V dopravním podniku jde o zuřivý boj jednotlivců, tvrdí Svoboda

Praha - Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) označil změny v pražském dopravním podniku za vyhrocení vztahů se svými spolustraníky Josefem Noskem a Davidem Vodrážkou a také členem koaliční TOP 09 Jiřím Nouzou. Svoboda to řekl ve čtvrtečním vysílání České televize.

"Já postup těchto lidí chápu jako útok na principy, které osobně prosazuji a které jsme se zavázali plnit. Jde o změnu fungování chodu města i nákladů na jeho provoz. Když se nám to daří, vystoupili lidé, kteří se staví proti," uvedl Svoboda.Změny v pražském dopravním podniku nechápe jako vnitrokoaliční či vnitrostranický spor, ale vystoupení konkrétních lidí. Neumí si představit, že Vodrážka by za takových okolností v dozorčí radě podniku zůstal. Náměstek Nosek pak není členem rady, avšak podle dostupných informací na jednání byl jako host a ostře vystupoval proti odvolanému řediteli Vladimíru Lichemu.Představenstvo Dopravního podniku Praha (DPP) ve čtvrtek odvolalo z funkce generálního ředitele podniku Vladimíra Liche. Dozorčí rada DPP odvolala ve středu večer Liche z funkce předsedy představenstva, předseda rady Jiří Nouza (TOP 09) tvrdil, že dopravní podnik neměl být od 1. ledna 2013 pojištěný, za což měla vina spadnout na Liche.Média spekulovala, že za jeho odvoláním stojí trestní oznámení, která podal na nejméně osm osob, dvě z nich pracovaly v dopravním podniku, ostatní jsou z firem, které s podnikem nevýhodné smlouvy uzavřely. Konkrétní osoby ale vedení dopravního podniku i magistrátu odmítlo zveřejnit. Lich o existenci trestních oznámení informoval pouze několik hodin před svým koncem v představenstvu.Odvolaný ředitel tvrdí, že jeho konec ve firmě je útokem na pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS).Lich se dostal do čela dopravního podniku letos v březnu, kdy ho bez výběrového řízení jmenoval primátor Bohuslav Svoboda (ODS) jako "krizového manažera".Na konci loňského roku odešel po pěti letech z funkce generálního ředitele DPP Martin Dvořák. Součástí jeho rozhodnutí byly také spekulace okolo firmy a jeho služeb. "Těžko se to vysvětluje, když mám řídit firmu, tak musím mít silnou podporu a silnou pozici," uvedl tenkrát Dvořák. Řízením firmy byl pověřený dopravní ředitel Jaroslav Stůj. Toho na začátku února letošního roku nahradila Magdalena Češková, která zastávala funkci předsedkyně představenstva. Po měsíci ji vystřídal Lich.Dopravní podnik, jehož stoprocentním akcionářem je hlavní město, má zhruba 11 tisíc zaměstnanců a jeho roční obrat se pohybuje okolo 15 miliard korun. Vladimír Lich působil do loňského roku ve firmě A.T. Kearney a předtím ve firmách Grant Thornton Consulting a Brooks International jako manažer.

Související

Bohuslav Svoboda

Mám černý kašel, zaskočil primátor Svoboda přítomné na jednání ve Sněmovně

Česko od začátku roku eviduje nárůst počtu případů černého kašle, který si našel i vrcholné politiky. Pražský primátor a poslanec Bohuslav Svoboda (ODS) na středečním jednání sněmovního zdravotnického výboru nečekaně uvedl, že se s tímto onemocněním léčí. V místnosti s ostatními členy výboru strávil několik hodin. 

Více souvisejících

Bohuslav Svoboda

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Válka na Ukrajině od dvojice fotografů.

Kdo pomůže zařídit mír na Ukrajině? Seznam zprostředkovatelů není dlouhý, ale existuje

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.  

před 1 hodinou

včera

včera

včera

Manchester City

Komise si posvítí na Manchester City. Velkoklub podezřívá z porušení finančních pravidel

Možná je to začátek konce úspěšného období anglického velkoklubu Manchesteru City pod majiteli ze Spojených arabských emirátů. Ten je totiž podezřelý z porušení hned 115 finančních pravidel, a pokud se po prošetření nezávislé komise některá či dokonce všechna prokážou, hrozí manchesterskému celku nejen odpočet bodů, ale vše může klidně skončit vyloučením z Premier League.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kanáry obchází strach po smrtícím útoku žraloka. Zemřela německá turistka

Na německou turistku zaútočil nedaleko Kanárských ostrovů žralok. Poté, co ji ukousl nohu, dostala žena infarkt a španělská pobřežní stráž už ji nemohla pomoct. Zemřela při převozu do nemocnice. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy