Kotrmelce dívenky Peake: Nejdůležitější je mít dobré koryto!

Praha - Karolínu Peake snad nikdo už nemůže brát vážně. Vicepremiérka si totiž zřejmě velmi oblíbila pasáž ze známé české pohádky, kde král říká: Odvolávám, co jsem odvolal, slibuji, co jsem slíbil. Přečtěte si proč!

Karolína Peake prostě musí být středem pozornosti! Neustále rozdmýchává vládní krize a poté, co si uvědomí, že by se musela vzdát svého koryta, rychle vycouvá a chvatně změní názor.

Poté, co ji premiér Petr Nečas (ODS) odvolal z postu ministryně obrany, na kterém byla jen osm dní, skálopevně tvrdila, že vláda je v troskách a LIDEM v Nečasově kabinetu končí. Jenže uběhlo jen několik dní a vše, jako vždy, bylo jinak. A Peake už tvrdila, že to přece jen s Nečasem ještě zkusí. A po dnešku je jasné, že opravdu zkusí.

Vicepremiérka Karolina Peake doporučí vedení LIDEM, aby strana zůstala ve vládě. Před čtvrtečním jednáním vedení své strany to Peake řekla v České televizi. Peake přitom nyní odmítla, že by činila politický "veletoč". Nejméně jeden člen vedení LIDEM je ale podle Peake stále proti setrvání strany ve vládě. Rezort obrany je však podle vicepremiérky už pro stranu ukončená kapitola.

Etuda na obraně: Odvolávám, co jsem odvolala. Slibuji, co jsem slíbila!

3. prosince

Dlouho trvající spekulace se začínají stávat realitou. Karolína Peake oficiálně prohlásila, že její strana získá výměnou za ministerstvo dopravy resort obrany. Ihned se takřka jistě mluví o tom, že do čela armády se postaví Peake.

7. prosince

Prezident Václav Klaus překřtívá Karolínu Peake na "křehkou dívenku". Vyjádřil se tak k možnému jmenování předsedkyně strany šéfkou rezortu obrany. "Pochopit elementární fungování ministerstva trvá nějaký čas. Nedokážu si představit, že se paní Peake stane přes noc odbornicí na armádu a statní vojáci tak křehkou dívenku přijmou," řekl Klaus.

12. prosince

Karolína Peake byla prezidentem jmenována ministryní obrany. To hodně popudilo samotné vojáky. "Přijde mi toto rozhodnutí absurdní. I lidé kolem Karolíny Peake říkají, že žádná odbornice na tento rezort není, ale prý je to jen politická funkce. A to se mi vůbec nelíbí! Myslím si, že by ministerstva měli řídit lidé, kteří o tom něco vědí. Manažerské schopnosti podle mě nejsou samy o sobě dostačující," kritizoval možný nástup Peake na obranu režisér a člen aktivních záloh Armády ČR Václav Marhoul v rozhovoru pro TV Nova na začátku prosince, tedy v době, kdy se o jmenování Peake šéfkou obrany teprve rozhodovalo.

Šéfka LIDEM o jednoduchých věcech v české armádě neměla ani páru, podívejte se zde:

Podívejte se na rozhovor s režisérem Václavem Marhoulem:

13. a 14. prosince

"Musím říci, že tímto krokem paní ministryně Peake jsem překvapen. Netuším, jaké důvody ji k tomuto kroku, který nechápu a nerozumím, vedly," řekl premiér Nečas. Peake ve stejný den uvedla, že jí hned po odvolání tří vysoce postavených pracovníku ministerstva obrany Nečas volal a pořádně ji pokáral. "Křehká dívenka" uvedla, že byl premiér rozzloben a prý na ní zvýšil i hlas.

Karolína Peake jen den po svém nástupu odvolala z vedení ministerstva tři lidí. Nejvíce kritizovaný byl vyhazov prvního náměstka Vlastimila Picka. Právě on měl totiž nové šéfce rezortu pomoci rozkoukat se na úřadu. Peake ho ale bez milosti ihned po nástupu "odstřelila".

S ním to ještě schytal šéf sekce vyzbrojování Pavel Bulant a poradce František Šulc. Peake to vše zdůvodňovala tím, že chce úplně zcivilnit tzv. civilní část ministerstva. Ihned po tomto kroku se ale strhla vlna kritiky.

Rozčarován jejím postupem na ministerstvu kromě mnohých byl i prezidenstký kandidát Přemysl Sobotka. "Čistit ministerstvo, když ani neví, kde jsou dveře na záchod, mi přijde divné a unáhlené. Absolutně s tím nesouhlasím," uvedl Sobotka na chatu s čtenáři TN.cz.

20. prosince 2012

Peake jen po osmi dnech v čele ministerstva obrany končí, premiér Nečas ji odvolal. "Moje důvěra klesla do záporných čísel," zdůvodnil premiér svůj krok. Peake popudila premiéra hned druhý den po jmenování, když odvolala z pozice prvního náměstka bývalého generála Vlastimila Picka a další dva vysoce postavené pracovníky ministerstva, přestože uváděla, že velké změny ve vedení ministerstva obrany nechystá.

Peake ihned šla do protiútoku. "Musíme konstatovat, že strana LIDEM se cítí Nečasem podvedena. Přistoupili jsme na výměnu resortů, naším cílem bylo klidné pokračování koaliční vlády, aby se vrátila důvěra vládě i politice jako takové. Za našimi zády byly uzavřeny dohody, o kterých s námi nikdo nejednal. Měla jsem být loutkovou ministryní," prohlásila zhrzená vicepremiérka krátce po svém odovlání.

Rázem dodala, že ministři její strany podávají k 10. lednu demise. Zdálo se tak, že vládní koalice je v troskách. To ale nikdo z aktérů netušil, že se Peake od koryt nebude chtít.

21. prosince 2012

"Vedení ODS jednoznačně deklaruje, že má zájem na pokračování stávajícího koaličního projektu v podobě spolupráce tří koaličních stran," prohlásil premiér Petr Nečas. "A jsme připraveni o pokračování tohoto koaličního projektu jednat," dodal.

Vicepremiérka ale o pokračování koalice nechtěla ani slyšet. "Pokud chtěl pan premiér pokračovat v koalici, měl si to rozmyslet dřív. O žádné jednání se nepokusil," sdělila Karolína Peake do médií.

28. prosince 2012

O týden později ale bylo samozřejmě vše jinak. Podle rozhovoru, který Peake poskytla Hospodářským novinám, ji děsí představa, že "hlavní hybnou silou byl člověk jako Josef Dobeš a jemu podobní". Odvolená ministryně obrany prý cítí odpovědnost za vládu a nejde jen tak odejít, když jí na státu tolik záleží.

Křehká dívenka Peake si chce udržet místečko ve vládě. S Nečasem to prý ještě zkusí

3. ledna 2013

Rezort obrany je však podle vicepremiérky už pro stranu ukončená kapitola. Strana LIDEM by měla zůstat ve vládě.

Ve vládě končíme! Na to už jsme si zvykli, Peake to říká pořád: PŘEHLED VLÁDNÍCH SKANDÁLŮ, VE KTERÝCH FIGUROVALA KAROLÍNA PEAKE

25. července

Vláda Petra Nečase už je zase na pokraji rozpadu. A znovu se o to zasadila hlavně Karolína Peake. Bylo to v souvislosti s problémy s registry. Pokud by Pavel Dobeš (LIDEM) v pátek byl přinucen k rezignaci na post ministra doparvy.

"Pokud si v novinách přečtu, že našeho ministra dopravy vystřídal nestranický odborník, koalice končí. Takto jsem to řekla i panu premiérovi, byl to důvod naší úterní schůzky," uvedla Peake. "Není doprava, není koalice," dodala.

30. srpna

Ve vládní koalici to opět vře a znovu je u toho Karolína Peake. Vicepremiérka obvinila premiéra Petra Nečase z toho, že lže. Podle ní musel o tehdejším odvolání policejního prezidenta Petra Lessyho vědět, on ale říkal, že o ničem neměl ani tušení.

"Mám o tom své pochybnosti," prohlásila Peake. "Pana premiéra se určitě příležitostně zeptáme, jestli se strana LIDEM bude vždy zásadní věci dozvídat z médií, jako v případě jmenování nového policejního prezidenta, nebo jestli můžeme komunikovat otevřeně, jak se sluší na partnery v koaličním týmu," dodala Peake.

20. prosince

Zhrzená Karolína Peake už zase hrozí rozpadem vlády, poté co ji jen po osmi dnech premiér Petr Nečas odvolal z pozice ministryně obrany. Peake poté ohlásila odchod jejích ministrů z kabinetu k 10. lednu. Jak už ale u šéfky LIDEM bývá zvykem, o pár dní později otočila a přece jen LIDEM vládu podrží.

17. dubna

Vicepremiérka Karolína Peake opouští nejmenší vládní stranu, aby později založila ještě menší. "K tomuto dlouho zvažovanému rozhodnutí mám mnoho důvodů. Nemohu již nadále souhlasit s prosazovaným politickým stylem destrukce a nesrozumitelných kroků," uvedla tehdy Peake. "Hlavním zlomem bylo rozhodnutí vyvolat vládní krizi z nepochopitelných důvodů pro veřejnost i pro mne samotnou," dodala.

Jenže ve zbytku roku se vicepremiérka a její nová partaj postará hned o několik rozruchů ve vládě a hned třikrát hrozí, že koalice, která má ve Sněmovně většinu, skončí. Pokaždé ale z toho stejně rychle vycouvá, jako do toho zabředla.

24. dubna

Věci veřejné, původní strana Karolíny Peake, vypověděli koaliční smlouvu a odchází do opozice. Kabinet o tři dny později získává důvěru ve Sněmovně díky platformě Karolíny Peake (dříve VV).

Související

Více souvisejících

Karolína Peake LIDEM Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 54 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy