Peake jde jen o koryta

Praha - KOMENTÁŘ - Pátečním hostem Interview ČT24 byl bývalý ministr školství za VV Josef Dobeš. Dnes je nestraníkem, ale po očistě Věcí veřejných přemýšlí o návratu. Dokud bude trvat složení poslanecké sněmovny, chce být, jak sám říká, „slimáčkem na kapustičce“. Nebo-li chce využívat všech benefitů, které tento post přináší.

Josef Dobeš odešel na začátku dubna ze strany Věcí veřejné. Vedla ho k tomu prý zkaženost některých členů strany, kteří v průběhu nedávné vládní krize projevili větší sympatie vůči vládě než ke straně. „Chci podpořit ty, kteří zůstali ve VV, protože tohle jsou slušní lidé“ prohlásil v pořadu Dobeš. Není mi zcela jasné, co si pod pojmem slušnost bývalý ministr školství představuje. Jestli nejasné financování strany je v dnešní době „košér“. Z jakého důvodu je slušné korupční jednání. Jestli je takový čin o moc čistší, když se dostane na veřejnost, než když zůstane pověstným kostlivcem ve skříni. Dobeš osočuje Nečase ze stejných kroků, jako dělal Vít Bárta pro získání loayality, když se momentálně snaží získat potřebnou většinu v poslanecké sněmovně. Vzhledem k tomu, že se snažil vyvarovat konce vlády i v poslední krizi všemi možnými prostředky, není divu, že k tomuto přesvědčení Dobeš dospěl. Avšak je-li to pravda, ani tak bych si nedovolila tvrdit, že Bárta je oproti ostatním čistý jako tabula rasa. Karolína Peake si udupávala cestičku k vyším postům dlouhou dobu a není divu, že si toho všiml i Dobeš, když tento názor na její jednání má i široká veřejnost. Avšak Josef Dobeš se díky „prokouknutí“ Peake považuje dokonce za věštce. Dle Dobeše bylo zcela zjevné, že Karolína Peake je ve skupině lidí z VV, kteří vždy budou prokoaliční, i když tak půjdou proti straně. Podle Dobeše však problém vznikl z důvodu aktivního rozbíjení strany VV premiérem Nečasem. Nejspíše již byl také silně nakažen „Bártovo-johnovým stihomamem“. Totiž přesvědčením, že za problémy nese zodpovědnost vždy někdo jiný. Peake vzhledem ke svému ročnímu členství v ODS, měla v sobě pohnutky, které ji i nyní vedly k bližšímu vztahu s ODS. Ale chytrost se ji nedá upřít. Jak jinak totiž proniknout do vrcholné politiky. Prostřednictvím velké strany by měla daleko menší šanci než skrze novou stranu, kde zaručeně nebude taková „fronta“ na přední pozice. Josef Dobeš dále řekl, že „Věci veřejné jsou nezralé a opakovaně oslabované“, a tak by uvítal cestu zpět do komunální politiky. S vrcholnou politikou se totiž neumí poprat z toho důvodu, že všichni se v ní tváří jako největší přátelé, avšak za rohem „kují pikle“. Jen jestli to nebude z jiné příčiny. V komunální politice nebudou Věci veřejné tolik na očích, o jejich krocích nebudou tolik informovat média, a tak si budou moci v klidu hospodařit po svém.

Související

Za exministra Dobeše stát zaplatí sto tisíc, Autoklub uspěl se žalobou

Za exministra Dobeše stát zaplatí sto tisíc, Autoklub uspěl se žalobou

Praha - Ministerstvo školství se má omluvit Autoklubu ČR za poškození dobré pověsti a zaplatit mu 100.000 korun jako náhradu škody. Dnes o tom nepravomocně rozhodl pražský městský soud. Autoklub zažaloval ministerstvo a exministra Josefa Dobeše za oficiální vyjádření, podle nějž sdružení nakládá neprůhledně s financemi na motocyklový sport a nedostatečně pečuje o mladé talenty. Soud došel k závěru, že ačkoliv výroky učinil Dobeš, odpovědnost za ně nese stát.

Více souvisejících

Josef Dobeš vládní krize

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Školačky v Kutné Hoře rozrušila hodina s psycholožkou. Zasahovala záchranka

Neobvyklý incident se ve čtvrtek dopoledne stal na SOŠ a SOU řemesel v Kutné Hoře. Do školy museli přijet záchranáři kvůli kolapsu několika žákyň během intervence školní psycholožky ohledně špatných vztahů ve třídě. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy