Strana zelených počítá, že se do Senátu dostanou oba její kandidáti

Praha - Strana zelených spolu s Piráty a KDU-ČSL, kteří nominovali do senátních voleb Libora Michálka, sleduje výsledky voleb v pražské Kafárně na kus řeči. V Praze strana očekává drtivé vítězství, v Brně dostatečné, řekl Mediafaxu v sobotu předseda pražské organizace Strany zelených Petr Štěpánek.

"V Praze to vítězství bude drtivé a v Brně dostatečné," říká Štěpánek, podle kterého jsou zelení těsně po zavření volebních uren mírně optimističtí. "Při výběru kandidátů jsme se dívali na jejich minulost, na jejich morální bezúhonnost," dodal. Strana oslavila pochvalnými výkřiky výsledky prvního spočteného okrsku, kde Michálek získal přes 75,5 procenta hlasů.

Libor Michálek se proslavil během svého působení ve Státním fondu životního prostředí (SFŽP). Na konci roku 2010 podal trestní oznámení na tehdejšího ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS), kvůli připravovanému tendru na čističku odpadních vod. Podle současného senátního kandidáta měla být dopředu domluvená vítězná firma, ministr se údajně snažil Michálka uplatit.

K vypsání zakázky nakonec nedošlo, ministr rezignoval. Podle policie, ani státního zastupitelství, se ale podezření nepotvrdilo. Od té doby Michálek objíždí kraje a vypráví o svých zkušenostech s korupcí, která podle jeho odhadů stojí českou společnost 100 miliard korun ročně. Na svém webu píše, že chce zastavit prosazování nekoncepčních reforem, podporuje místní i celostátní referenda. Na Praze 2 bude bojovat proti poslanci Stanislavu Křečkovi (ČSSD).

V Brně-městu kandiduje za zelené bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová proti sociální demokratce Stanislavě Slavíkové.

Zelení očekávají i v případu úspěchu pouze drobnou oslavu. "U nás jde spíše o veřejný zájem," říká Štěpánek o zatím poklidné náladě. Do volebního štábu dorazil i předseda Pirátů Jan Bartošek a jejich místopředseda Mikuláš Ferjenčík, předseda zelených z Prahy 2 Michal Uhl nebo zastupitel na Praze 3 Matěj Stropnický. K jídlu mohou návštěvníci ochutnat místní studené mísy, k pití je normální kavárenská nabídka.

Související

CZK

Investiční fondy? Pozor, některé přijdou od roku 2019 o nižší zdanění

Některé z investičních fondů od příštího roku přijdou o možnost výhodnějšího zdanění pětiprocentní sazbou daně z příjmů místo 19procentní sazby. Platit to bude pro fondy, v nichž by některá právnická osoba vlastnila více než desetiprocentní podíl. Změnu přináší novela zákona o daních z příjmů, která vstoupí v účinnost 1. ledna.
Libor Michálek

Hilšer vs. Michálek: Vzdát se kandidatury? Za bývalého prezidentského kandidáta se postavila řada známých tváří

Současný senátor za Prahu 2 Libor Michálek se tento týden na svém facebookovém profilu ohradil proti vyjádření Marka Hilšera. Ten v pondělním vysílání Radiožurnálu zpochybnil aktivní roli Michálka při podpoře jeho prezidentské kampaně. V důsledku toho Michálek zveřejnil mailovou komunikaci mezi ním a Hilšerem, aby dokázal, že se v jeho prezidentské kampani aktivně angažoval.

Více souvisejících

Libor Michálek Strana zelených Volby 2012

Aktuálně se děje

před 19 minutami

Aktualizováno před 27 minutami

Aktualizováno před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy