Dopravní podnik Praha ovládala zločinecká struktura, prozradil advokát Láska

Praha - V pražském dopravním podniku fungovala od roku 2007 organizovaná zločinecká struktura, která připravovala pro podnik nevýhodné smlouvy. Vyplývá to z právní analýzy smluv, kterou připravil advokát Václav Láska. Výnosy z trestné činnosti se pak "praly" přes kyperské společnosti, řekl dnes Láska v České televizi.

Podnik nechal letos prověřit asi desítku velkých zakázek z minulosti. Prověrka podle Lásky ukázala na jejich extrémní nevýhodnost a předražení, podniku byla podle něj způsobována škoda v řádech stamilionů. Kvůli tomu podnik ve středu podal trestní oznámení na několik lidí, kteří nevýhodné smlouvy podepsali. Trestní oznámení inicioval bývalý ředitel Vladimír Lich, který byl ve čtvrtek ze své funkce kvůli údajným manažerským pochybením odvolán. Někdejší ředitel Martin Dvořák i bývalý šéf představenstva a bývalý radní za ODS Radovan Šteiner vinu na uzavírání nevýhodných smluv popírají. "Nemám k tomu žádné informace, ale pokud je pravda, že kromě jiných jmen figuruje v trestním oznámení pana Lásky i mé jméno, tak jsem samozřejmě připraven kdykoli k tomu podat vysvětlení," uvedl v textové zprávě Šteiner. "Teď není prostor pro další forenzní audit, ale pro orgány činné v trestním řízení," uvedl Láska v ČT. Zároveň popřel informace o tom, že orgány dopravního podniku neměly k výsledkům jím prováděné prověrky přístup. "Já osobně jsem prezentoval závěry toho auditu na jednání, kde byl k dispozici, kde si ho mohl, kdo chtěl, projít," uvedl. Na jednání byla pozvána současná šéfka podniku Magdalena Češková, která ale nepřišla, údajně kvůli dovolené. Účastnil se jej ale předseda dozorčí rady Jiří Nouza (TOP 09), řekl Láska. Češková na dnešní tiskové konferenci po jednání představenstva podniku mimo jiné uvedla, že členové dozorčí rady a představenstva ani přes svou žádost nebyli o výsledcích auditu informováni. "Podle mých informací byly zprávy předány pouze primátorovi (Bohuslavu Svobodovi) a panu (odvolanému řediteli Vladimíru) Lichovi," uvedla. Dozorčí rada prý nevěděla ani o chystaných trestních oznámeních. Láska to ale odmítl. "Mám uzavřenu smlouvu, týká se přímo podání trestních oznámení a mám vystavenu plnou moc k tomu, abych trestní oznámení podal, a to mi mimo jiné podepsala paní Češková," uvedl. Vedení podniku se podle Češkové chce s Láskou v nejbližších dnech sejít a všechny okolnosti si vyjasnit. V pátek do pozdních nočních hodin zasahovali v podniku kriminalisté. "Asi nebude tajemstvím, že policejní zásah neprobíhal jen u nás, ale i u dalších našich dodavatelů, kterých se trestní oznámení týkala," uvedla Češková. Představenstvo podniku dnes rozhodlo o vypsání výběrového řízení na nového ředitele a zakázek na pojištění majetku a odpovědnosti, dodavatele papírových jízdenek a právní a poradenské služby. Podle Češkové představenstvo podporuje provedení forenzního auditu. který má navazovat na Láskovu právní analýzu. Chce se ale s dozorčí radou domluvit na tom, jaký by měl být jeho rozsah. Dozorčí rada totiž chtěla audit všech transakcí od začátku roku 2007, který by ale trval měsíce nebo roky a byl by také velmi drahý. "Forenzní audit proběhne minimálně na kauzy, které prověřovala právní analýza, ale jsme připraveni to i rozšířit," uvedla.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto

Sněmovna se příští týden sejde ke kauze dopravního podniku

Mimořádná schůze Sněmovny svolaná z popudu opozice ke kauze kolem pražského dopravního podniku a roli vládního hnutí STAN se uskuteční příští týden ve čtvrtek 7. července od 10:00. Na tento den ji svolala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).
Policie ČR, ilustrační fotografie.

Policie chce v pražské kauze kolem DPP stíhat další dva lidi

Policie chce v kauze kolem nyní již bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka obvinit další dva lidi. Dnes to uvedl server Seznam Zprávy, podle kterého jsou ale dva z podezřelých v zahraničí, kriminalisté jim proto obvinění nemohli předat. V případu, který souvisí s hospodařením pražského dopravního podniku (DPP), je nyní obviněno 11 lidí.

Více souvisejících

kauza dpp

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy