Odborář Zavadil ostře na vládu: Nic nedělá a kašle na minimální mzdy!

Praha - Na pondělním jednání předsednictva Rady hospodářské a sociální dohody by se měli všichni členové dohodnout na termínech jednání pléna tripartit do konce roku. Odboráři chtějí znovu otevřít téma minimální mzdy, zaměstnavatelé chtějí vědět, zda a kdy vláda schválí prorůstová opatření.

"Vláda se na řešení minimální mzdy vykašlala a neudělala nic," řekl Mediafaxu předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil, který by si přál zvýšení současné osmitisícové hranice. Od nového roku ale nebudou smět dávat zaměstnavatelé sníženou minimální zaručenou mzdu mladistvým, prvně zaměstnaným, ani invalidům, což je podle odborů pouze administrativní záležitost.

Návrh na zvýšení minimální mzdy dával do vlády již v minulém roce tehdejší ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) ale změnu odmítl.

Odboráři by chtěli také slyšet informace o postupu v projektu sKaret a o novém rozpočtu, který vláda v minulém týdnu schválila. Na plénu by se pak mohla otevřít i debata o identifikačních kartách pro zaměstnance a záležitosti energetické politiky, například horní zákon. Odborářský předseda upozornil, že předsednictvo hlavně určuje program jednání plenárních schůzí.

Do konce roku by měla jednat i již dříve slíbená mimořádná tripartita o stavu uzavírání smluv mezi pojišťovnami a nemocnicemi.

Zaměstnavatelé se chtějí přeptat na prorůstová opatření, nahrávají jim i schválené rozpočtové výhledy deficitu státního rozpočtu na rok 2014 a 2015, které se zvýšily na 2,7 procent respektive 2,4 procenta HDP. Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka je potřeba hlavně podpora technického vzdělání, jde podle něj o apolitickou věc. Další nutnou věcí je podle zaměstnavatelů podpora českého exportu.

Související

důchody

Důchody se od příštího roku zvýší. Poroste i minimální mzda, zavede se jedna superdávka

Vláda dnes na základě příslušných statistických údajů schválila řádnou valorizaci důchodů pro příští rok. Od ledna 2025 se tedy zvýší všechny důchody, tedy nejen starobní, ale i invalidní a pozůstalostní. Průměrný starobní důchod se zvýší o 358 Kč a dosáhne tak hodnoty 21 080 Kč. Současně platí, že za posledních 10 let důchody vzrostly o 18 % více než inflace.

Více souvisejících

Vláda ČR Odbory Jaroslav Zavadil

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy