ČMKOS odmítá chodit na tripartitu, další protesty budou vládu bolet, vzkazuje

Praha - Rada Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) rozhodla, že odboráři nebudou chodit na tripartitu, odboráři plánují další protesty. Jejich konkrétní podobu ještě nechceme zatím zveřejňovat, budou ale bolet, řekl ve středu předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil.

"Měly by bolet a mělo by to být tak, aby si vláda začala opravdu uvědomovat, že naštvanost lidí je veliká a že není možné pokračovat v tomto stylu vládnutí," řekl Zavadil po jednání odborářské rady o budoucích akcích.Konkrétní informace ale nechtěl zveřejňovat, nyní ještě jedná ČMKOS s Koalicí dopravních odborových svazů, v pátek by pak měla pokračovat diskuse o dalších krocích s občanskými iniciativami. V příštím týdnu pak zasedne znovu mimořádná rada největší odborové centrály, kde by se odboráři měli bavit již o konkrétních krocích.ČMKOS neplánuje chodit na jednání tripartity, o své účasti v pracovních týmech bude rozhodovat jednotlivě. "V některých týmech se skutečně debatuje a přistupuje se na naše návrhy a připomínky," dodal šéf největší odborové centrály. Odbory nadále požadují odchod vlády, proto je absence na tripartitě časově neomezená. "Jsme ochotni se bavit, ale jenom o dvou tématech - o tom, aby vláda skončila s reformami a aby odešla," vysvětlil Zavadil. Mezitím chtějí odboráři jednat se zaměstnavateli.Podle předsedy největšího odborového svazu KOVO Josefa Středuly se lidé radikalizují, nálada škodí i firmám. "Lidé se zabývají víc tím, co se děje vně firmy, než co se děje uvnitř," poznamenal. Stále více narůstá podle něj počet lidí, kteří by podpořili generální stávku. "Kupčení s hlasy je tak dramatické a tak nedůstojné, že by lidé raději nové výsledky voleb a novou vládu bez ohledu na její barvu," řekl předseda.Případná stávka by ale musela být společnou akcí všech odborových svazů a i občanských iniciativ, dodal.Odbory v sobotu společně s občanskými iniciativami uspořádaly největší demonstraci od roku 1989. Na pražské Václavské náměstí přišlo podle ČMKOS 120 tisíc lidí, aby vyjádřili nesouhlas s kabinetem premiéra Petra Nečase (ODS).

Související

Jaroslav Zavadil /ČSSD/ v Poslanecké sněmovně

Výrazné přilepšení k důchodu? Něco se chystá

Praha - Zhruba 4,5 milionu lidí, kteří myslí na důchod a mají penzijní připojištění se státním příspěvkem, má šanci dostat výraznou podporu. Nově by totiž mohli uplatnit úlevu na dani ve výši až 3 600 korun ročně.
Jaroslav Zavadil

Dar pro Zavadila od kolegů? Trenýrky s přirozením

Praha - Sedmdesáté narozeniny bude bývalý odborářský boss a nyní poslanec ČSSD Jaroslav Zavadil slavit až za pár dní. Již nyní ale měl párty pro kolegy ze sociální demokracie a mezi dary se objevil opravdový skvost. Trenýrky s mužským údem.

Více souvisejících

Jaroslav Zavadil

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy