Kdo povede pražskou ČSSD? Strana není jednotná

Praha - Pražští sociální demokraté si příští týden na krajské konferenci zvolí nového předsedu. Nejvíce nominací, a to sedm, získal dlouholetý místopředseda a šéf ČSSD v Praze 7 Karel Klíma.

Pět obvodů by si v čele pražské ČSSD přálo místopředsedu Jiřího Bodenlose, který je nyní pověřen řízením buňky. O předsedovi rozhodnou hlasováním až účastníci konference, která se koná v sobotu v žižkovském hotelu Olšanka.

Jednu nominaci na předsedu má místostarosta Prahy 6 Štěpán Stupčuk, dva obvody nikoho nenominovaly.

Sociální demokracie v Praze je bez předsedy od loňského prosince. Tehdy po rozpadu koalice ODS a ČSSD na pražské radnici rezignoval tehdejší předseda Petr Hulinský. Řízením byl pověřen Bodenlos.

Klíma, který je místopředsedou pražské ČSSD od roku 2002, patří k zastáncům bývalé koalice ODS a ČSSD, která v zastupitelstvu hlavního města vznikla po volbách v roce 2010 a kterou po roce vystřídala spolupráce ODS a TOP 09. "Nechci se vracet do minulosti. Přesto se domnívám, že v této události je počátek dílčí krize, která v současné době ovlivňuje dění pražské ČSSD," sdělil ČTK Klíma. "Mým cílem je spolu s klubem zastupitelů dokázat, že dokážeme být opozicí v pravém slova smyslu a souběžně se připravit na volby v roce 2014," dodal.

Mezi své cíle řadí Klíma zlepšení komunikace uvnitř pražské ČSSD a posílení prestiže obvodních organizací. Chce dát prostor zkušeným odborníkům i novým lidem z obvodních a místních organizací.

Také Bodenlos už dříve ČTK řekl, že by chtěl zlepšit komunikaci uvnitř pražské buňky a připravit stranu na příští sněmovní a krajské volby. Podle něj už letos ČSSD v senátních volbách v Praze dokázala, že umí vítězit.

Podle některých oponentů je Klíma napojen na bývalé vedení pražské ČSSD kolem poslance Hulinského. To ale Klíma odmítá. "Odmítám názory, že jsem protlačován do funkce předsedy KVV ČSSD v Praze skupinou funkcionářů, kteří se obávají o své pozice," uvedl.

O místa místopředsedů se budou ucházet jak dosavadní členové předsednictva Karel Březina, Radmila Kleslová, Daniel Hodek, Michaela Marksová-Tominová, Roman Petrus a Jan Smetana, tak předseda ČSSD v Praze 11 Drahoslav Matonoha, syn herce Pavla Landovského Jakub či místostarostka Prahy 3 Miroslava Oubrechtová. Nominaci získalo 15 straníků.

Související

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Více souvisejících

Praha ČSSD Petr Hulinský

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy