Sobotka: Zničit ODS můžeme jen my sami

Praha - Možnost zničit ODS nebo ji poslat z extraligy do politického suterénu existuje, jmenuje se sebedestrukce, uvedl na kongresu ODS předseda Senátu Přemysl Sobotka. Podle jeho slov zničit ODS mohou jen její členové.

"Při přípravě na tento kongres jsem si četl koncepty svých minulých projevů. Uvědomil jsem si, že jsem v nich opakovaně mluvil o třech problémech. O nutnosti zůstat věrný ideovým principům, na kterých naše strana vznikla, o potřebě jednoty a řešit vnitrostranické problémy uvnitř a ne přes média. Také jsem zdůrazňoval, že naši političtí protivníci jsou mnohem silnější než dříve a je třeba více pracovat a neusínat na vavřínech," řekl Sobotka.

Podle jeho slov je ODS jako legitimní dítě sametové revoluce a existuje téměř dvacet let a nelze zpochybňovat to, že si vybudovala zcela nezastupitelné místo. "Je svým způsobem nezničitelná," dodal.

"Ten, kdo to jen trochu myslí dobře s touto zemí i se svými dětmi a nemyslí jen na svůj momentální úspěch, měl by si vždy ráno říct nahlas jména Paroubek, Rath, Zaorálek či Filip, aby si uvědomil, že musí každý den pro tuto zemi nikoli jen pro sebe něco pozitivního udělat. To není výzva k hašteřivosti či malicherné sousedské nenávisti," uvedl předseda Senátu.

Apeloval na členy ODS, aby si uvědomili politickou odpovědnost, a že je jejich hlavní úkol vyvést naši zemi z hospodářské krize, obnovit politickou důvěry a potvrdit našeho euroatlantického směřování.

Po standardních mechanismech ve fungování ODS volá i delegát Petr Štěpánek. "Je snad normální, že někteří z nás největší díl své politické energie věnují ostřelování vlastního předsedy? Dělá tohle normální politická strana krátce před nejdůležitějšími volbami? Nota bene po vyhraných volbách, evropských? Nezbláznili jste se někteří?" tázal se s tím, že možná někteří z kritiků mají pravdu, ale konkurenti ODS - Paroubek, Schwarzenberg z takového vývoje mají radost. Podle něj nelze shazovat vlastního předsedu, pokud není na obzoru někdo, kdo by jej mohl nahradit a sjednotit stranu.

"Ve standardní politické straně, se účty skládají po volbách, ne před nimi," připomněl Štěpánek a dodal, že zásadním problémem ODS není její předseda, ale nestandardní nábory členů a především samotní náboráři. "A myslím, že není náhoda, že nejhlasitější volání po volebním kongresu zaznívá převážně právě z regionů oplývajících černými dušemi," konstatoval.

Související

Alexandr Vondra si z velké osobnosti tuzemské politiky Jaroslava Kubery často dělal legraci, že na veřejnosti hájí zájmy kuřáků, ale doma se nikotinové zálibě musel věnovat ve sklepě.

Dva roky od Kuberova úmrtí. Byl originální a hájil svobodu, tvrdí politici ODS. Jeho náhlý odchod nebyl detailně vyšetřen

Neustále jej postrádají a moc jim v jejich životech chybí jeho nadhled i břitký vtip. Na někdejšího předsedu Senátu Jaroslava Kuberu, který přesně před dvěma lety 20. ledna 2020 náhle zemřel na infarkt myokardu, vzpomínají politici ODS s úsměvem i obdivem. „Určitě by mě nyní politicky nekorektně oslovoval: Černoško, ty moje nejoblíbenější ministryně války, byl vtipně chytrý,“ tvrdí exkluzivně pro EuroZprávy.cz ministryně obrany Jana Černochová. Europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra na parťákovi, s nímž ho pojila vášeň k nikotinu, oceňuje jeho touhu po svobodném projevu. „Vždy byl autentický, prostě originální. Hájil svobodu projevu,“ pomyslně tleská Vondra a jeho kolegové přikyvují.
Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

Osobu pod ochranou policie bych nikdy neosočoval, říká Novotný pro EZ o sporu se Zahradilem

Je zaskočen, jak ostře se do něj pustil jeho stranický kolega, a to v době, kdy je pod policejní ochranou. Starosta pražských Řeporyj Pavel Novotný nechápe, proč europoslanec ODS Jan Zahradil načasoval invektivy vůči němu, když on a jeho rodina právě prožívají krizové chvíle kvůli výhrůžkám ze strany Rusů za postavení pamatníku vlasovcům. „Nikdy bych neosočoval člověka, jehož hlídá policie. Zahradil je nic a bojí se mě. Někomu v ODS asi vadí, že chci kandidovat do Sněmovny,“ říká pro EZ Pavel Novotný. „Nevím, kdo ho zastrašuje, pan Novotný má bujnou fantazii v kombinaci s nějakými povzbuzovadly,“ napsal v sms zprávě Jan Zahradil pro redakci EuroZprávy.cz.

Více souvisejících

Přemysl Sobotka ODS

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vít Rakušan

Rakušan řekl, co Česko čeká od nové Evropské komise

Česko čeká, že nově složená Evropská komise urychleně podnikne kroky, které zajistí účinnější vrácení neúspěšných žadatelů o azyl. Po jednání ministrů vnitra členských zemí o současném stavu schengenského prostoru to řekl ministr Vít Rakušan (STAN). Kontroly na vnitřních hranicích Unie musí podle něj být jen dočasným řešením. Informovala o tom agentura TASR.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Pražský primátor Zdeněk Hřib

Hřib oznámil kandidaturu na předsedu Pirátů a představil svou vizi

Piráty čeká po odchodu z vlády hledání nového předsedy strany, protože bývalý vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš oznámil svou rezignaci. Do boje se dnes přihlásil druhý vážný kandidát. Je jím náměstek pražského primátora a někdejší primátor hlavního města Zdeněk Hřib.

před 4 hodinami

Princ Harry v upoutávce k dokumentu Harry 2 Meghan.

Princ Harry a spor, který se táhne. Britové se neváhali ozvat

Na eskapády prince Harryho se před mnoha lety zaměřoval britský tisk, s nímž se mladší syn krále Karla III. nyní soudí. Tvrdí totiž, že novináři získávali informace o něm neoprávněně. Soudce se ale zatím zabývá tím, že proces je až příliš náročný pro něj a jeho spolupracovníky.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Huawei, ilustrační foto

Telefony Huawei stále představují riziko, varuje šéf BIS

Podle Michala Koudelky, ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS), se Čína snaží prezentovat jako přítel a atraktivní partner západních zemí, avšak ve skutečnosti usiluje o oslabení demokracií a prosazení úspěchu totalitních států. 

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Jak efektivně bojovat proti ruským špionům?

Úspěšný boj proti ruským zpravodajským službám působícím na území Evropské unie zahrnuje mimo jiné vzájemnou spolupráci členských států, boj proti dezinformacím a silná a nezávislá média. Bez těchto věcí se snaha o vykořenění ruské zpravodajské komunity nikdy nepodaří – právě naopak, stát bude infikovaný čím dál víc a jeho bezpečnost se dostane do bezprostředního ohrožení.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Pedro Sánchez

Podmínky v Libanonu se zhoršují alarmujícím tempem. Španělsko mluví o invazi, EU otevírá vzdušný most

Libanon se nachází v hluboké humanitární krizi, kterou zhoršuje konflikt mezi Izraelem a Hizballáhem. Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) varuje, že podmínky se rychle zhoršují, zatímco stovky tisíc lidí jsou nuceny opustit své domovy. V Bejrútu bylo za jediný den provedeno více než 30 leteckých útoků, což vedlo k dalšímu masivnímu vysídlování obyvatelstva.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Viktor Orbán

Vystoupení Orbána v EU vyvolalo silnou kritiku. Padala slova o Československu i nefunkčním Maďarsku

Maďarský premiér Viktor Orbán v Evropském parlamentu prohlásil, že Evropská unie potřebuje zásadní reformy. Předseda maďarské vlády vystoupil na plenárním zasedání ve Štrasburku a uvedl, že cílem Maďarska, které nyní předsedá Radě EU, je stát se katalyzátorem těchto změn. Orbán se odvolal na své první předsednictví v roce 2011, kdy byla Unie postižena finanční krizí, Arabským jarem a havárií ve Fukušimě. Nyní však podle jeho slov čelí ještě komplikovanější situaci.

před 9 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Jak porazit Rusko? Svět se Zelenského plán nedozví

Sobotní summit kontaktní skupiny na podporu Ukrajiny na americké letecké základně Ramstein v Německu byl odložen. Důvodem je podle médií skutečnost, že americký prezident Joe Biden zrušil svou cestu do Německa kvůli situaci kolem hurikánu Milton.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Trump opět lhal? Tvrdí, že byl v Pásmu Gazy, média proto pátrala, jak to skutečně bylo

Několik amerických médií vyjádřilo pochybnosti ohledně tvrzení republikánského kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa, který tvrdil, že někdy navštívil palestinské Pásmo Gazy. Podle těchto médií neexistují žádné veřejné záznamy o takové návštěvě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy