Senát nepodpořil platy soudců! Poslancům hrozí silvestrovská schůze

Praha - Ústavně-právní výbor Senátu (UPVS) se ve čtvrtek sešel nad vládními návrhy, které upravují výplaty podpory přes sKarty a nastavení platů soudců. Dáváme pozměňovací návrhy, chceme platy soudců na trojnásobku a vypuštění navýšení poslaneckých mezd, uvedl pro Mediafax Miroslav Antl, předseda UPVS.

"U novely zákona o platech soudců jsme navrhli zvýšit koeficient z 2,75 na trojnásobek průměrné nominální měsíční mzdy fyzických osob v nepodnikatelské sféře. To znamená, že jsme respektovali zcela závazný nález Ústavního soudu. Současně jsme doporučili upravit i platy soudců Ústavního soudu - a zejména jsme "vypustili" poslanecký "přílepek", týkající se našich (senátorských a poslaneckých aj.) cestovních náhrad - a neplacení pojistného z nich. Byly tak akceptovány naše pozměňovací návrhy, které jsem předložil já a paní senátorka Eliška Wagnerová. Doufám, že plénum bude respektovat náš právní názor a ztotožní se s doporučením "mého" Ústavně-právního výboru Senátu," popsal stanovisko UPVS jeho předseda Miroslav Antl (BEZPP) ve čtvrtek poté, co výbor zasedl.

U druhého vládního návrhu doporučil výbor schválení. Tato norma chce odstranit legislativní chybu. Sněmovna totiž nedávno schválila návrh, podle něhož se bude od ledna 2013 podpora v nezaměstnanosti, při rekvalifikaci a kompenzace odstupného vyplácet pouze přes sKartu. Jenomže vláda sociální kartu dosud nerozdala všem, kteří takové dávky pobírají. Od Nového roku by pro tyto lidi neexistoval způsob, jak se k podpoře dostat. V případě výplat dávek v pěstounské péči hrozí stejná situace.

Nad oběma zákony se plénum Senátu sejde v pátek, jeho předseda Milan Štěch (ČSSD) svolal mimořádnou mezisváteční schůzi, aby mohla horní komora projednat novely, které poslanci schválili před Vánoci v režimu legislativní nouze.

Kdyby plénum Senátu schválilo nové znění zákona o platech soudců s pozměňovacími návrhy UPVS, vrátí se norma do poslanecké sněmovny. Pak by se zákonodárci dolní komory museli sejít v pondělí 31. prosince, aby o senátním návrhu hlasovali. Aby norma platila, musí ji ovšem ještě podepsat prezident republiky. Pokud se tak nestane do 1. ledna 2013, nebude existovat norma, která by platy soudců upravovala a nebude možné jim mzdy vyplácet.

Ústavní soud totiž vypustil ze zákona znění upravující platy soudců, dosud tu figuroval 2,5násobek platu fyzických osob z nepodnikatelské sféry z předminulého roku podle údajů Českého statistického úřadu. Takovou výši označil ÚS za neústavní, koeficient měl být stanoven na trojnásobek.

Vládní návrh však počítá s 2,75násobkem. Opozice i ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) před vánočním hlasováním upozorňovali, že schválení takového návrhu může vést k žalobám soudců k ÚS.

"Jen upozorňuji, že lze předpokládat žaloby ze strany soudů. Proto bych byl rád, aby trojnásobek prošel, protože by byl ústavně komfortnější a konečně by byl v této otázce klid," podotkl tehdy Blažek.

Nakonec však norma prošla v původním znění a ještě se k ní přidal pozměňovací návrh, kterým si zákonodárci navýšili vlastní platy. V případě náhrad už by neodváděli sociální a zdravotní pojištění, čímž by si přilepšili o pár tisíc korun měsíčně. Zvláště tato úprava vyvolává mezi senátory nevoli.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie. Analýza

Češi potřebují novou stranu, ale ne catch-all party. Bez značného úsilí se projekt neobejde

Současné politické strany ztrácejí důvěru voličů a jsou vnímány jako odtržené od reálných problémů. Podle nedávných průzkumů se důvěra ve vládu a parlament drží na historických minimech, což svědčí o hluboké nespokojenosti občanů s politickou reprezentací. Řešením může být zcela nová strana, ta se ale musí prosadit v zavedeném konkurenčním prostředí.
Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie. Analýza

Češi potřebují novou stranu, ale ne catch-all party. Její zavedení bude stát značné úsilí

Současné politické strany ztrácejí důvěru voličů a jsou vnímány jako odtržené od reálných problémů. Podle nedávných průzkumů se důvěra ve vládu a parlament drží na historických minimech, což svědčí o hluboké nespokojenosti občanů s politickou reprezentací. Řešením může být zcela nová strana, ta se ale musí prosadit v zavedeném konkurenčním prostředí.

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Soudnictví Senát ČR

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

před 4 hodinami

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 12 hodinami

před 12 hodinami

včera

včera

včera

Íránci mají strach z války s Izraelem. „Jsme to my, kdo nese následky,“ kritizují režim

Po íránském raketovém útoku na Izrael jsou obyvatelé v napětí, dělají si zásoby a obávají se odvety, která může vést k eskalaci v plnohodnotnou válku. Vláda protesty tvrdě potlačuje, což umocňuje obavy, že válka by mohla sloužit k dalším represím vůči nesouhlasu s režimem.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy