Svoboda uhájil svou pozici v čele pražské ODS

Praha - Pokus o převolbu vedení pražské ODS se kritikům primátora Bohuslava Svobody nepovedl, řádná volba vedení strany v metropoli se uskuteční v říjnu příštího roku. Mediafaxu to potvrdili oslovení delegáti čtvrtečního regionálního sněmu strany v metropoli.

Právě sněm měl současně přinést rozuzlení napjatých vztahů mezi pražským primátorem Svobodou v pozici šéfa pražské ODS a jeho kritiky. Jednotliví členové regionální rady již po čtvrthodinovém jednání potvrdili, že se vše obešlo bez problémů a z žádné z oblastí nedošlo k návrhu na změnu programu sněmu.

Primátor ve svém projevu k delegátům zhodnotil současný debakl ODS v senátních a krajských volbách, ale také samotný vývoj v hlavním městě, kde působí ve funkci předsedy občanských demokratů rok.

"Pražany jsme například podráždili sestavením koalice ČSSD, za což přijímám i já svou část zodpovědnosti. Důvěryhodnost voličů pražské ODS, i mně samotnému, byla na bodu mrazu. Na podzim minulého roku však došlo k překvapivé výměně v rámci koalice. Naším partnerem se stala TOP 09. Poslední rok byl namáhavý, změna koalice s sebou nese svá úskalí, problémy navíc přiživuje určitá nejednotnost našeho zastupitelského klubu. Přesto jsem přesvědčen, že koalice s TOP 09 je občanským demokratům ideově bližší a pro Pražany srozumitelnější," prohlásil Svoboda a dodal, že i dnes jsou mezi občanskými demokraty ti, kteří chtějí vládnout s ČSSD a dělat, že se nic neděje.

Poslanec Boris Šťastný potvrdil, že na pořadu dne byla diskuse na změny ve vedení organizace. "Předsednictvo pražské ODS oznámilo, že o ničem takovém hlasovat nebude a má mandát ještě další rok, žádná volba nebyla umožněna. Samozřejmě probíhala ta debata," poznamenal Šťastný s tím, že vedení by se mělo převolit do 20. prosince letošního roku. Tento fakt vychází z usnesení sněmu pražské ODS ještě před zvolením vedení v čele s primátorem Bohuslavem Svobodou, který je ve funkci předsedy ODS v metropoli od ledna letošního roku.

Podle některých spojenců primátora dnes žádná volba vedení pražské organizace nemohla "technicky" proběhnout. Naopak mohl kdokoliv z delegátů na sněmu vystoupit a navrhnout odvolání některých členů vedení. Takový návrh ale podle informací Mediafaxu na plénu nezazněl a došlo ke zrušení usnesení sněmu, který ukládal předsedovi svolat volební regionální sněm do letošního prosince. "Předsedovi trvá mandát do října příštího roku anebo do situace, kdy se ho pokusí někdo odvolat," upozornili spojenci primátora.

Problémy pražského primátora Svobody v poslední době narůstají. Podle kuloárových informací posiluje tábor Svobodových odpůrců. Během posledních dnů přišel pražský primátor o své zastánce a příznivce v Praze 4, kde ve vedení skončil starosta městské části Pavel Horálek a poslanec Marek Benda. Proti primátorovi stojí také Praha 10, Praha 11 a Praha 13.

Občanští demokraté v metropoli současně vyjádřili podporu šéfovi strany Petru Nečasovi. Ten je zatím jediným kandidátem na předsedu ODS, o němž se bude o víkendu rozhodovat na kongresu v Brně. Zároveň jmenovali i své zástupce do celorepublikové výkonné rady strany.

Související

Bohuslav Svoboda

Mám černý kašel, zaskočil primátor Svoboda přítomné na jednání ve Sněmovně

Česko od začátku roku eviduje nárůst počtu případů černého kašle, který si našel i vrcholné politiky. Pražský primátor a poslanec Bohuslav Svoboda (ODS) na středečním jednání sněmovního zdravotnického výboru nečekaně uvedl, že se s tímto onemocněním léčí. V místnosti s ostatními členy výboru strávil několik hodin. 

Více souvisejících

Bohuslav Svoboda ODS

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Manchester City

Komise si posvítí na Manchester City. Velkoklub podezřívá z porušení finančních pravidel

Možná je to začátek konce úspěšného období anglického velkoklubu Manchesteru City pod majiteli ze Spojených arabských emirátů. Ten je totiž podezřelý z porušení hned 115 finančních pravidel, a pokud se po prošetření nezávislé komise některá či dokonce všechna prokážou, hrozí manchesterskému celku nejen odpočet bodů, ale vše může klidně skončit vyloučením z Premier League.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Válka v Izraeli

Válka v Gaze má přes 34 tisíc obětí, tvrdí Palestinci. OSN řekla, jak s jejich údaji pracuje

Konflikt mezi Izraelem a hnutím Hamás si podle palestinského ministerstva zdravotnictví vyžádal již 34 344 palestinských obětí. Zveřejněný seznam obsahuje údaje o většině zabitých, včetně jmen, věku a pohlaví. Mnoho obětí jsou děti, přičemž seznam zahrnuje i 169 novorozenců a stovky dalších mladších deseti let. Izrael oficiální čísla zpochybňuje, zatímco OSN potvrzuje, že palestinské údaje bývají přesné.

včera

Čech měl spolu s Američany a Španěly zavraždit Madura. Počet zadržených roste

Venezuelské úřady v úterý oznámily zadržení čtvrtého Američana, který je podezřelý z údajného spiknutí proti prezidentovi Nicolásu Madurovi.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy