Zavadil se Nečasovi nedovolal. A hned vzal zpět výrok: Jste nejhorší vláda od roku 1950!

Praha - Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil při jednání tripartity vzal zpět svůj výrok o vládě Petra Nečase (ODS), kterou v pátek označil za nejhorší od roku 1950. Zavadil to potvrdil v pondělí po skončení tripartity.

"Je to ukončená záležitost. Když pan premiér přijel, vzal si slovo a vrátil se k tomu. Nechtěl omluvu, chtěl, abych ty slova vzal zpět, a já jsem je zpět vzal," řekl Zavadil s tím, že si o rozhodnutích vlády stále myslí své.

Hlavním tématem samotné tripartity byl státní rozpočet pro příští rok. "Rozhodně nedošlo k harmonické shodě," reagoval po jednání ministr financí Miroslav Kalousek. Návrh rozpočtů se nelíbí především zástupcům odborů, avšak i zástupci podnikatelů k němu vládě předali 23 stran připomínek. Samotné jednání však bylo podle Kalouska věcné a neideologické.

Zástupci podnikatelů ocenili na rozpočtu především jeho plánované investice do dopravy, vzdělání a výzkumu a vývoje. Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Pavel Juříček upozornil, že se jim nelíbí, že vláda nepočítá s výraznou reformou státní správy a nechce tak "zmenšit svůj rybník". "Rozpočet nese velké riziko, neboť je postaven na jednoprocentním růstu HDP. Situace v příštím roce nemusí být zdaleka tak příznivá, zprávy z našich členských firem tomu nenapovídají. Vláda nás zejména neuspokojila v zefektivnění a zlevnění státní správy a v hospodárnosti vynakládání veřejných prostředků," uvedl Juříček.

Ten také poukázal na to, že plánované nákupy služeb ve výši 33,2 miliardy korun jsou příliš vysoké nebo že stát vlastní téměř pět set účelových dceřiných společností a 4800 administrativních budov, což přináší ohromné náklady.

Zaměstnavatelé by také upřednostňovali posunutí termínu začátku důchodové reformy na rok 2014. "Podnikům to přinese administrativní komplikace, neboť důchodová reforma bude zahájena o rok dříve, než začne fungovat jednotné inkasní místo," vysvětlil Juříček důvody, proč nechtějí nový systém už od příštího roku.

Odboráři mají k podobě státního rozpočtu hned několik výhrad. Předně nesdílí očekávání vlády, která počítá v příštím roce s růstem HDP o jedno procento. ČMKOS totiž očekává naopak jednoprocentní pokles. Nezdá se jim ani fakt, že rozpočet počítá se vzestupem inkasa DPH o 16 miliard korun. Nejenže proti zvýšení DPH rebelují i někteří poslanci ODS, ale vláda podle odborářů neanalyzovala letošní propad výběru této daně a jejich očekávaný výběr je nadhodnocený.

Ve spojitosti s důchodovou reformou dokonce odbory mluví jako o "zásadním riziku". Její spuštění by mělo stát přibližně šest miliard korun. Šéf odborů Zavadil se tak v pondělí zaradoval nad rozhodnutím prezidenta Václava Klause důchodovou reformu vetovat.

V souhrnu ČMKOS oceňuje velikost rizik navrhovaného rozpočtu na 45 až 60 miliard korun.

Související

Jaroslav Zavadil /ČSSD/ v Poslanecké sněmovně

Výrazné přilepšení k důchodu? Něco se chystá

Praha - Zhruba 4,5 milionu lidí, kteří myslí na důchod a mají penzijní připojištění se státním příspěvkem, má šanci dostat výraznou podporu. Nově by totiž mohli uplatnit úlevu na dani ve výši až 3 600 korun ročně.
Jaroslav Zavadil

Dar pro Zavadila od kolegů? Trenýrky s přirozením

Praha - Sedmdesáté narozeniny bude bývalý odborářský boss a nyní poslanec ČSSD Jaroslav Zavadil slavit až za pár dní. Již nyní ale měl párty pro kolegy ze sociální demokracie a mezi dary se objevil opravdový skvost. Trenýrky s mužským údem.

Více souvisejících

Jaroslav Zavadil Petr Nečas

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Na Rudém náměstí proběhla tradiční vojenská přehlídka. Zabráníme globálnímu konfliktu, řekl Putin

Na Rudém náměstí v Moskvě se dnes konala tradiční vojenská přehlídka oslavující vítězství nad nacistickým Německem. Letos ji provází nepříznivé počasí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy