Klausův kancléř Hájek: Charta 77 byla absurdní nesmysl

Praha – Silně konzervativní pravicové uskupení Akce D.O.S.T. má dalšího významného člena z okolí prezidenta Václava Klause. Jeho vicekancléř Petr Hájek totiž podepsal manifest této skupiny.

Manifest D.O.S.T. volá po návratu ke konzervatismu, nesouhlasí s vyzdvihováním sexuálním, národnostních či náboženským menšin. Iniciativa se ostře postavila například proti Prague Pride, což je festival sexuálních menšin.

Petr Hájek podepsal manifest během křestu jeho kontroverzní knihy „Smrt v sametu." Tato kniha vyvolala vlnu kritiky, když vyšlo najevo, že Hájek připodobnil Václava Havla k Antikristovi.

Před podpisem se předseda Akce D.O.S.T. divil, jak to, že Hájek ještě manifest nepodepsal. „Jak je to možný? On asi čeká na nějakou významnější událost," vydedukoval. Doufá, že podpis Petra Hájka vyburcuje média podobně, jako když manifest vznikl. Prý by se opět mohlo psát, že Hrad je prodlouženou rukou Akce D.O.S.T.

Hájek podle vlastních slov v životě nikdy nic nepodepsal. A to ani Chartu 77 či Několik vět. Tyto dokumenty označil za absurdní nesmysly a bláznivosti. Stejně tak po převratu nic nepodepsal a nevstoupil do žádné strany.

Podle Hájka je ale teď svět v krizi a nastal „něco tak disidentské, a tak undergroundového něco tak samozřejmého a občansky uvědomělého" podepsat.

Hájek se tak zařadil mezi takové lidi jako je předseda Svobodných Petra Macha, kandidátky na prezidentku Janu Bobošíkovou, Ladislava Bátoru nebo politika ODS Juraje Ranince.

Související

Petr Hájek

Hájek: Havel byl nepovedený Antikrist. Nedotáhl to do konce

Praha - Petr Hájek, blízký spolupracovník exprezidenta Václava Klause, jeho bývalý mluvčí a v posledních letech autor řady kontroverzních výroků, byl hostem pořadu Vaše téma. Mluvil mimo jiné i o Václavu Havlovi. A to nijak lichotivě. " Havel byl jedním ze spoluarchitektů toho, čemu říkáme Nový světový řád. To mu nemohu odpustit. On se ale nepovedl, nedotáhl to své ´antikristí´ tažení do konce," prohlásil například Hájek.

Více souvisejících

Petr Hájek D.O.S.T.

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 15 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Hamás zveřejnil video rukojmí, na důkaz, že přežil zranění ze 7. října

Hamás zveřejnil ve středu video izraelsko-amerického rukojmího Hershe Goldberga-Polina, což je první důkaz, že přežil, když byl 7. října těžce zraněn.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy