Primátor Svoboda: Být Bémem, odešel bych sám

Praha - Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) bude jednat kvůli kauze Pavla Béma s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Pokud by byl na místě exprimátora, členství ve straně by pozastavil do okamžiku, než se vše vyjasní, uvedl v pondělí Svoboda.

"Za svou osobu říkám, že kdybych byl Pavlem Bémem, tak bych ve straně členství pozastavil do okamžiku, než se vše vyjasní," sdělil primátor po jednání grémia pražské ODS. To jeho názor podpořilo. S premiérem má schůzku již domluvenou.

Svoboda tak reagoval na zveřejněné odposlechy telefonátů mezi Bémem a lobbistou Romanem Janouškem, které naznačují lobbistův výrazný vliv na dění v metropoli.

Primátor oslovil Béma a pozval ho na schůzku. Ten však uvedl, že je na cestě do Tbilisi a ozve se mu. Odposlechy považuje primátor za vážnou věc a jsou podle jeho slov nejen problémem pražské ODS, ale dotýkají se celé strany. "V politice jsem právě proto, aby se takové věci dít nemohly. Aby se rozhodovalo o hlavním městě Praze na magistrátu a ne v nějakých klubech lobbistů," řekl Svoboda. Tvrdí, že magistrát nyní funguje jinak než v roce 2007, kdy v politice ještě nebyl. Zopakoval, že hlavní město funguje z magistrátu a nikoliv z jiné budovy. S Bémem chce jednat i samotný předseda vlády a případ bude řešit i grémium občanských demokratů na celostátní úrovni. Problém to totiž je, že občanští demokraté mají komplikované stanovy týkající se "vyhazovu ze strany". Zrušit členství může výkonná rada ODS na návrh pražské regionální rady. Béma by mohl zbavit členství místní sněm, kde je exprimátor členem, což je sdružení v Praze 6. Tuto skutečnost potvrdil i sám primátor Svoboda. Jednou z možností také je, že by o pozastavení svého členství požádal sám Pavel Bém. S kauzou odposlechů mezi Janouškem a Bémem, které měla k dispozici bezpečnostní agentura ABL, přišel deník Mladá fronta Dnes. Nahrávky pocházející z prvních sedmi měsíců roku 2007 podle MfD zachytily Janouškovy rozhovory nejen s Bémem, ale také s tehdejším klíčovým úředníkem pražského magistrátu Peterem Ďuricou, který šéfoval odboru obchodních aktivit. "A jsou důkazem nadstandardních vztahů lobbisty Janouška s vedením magistrátu a ODS," uvedl deník. Jak dále MfD poukázala, odposlechy zřejmě pocházejí z Bezpečnostní informační služby (BIS), která se měla na Janouška a další kontroverzní "šedé existence" v roce 2007 zaměřit. K získání soudního povolení podle MfD použila tajná služba argument, že vliv lobbistů je tak velký, že jde o "dysfunkci státní správy", kdy klientelismus a korupce začínají ohrožovat parlamentní demokracii a stávají se i rizikem pro ekonomické zájmy státu. Mluvčí BIS Jan Šubert odmítl, že by nahrávky z tajné služby unikly do podnikatelského prostředí. K samotnému obsahu se odmítl vyjádřit. Lobbista Roman Janoušek v pátek navíc srazil autem jedenapadesátiletou ženu a byl obviněný z trestného činu těžkého ublížení na zdraví a přečinu řízení pod vlivem omamné látky, obvinění si v neděli převzal osobně.

Související

Bohuslav Svoboda

Mám černý kašel, zaskočil primátor Svoboda přítomné na jednání ve Sněmovně

Česko od začátku roku eviduje nárůst počtu případů černého kašle, který si našel i vrcholné politiky. Pražský primátor a poslanec Bohuslav Svoboda (ODS) na středečním jednání sněmovního zdravotnického výboru nečekaně uvedl, že se s tímto onemocněním léčí. V místnosti s ostatními členy výboru strávil několik hodin. 

Více souvisejících

Bohuslav Svoboda Pavel Bém ODS

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 1 hodinou

Válka na Ukrajině od dvojice fotografů.

Kdo pomůže zařídit mír na Ukrajině? Seznam zprostředkovatelů není dlouhý, ale existuje

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.  

před 1 hodinou

včera

včera

včera

Manchester City

Komise si posvítí na Manchester City. Velkoklub podezřívá z porušení finančních pravidel

Možná je to začátek konce úspěšného období anglického velkoklubu Manchesteru City pod majiteli ze Spojených arabských emirátů. Ten je totiž podezřelý z porušení hned 115 finančních pravidel, a pokud se po prošetření nezávislé komise některá či dokonce všechna prokážou, hrozí manchesterskému celku nejen odpočet bodů, ale vše může klidně skončit vyloučením z Premier League.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

EU má už jen tři možnosti. Jednou z nich je rozpad, varuje bývalý guvernér ECB

Bývalý guvernér Evropské centrální banky (ECB) a italský expremiér Mario Draghi před poslanci Evropského parlamentu (EP) ve Štrasburku představil svůj plán na posílení konkurenceschopnosti Evropy a varoval, že Evropské unii hrozí rozpad nebo paralýza. Alternativou k tomu je podle něj užší integrace. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy