Vydejte Parkanovou k trestnímu stíhání, doporučil poslancům imunitní výbor

Praha - Mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovny doporučil v úterý vydat místopředsedkyni sněmovny a poslankyni Vlastu Parkanovou (TOP 09) k trestnímu stíhání. Policie ji podezírá v souvislosti s nákupem letounů CASA.

Mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovny doporučil v úterý vydat místopředsedkyni sněmovny a poslankyni Vlastu Parkanovou (TOP 09) k trestnímu stíhání. Policie ji podezírá v souvislosti s nákupem letounů CASA.

Pro vydání poslankyně hlasovalo deset z patnácti členů výboru.

"Výbor dnes deseti hlasy schválil usnesení, ve kterém doporučil Poslanecké sněmovně, aby zbavila poslankyni Parkanovou imunity ve věci žádosti o její trestní stíhání. To souvisí s kauzou CASA. Čtyři poslanci se zdrželi hlasování, jeden člen výboru byl proti," uvedl po jednání předseda mandátového a imunitního výboru a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Kromě opozičních poslanců zastoupených ve výboru tak pro vydání hlasovali i dva z vládního tábora, například Ivana Weberová z ODS.

"V trestním spise ani z jiných materiálů jsem nezjistila nic, co by ukazovalo na nějakou politickou objednávku, a pokud tam nějaké pochybnosti byly, tak byly v právní rovině, ale nikoliv takového rázu, aby to právě ukazovalo na politickou objednávku. Myslím, že tyto otázky musí rozptýlit nezávislý soud, nebo o tom musí rozhodnout státní zástupce," odůvodnila své rozhodnutí Weberová.

Proti doporučení se postavil jediný člen výboru, poslankyně TOP 09 Jana Kaslová.

"Tu věc jsme projednali důkladně na třech schůzích a jednoznačně převážilo přesvědčení, že věc je natolik komplikovaná, ten spor mezi názory ministerstva financí a policie je natolik rozsáhlý, že jedině dokončení trestního stíhání, případně projednání této věci před soudem, může vnést do celé věci jasno. Výbor není od toho, aby nahrazoval orgány činné v trestním řízení. Nemůže rozhodovat, kdo má pravdu," podotkl Sobotka.

Ten také upozornil, že plénum sněmovny může o vydání rozhodnout nejdříve 24 hodin poté, kdy bude poslancům rozdáno usnesení mandátového výboru. Nejdříve by se tak mohlo hlasovat ve středu odpoledne, poslanci by každopádně měli rozhodnout ještě do konce tohoto týdne.

"Občané byli okradeni o řadu miliard, a to vyšetřování, doufejme, přinese konečný výsledek," doplnil k rozhodnutí výboru předseda Věcí veřejných Radek John.

Policie podezírá Parkanovou ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinností při správě veřejného majetku při nákupu letadel CASA v době, kdy šéfovala ministerstvu obrany. Parkanová totiž k nákupu letadel nenechala vypracovat znalecký posudek o ceně a způsobila tak údajně státu škodu 658 milionů korun. Svá provinění však popírá a shodně s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) tvrdí, že takovou povinnost vůbec neměla.

Kalousek dokonce žádost policie označil za "bezprecedentní policejní útok na demokratické rozhodovací mechanismy státu". Do celé kauzy se zapletl ještě víc poté, co telefonoval hlavnímu vyšetřovateli případu CASA Jiřímu Mazánkovi, který telefonát považoval za nátlak. Případ tím Kalousek ještě víc rozvířil. Opozice ho kvůli hovoru s Mazánkem vyzvala k rezignaci, jeho odchod žádají i osobnosti veřejného života bojující proti korupci.

Nákup čtyř letounů CASA za 3,5 miliardy korun a pěti letadel L-159 schválila v roce 2009 vláda Mirka Topolánka (ODS). Letadla CASA však měla od začátku minulého roku problémy s avionikou a nefungoval ani pasivní systém ochrany proti raketám. Letouny, které měly být už loni nasazené v Afghánistánu, tak dokonce část roku vůbec nesměly do vzduchu. Španělé jako kompenzaci technických problémů přislíbili vrátit jeden letoun L-159, jehož výměna byla součástí kupní smlouvy.

Související

Vlasta Parkanová /TOP 09/

Odvolací soud potvrdil osvobození Parkanové a Staňka v kauze letounů CASA

Osvobození bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL, TOP 09) a jejího někdejšího podřízeného Jiřího Staňka je pravomocné. Dnes o tom rozhodl odvolací soud. Dvojice čelila obžalobě v kauze letounů CASA. Státní zástupce tvrdil, že vinou Parkanové a Staňka byly armádní stroje, které stát nakoupil v roce 2009, předražené.
Vlasta Parkanová

Kauza CASA: Soud osvobodil exministryni Parkanovou i Staňka

Soud dnes zprostil bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou (KDU-ČSL, TOP 09) i jejího někdejšího podřízeného Jiřího Staňka obžaloby v kauze nákupu letounů CASA. Verdikt není pravomocný. Dvojice od počátku odmítala, že by armádní stroje byly její vinou předražené.

Více souvisejících

Kauza: Letouny CASA Vlasta Parkanová kauza: parkanová

Aktuálně se děje

před 36 minutami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Turecko sdělilo podmínky, za jakých obnoví obchod s Izraelem

Turecko obnoví obchod s Izraelem až v případě trvalého příměří v Pásmu Gazy a neomezeného přísunu humanitární pomoci do této palestinské enklávy, uvedl v pátek turecký ministr pro obchod Omer Bolat. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy