Útok na primátora Svobodu! To je důvod odvolání Licha!

Praha – Čerstvě odvolaný generální ředitel DPP Vladimír Lich byl hostem čtvrtečního Interview ČT24. O důvodech svého odvolání má jasno, ačkoli zcela jinak oproti dozorčí radě podniku.

Bývalý ředitel DPP považuje své odvolání za útok na primátora města Bohuslava Svobodu. Ačkoli dozorčí rada podniku udává za důvody k odvolání Licha to, že prováděl změny pomalu, pomalost veřejných zakázek a nedokončení tendru na pojištění podniku. Tyto argumenty však dozorčí rada podle bývalého ředitele několikrát změnila.

Lich v pořadu řekl, že s odvoláním počítal, avšak připadá mu značně zvláštní, že nikdy dříve proti jeho způsobu práce žádné výhrady dozorčí rada neměla a ani nepadla žádná stížnost. Místopředseda dozorčí rady David Vodrážka (ODS) České televizi sdělil, že návrh na odvolání Vladimíra Licha padl až na zasedání. Lich však má důkazy o tom, že jeho sesazení bylo naplánováno již daleko dříve.

Neoficiálním důvodem k odvolání by podle Licha mohl být ten fakt, že odmítl zaměstnávat ty lidi, jejichž životopisy mu členové rady předkládali. Nutné říct, že mu je předkládali jak politici ODS tak TOP 09, kterými je dozorčí rada obsazená.

Dalším problémem, jaký rada s Lichem měla, mohlo být to, že prověřoval zakázky podniku a podal trestní oznámení, kde byla zmíněna řada kauz. Mnoho zakázek zatěžovalo dopravní podnik například tím, že druhá pouze druhá strana se mohla rozhodnout, zda budou ve smlouvě pokračovat či nikoli. DPP do toho mluvit nikterak nemohl. Ve vysílání však odmítl sdělit, koho konkrétně se trestní oznámení týká.

DPP sice v tuto chvíli nemá uzavřenou pojistnou smlouvu, ale to jedině z toho důvodu, že ta stávající byla pro podnik značně nevýhodná. Podnik přeplácel o 20% více než by měl zaplatit za tuto službu, což dělá 800 milionů korun. Lich je však přesvědčen, že by problém nenastal, kdyby počátkem roku podnik novou smlouvu neměl, neboť by mohl na potřebné měsíce, než by byla smlouva nová, prodloužit tu předchozí.

Primátor Svoboda bojuje o to, aby se Lich do funkce generálního ředitele DPP zase vrátil.

Související

David Vodrážka /ODS/

Každý osel může podat trestní oznámení. Bývalí radní v Praze obvinění nechápou

Praha - Kvůli údajně nevýhodným prodejům městských pozemků v pražských Stodůlkách podezřívá magistrát dvaadvacet členů někdejšího vedení městské společnosti TCP Vidoule. Primátor Prahy Tomáš Hudeček (TOP 09) včera novinářům řekl, že firma pozemky na Vidouli prodávala za třetinu běžné ceny. Tehdejší vedení firmy tak podle něj způsobilo škodu v řádu stovek milionů korun. Praha proto na něj podala trestní oznámení.

Více souvisejících

David Vodrážka Bohuslav Svoboda

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Válka na Ukrajině od dvojice fotografů.

Kdo pomůže zařídit mír na Ukrajině? Seznam zprostředkovatelů není dlouhý, ale existuje

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.  

před 1 hodinou

včera

včera

včera

Manchester City

Komise si posvítí na Manchester City. Velkoklub podezřívá z porušení finančních pravidel

Možná je to začátek konce úspěšného období anglického velkoklubu Manchesteru City pod majiteli ze Spojených arabských emirátů. Ten je totiž podezřelý z porušení hned 115 finančních pravidel, a pokud se po prošetření nezávislé komise některá či dokonce všechna prokážou, hrozí manchesterskému celku nejen odpočet bodů, ale vše může klidně skončit vyloučením z Premier League.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kanáry obchází strach po smrtícím útoku žraloka. Zemřela německá turistka

Na německou turistku zaútočil nedaleko Kanárských ostrovů žralok. Poté, co ji ukousl nohu, dostala žena infarkt a španělská pobřežní stráž už ji nemohla pomoct. Zemřela při převozu do nemocnice. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy