministři.

Vztahy, které má přitom zahrádkářský zákon řešit, například podmínky pro zřízení zahrádkové osady nebo podmínky nájemních smluv, navíc podle vlády upravují již stávající zákony. Vláda má kromě toho výhrady i k tomu, že by podle návrhu pro pozemky k provozování zahrádkářské činnosti platil jiný režim než pro ostatní pozemky.

Související

Startují veletrhy zaměřené na zahradnictví a interiérový design v Praze

Startují veletrhy zaměřené na zahradnictví a interiérový design v Praze

Seznámit se s aktuálními trendy v zahradnictví či interiérovém a exteriérovém designu mohou zájemci ode dneška na veletrzích For Garden, For Interior a Design Shaker, které v letňanském areálu PVA Expo Praha potrvají do neděle. Návštěvníkům nabídnou také přednášky nebo možnost konzultace s odborníky. Organizátoři o tom informovali v tiskové zprávě.
Péče o trávu

Život na zahradě podle vašich představ? Nesmí chybět pergola, zahradní nábytek ani bazén

PR článek - Jestliže jste se právě rozhodli, že musíte něco udělat se svým zahradním posezením, tak je tady pro vás právě náš článek. Aby zahrada byla ideálním místem pro trávení volného času, lidé se zde často snaží vytvořit propojení mezi interiérem domu a exteriérem. Je to v současné době velmi populární, protože přece jen, pokud máme zahradu, chceme na ní trávit co nejvíce času, abychom byli venku na čerstvém vzduchu. Přitom chceme mít ale na dosah také zázemí domu.

Více souvisejících

zahrádkářství

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy