Ratha vězníte nezákonně, rozčílil se senátor za ČSSD

Praha - Sociálně demokratický senátor Marcel Chládek poslal v pondělí dopis ministrovi spravedlnosti Pavlu Blažkovi (ODS), ve kterém ho žádá, aby prověřil, zda není David Rath ve vazbě zadržován v rozporu se zákonem. Pochybnosti v případě bývalého středočeského hejtmana vyjádřil i Ústavní soud.

"Stále více mě proto znepokojují množící se veřejné pochybnosti v případu vazebně stíhaného poslance a bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha, především otazníky kolem nadužívání vazby v tomto procesu. Rád bych Vás proto požádal o prověření skutečnosti, zda i po šesti měsících, kdy je David Rath vazebně stíhán, existují nadále natolik závažné důvody, aby byl poslanec před soudním procesem držen ve vazební cele a zda jsou v této věci důsledně dodržována všechna lidská práva," napsal Chládek Blažkovi.

Jako obzvlášť zneklidňující zmínil senátor prosincové rozhodnutí Ústavního soudu. "Postup justice v tomto případě označil od samého začátku za nesprávný a dokonce mluví o porušování principů právního státu," cituje Chládek usnesení soudu.

"Objevují se zároveň vážné pochybnosti o legitimním přístupu vyšetřovatelů ke všem důkazním materiálům, kdy mají být některé důkazní spisy účelově opomíjeny. V neposlední řadě veřejné zdroje upozorňují na odlišný postup justice při vyšetřování ostatních korupčních politických kauz v řádech stamilionů korun, kdy nejsou obvinění často ani vzati do vazby či jsou z ní po několika málo dnech propuštěni a vyšetřování jejich možných podvodů probíhá na svobodě," stojí v Chládkově dopise.

David Rath poslal Ústavnímu soudu již sedm stížností, ve vazbě však zůstává dál. Přesto ve svém prosincovém nálezu soud uvedl, že existují body, v nichž musí dát Rathovým právníkům za pravdu.

"Ústavní soud přisvědčuje stanovisku stěžovatele, podle něhož v dostatečném předstihu před datem 14. května 2012, tedy před jeho zadržením policií, mělo Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem povinnost postoupit věc místně příslušnému dozorujícímu státnímu zástupci, respektive vyloučit vlastní místní příslušnost k výkonu dozoru," uvádí rozhodnutí soudu.

Korupční jednání, jehož se měl Rath dopustit, se totiž odehrálo v Praze nebo Středočeském kraji, ale zpočátku kauzu řešilo ústecké zastupitelství, kde tehdy působila dnešní vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

David Rath pobývá ve vazební věznici v Litoměřicích již od poloviny května kvůli obvinění v souvislosti s podezřením z korupce u opravy buštěhradského zámku a také při vybavování nemocnic a dodávce zdravotnických technologií. Vzdal se stranických i regionálních funkcí, poslancem však zůstal. Sněmovnu zásobuje různými návrhy na novelizace zákonů, například o bezplatné antikoncepci pro mladé dívky a ženy v hmotné nouzi.

Související

David Rath

David Rath byl propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za korupci

Bývalý středočeský hejtman David Rath v úterý opustil brněnskou věznici, kde si od počátku ledna odpykával trest za korupci. ČTK to sdělil advokát někdejšího politika Roman Jelínek. Ratha poslal soud za mříže loni v červnu, kdy mu ve druhé větvi kauzy manipulací při zadávání zakázek ve Středočeském kraji o rok prodloužil už dříve uložený sedmiletý trest. Svaz pacientů ČR ve středu oznámil, že do konce května jmenuje Ratha pacientským ombudsmanem pro celou ČR. Rath ČTK v SMS zprávě zatím pouze napsal, že ho nyní čeká dost práce. Působí též jako lékař v Poliklinice u svatého Jakuba Hostivice, kde ale dnes dopoledne nebyl, řekla ČTK pracovnice polikliniky.

Více souvisejících

David Rath ČSSD Senát ČR

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

před 4 hodinami

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

včera

včera

Íránci mají strach z války s Izraelem. „Jsme to my, kdo nese následky,“ kritizují režim

Po íránském raketovém útoku na Izrael jsou obyvatelé v napětí, dělají si zásoby a obávají se odvety, která může vést k eskalaci v plnohodnotnou válku. Vláda protesty tvrdě potlačuje, což umocňuje obavy, že válka by mohla sloužit k dalším represím vůči nesouhlasu s režimem.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy