Dobeš se chystá změnit systém autoškol

Praha - Zkouška z teorie a z ovládání vozidla předtím, než vyjedou adepti na silnici, nebo řidičský průkaz na zkoušku jsou změny, které navrhuje ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM) v novém zákonu o autoškolství. Paragrafované znění by mohlo být připravené během příštího roku, řekl v pátek ministr.

"Jedná se o razantní a revoluční změnu," uvedl Dobeš, podle něhož nový systém uspoří peníze ve státním rozpočtu, vyřeší problematiku korupce a zlepší bezpečnost silničního provozu.

Dobeš se chystá vytvořit nový systém komisařů. Jejich počty také o dvě pětiny zeštíhlí, ministr počítá se 301 komisaři. Podle ministerstva ale v současnosti nevykonávají všichni lidé, kteří by mohli zkoušet, práci na plný úvazek, případně již toho nechali. Ministerstvo počítá s převedením 250 lidí pod novou organizaci, na zbytek pracovníků vypíše výběrové řízení.

Organizace by měla být po pěti letech samofinancovatelná, neměla by tedy mít žádné nároky na státní rozpočet. "Cena zkoušek bude přesně odpovídat nákladům na zkoušky," dodal Karel Bezděkovský z odboru silničních vozidel ministerstva, podle kterého by mohla zkouška stát tisíc korun. Platit se však bude za jednotlivé části zkoušky, při opakování dílčích celků se nebude muset znovu platit tisíc korun. V současnosti stojí zkouška 700 korun.

Lidé, kteří začnou chodit do autoškoly, nejdřív prodělají výcvik teorie a ovládání vozidla na cvičné ploše. Potom je čeká zkouška. Následně teprve budou moci do reálného provozu, poté je čeká další test řidičských schopností a test vnímání rizik. Po jejich splnění dostanou řidičský průkaz, ale pouze na roční zkušební dobu. U získávání řidičského průkazu pro motorky budou jezdit žadatelé sami, instruktor je bude instruovat z vozidla, kterým pojede za nimi.

Kurz první pomoci již nebudou vykonávat autoškoly, ale držitelé certifikátu první laické pomoci. "Předpokládáme, že se toho ujme ministerstvo zdravotnictví," přiblížil Bezděkovský.

Bude také platit režim třikrát a dost – neúspěšní žadatelé budou muset po třetím pokusu absolvovat pohovor o příčinách neúspěchu. Potom budou moci absolvovat zkoušku na krajském pracovišti. Zkoušky budou hlídané audiovizuálním systémem, k záznamům se ale dostanou pouze žadatelé a nadřízení komisařů v případě, že se bude neúspěšný student snažit o uznání zkoušky, kterou mu podle něj měl komisař uznat, ale neuznal.

Průkaz budou mít pak takoví řidiči na zkoušku na jeden rok. Pokud by během této doby udělali nějakou chybu, zkušební doba se jim znovu o rok prodlouží, maximálně však dvakrát. Pokud jim strážníci žádné body nevezmou, získají řidičský průkaz na stálo. Zatím není jasné, zda by si museli pro nový řidičský průkaz přijít, nebo zda se automaticky v databázích přemění.

Věcný návrh zákona je nyní v mezirezortním řízení, vláda by jej měla projednat do konce roku. Paragrafované znění by mohla vláda dostat na stůl v roce 2013. Samotná účinnost zákona by mohla nastat nejdříve v roce 2014.

Související

Pavel Dobeš

Exministr Dobeš chce do vesmíru, už má monstr-projekt

Praha - Zájmové sdružení GNSS Centre of Excellence, které založil bývalý ministr dopravy Pavel Dobeš, se uchází o provozování prvního českého podnikatelského inkubátoru určeného pro kosmický byznys. Píšou to dnešní Hospodářské noviny.
Ilustrační foto

Peake a Bárta se zhádali přímo u Moravce. Kvůli Nagyové

Praha - Ředitelka premiérova kabinetu Jana Nagyová, která je ve vazbě, měla zřejmě vliv i na setrvání někdejšího člena Věcí veřejných a ministra dopravy Pavla Dobeše ve vládě. V pořadu České televize to dnes řekl předseda VV Vít Bárta.

Více souvisejících

Pavel Dobeš autoškoly

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy