Klausovi muži berou přes 100 tisíc měsíčně! A kolik berou na Úřadu vlády?

Praha - Zástupce ředitele prezidentské kanceláře Petr Hájek bral v letošním prvním pololetí měsíčně v průměru 111 666 korun, ředitel politického odboru Ladislav Jakl 103 786 korun. Uvedly to středeční Lidové noviny (LN), které se k číslům dostaly na základě vyhraného soudního sporu s Hradem.

Prezidentská kancelář musela zveřejnit i výši odměn, které se do platů blízkých spolupracovníků prezidenta Václava Klause promítly. Hájek dostal za půl roku dohromady 130 tisíc, Jakl 115 tisíc korun. Jestli to bylo v jedné souhrnné částce nebo jde o součet více plateb za několik měsíců, prezidentská kancelář už neupřesnila."Sumy za odměny odpovídají schválené kapitole rozpočtu," okomentoval částky pro LN mluvčí Hradu Radim Ochvat.LN dodaly, že Hájek s Jaklem se svými výplatními páskami zařadili do skupiny 50 vysoce postavených státních úředníků, kteří si měsíc co měsíc vydělají více než 100 tisíc korun. Nad tuto hranici se naopak nedostal muž, který prezidenta doprovází na každém kroku – šéf hradního protokolu Jindřich Forejt. Jeho celkový měsíční průměrný příjem byl 83 333 korun a ani po květnovém přidání nepřekročil částku 85 tisíc korun.List uvádí i rozložení výplaty na jednotlivé položky. Například základní plat zástupce vedoucího Kanceláře prezidenta republiky byl 49 650 korun. K tomu si připočetl osobní příplatek 25 350 korun a příplatek za vedení 15 tisíc. Na celkovou sumu 111 666 mu pak pomohlo více než 20 tisíc korun měsíčně na odměnách.Poslední institucí, která se vzpírá zveřejnit odměny svých zaměstnanců, je Úřad vlády, dodává list.

Související

Praha

Rozpočet Parlamentu stoupne, hradu klesne, rozhodl rozpočtový výbor

Poslanecká sněmovna i Senát by měly mít v rozpočtu na příští rok více peněz. Sněmovna by měla dostat přidáno zhruba 27 milionů a Senát 23 milionů korun. Kancelář prezidenta by měla mít zhruba stejně peněz, jako má letos. Návrhy rozpočtů těchto kapitol dnes schválil sněmovní rozpočtový výbor.

Více souvisejících

prezidentská kancelář mzdy / platy

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy