Horko ve sněmovně! Opozice bude bránit přijetí změn v důchodovém spoření

Praha - Opoziční poslanci a především sociální demokraté budou chtít na středeční mimořádné schůzi sněmovny zabránit přijetí změn v důchodovém spoření, příslušná norma totiž čeká na schválení ve třetím čtení. Jak Mediafaxu řekl šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc, opozice chce přijetí normy oddálit na září.

Nový zákon o důchodovém spoření má umožnit vyvádění peněz ze státního důchodového účtu do soukromých penzijních fondů i za situace, kdy ještě nebude fungovat jedno inkasní místo (JIM)."Pro nás je ta norma nepřijatelná. Rozhodně se nedá očekávat, že by zítra ve sněmovně prošla bez diskuse," uvedl předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. "K tomuto návrhu určitě budeme chtít mluvit a budeme se snažit oddálit jeho přijetí až na září. S největší pravděpodobností také uplatníme veto na projednávání třetích čtení po 14. hodině."Podle šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjury by se však oddálením přijetí normy nic nestalo "My jsme původně to třetí čtení chtěli zařadit na září, pak jsme se rozhodli, že když ve středu stejně budeme v Poslanecké sněmovně, tak tu debatu alespoň otevřeme. Takže pokud se opozici podaří přijetí tohoto návrhu oddálit na začátek září, nic hrozného se nestane," řekl Mediafaxu Stanjura. Přijetí normy je však jinak pro koalici zcela zásadní. Podle ministerstva financí, které ji předkládá, by nepřijetí navrhované právní úpravy znamenalo, že si jednotliví poplatníci fakticky nemohou spořit na důchod prostřednictvím druhého pilíře důchodového systému. "Navrhovaná právní úprava je tedy nezbytná, aby byl současný systém odpovídajícím způsobem revidován a byla zajištěna jeho funkčnost," zdůvodňuje návrh ministerstvo financí.Rezort Miroslava Kalouska (TOP 09) upozornil, že podle současné právní úpravy není možné vybírat a dál spravovat část pojistného na sociální zabezpečení určenou do druhého pilíře důchodového systému.Právě sem, na účty soukromých penzijních společností, dostanou zaměstnanci od začátku roku 2013 možnost vyvádět si tři procenta z odvodů na sociální pojištění. Podmínkou pro to je, aby si k částce přidali ještě další dvě procenta platu. Po dosažení důchodového věku budou sice dostávat méně peněz od státu, ale k tomu získají další peníze ze soukromých fondů a ve výsledku by měli mít na stáří víc financí. Podle platné legislativy daňová reforma odstartuje až 1. ledna 2015, původně mělo JIM a další její součásti fungovat už o dva roky dříve. "Při současném zachování účinnosti zákona o důchodovém spoření k 1. lednu 2013 je přijetí navrhované právní úpravy nezbytné k umožnění fungování důchodové reformy a takzvaného opt-outu již od roku 2013, tedy bez současné existence JIM," uvedl rezort.Mimořádnou schůzi, která začne ve středu v 10 hodin, nechala svolat předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) na žádost svých stranických kolegů.

Odpoledne čekají dolní komoru parlamentu další dvě mimořádné schůze, ty se budou týkat kauzy letounů CASA a vyslovení nedůvěry vládě.

Související

Markéta Pekarová Adamová

Opozice se zastala ČNB. Ocenila nepolitické chování

Česká národní banka se podle opozičních politiků oslovených ČTK zachovala při dnešním zvýšení základní úrokové sazby o 0,75 procentního bodu na 1,5 procenta jako nezávislá instituce. Předseda Pirátů Ivan Bartoš, šéf lidovců Marian Jurečka i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v té souvislosti kritizují, že se rozhodnutí banky snažili ovlivnit premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).
Vláda ČR

Opoziční koalice apelují na vládu, aby uznávala protilátky

Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) opět vyzvala vládu, aby začala u lidí zjišťovat hladinu protilátek na koronavirus. Zástupci stran to řekli na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně. Také koalice Pirátů a hnutí STAN apeluje na uznávání protilátek jako dokladu o bezinfekčnosti, což uvedla v dnešní tiskové zprávě.

Více souvisejících

opozice

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Leyenová odcestovala do Kyjeva za Zelenským. Ohlásila půjčku ve výši 35 miliard

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se v Kyjevě setkal s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Jednali o další pomoci Ukrajině, šéfka unijní exekutivy informovala o půjčce Kyjevu v hodnotě 35 miliard eur.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy